Politik

NASAs Curiosity på Mars, dramatiska bilder från Jet Propulsion Laboratory i Kalifornien

För den som minns USA:s rymdprogram och speciellt kanske månlandningarna så är videon här ovan nostalgisk för en nu svunnen tid.

På 1950-talet och in på 60-talet var privatuniversitetetCalifornia Institute of Technology, Caltech i folkmun centrum för kosmologin och europeiska och speciellt brittiska fysiker som den välkände Fred Hoyle flög över till Los Angeles för att besöka Caltech i Pasadena, som på den tiden var synonymt med kosmologi och rymdforskning. Den som har läst Hoyles intressanta science fiction-bok Det Svarta Molnet kan läsa om Caltech och Pasadena.

Även Hannes Alfvén var en av de europeiska fysiker som flockades till södra Kalifornien, även om Alfvén aldrig fick någon tjänst på Caltech utan fick nöja sig med det likaledes prestigefyllda University of Californina at San Diego, där min dotter har studerat. Alfvén var även på det privata University of Southern California.

Under rymdfärdernas storhetstid så satt NASA-ingenjörerna precis så här framför rader och primitiva datorskärmar och följde informationen från rymden. Det var USA:s absoluta storhetstid och miljoner människor satt hemma i stugorna och följde de amerikanska astronauternas äventyr i rymden medan svenska reportrar med andan i halsen rapporterade från USA. Ett USA som på den tiden låg oändligt mycket längre bort från Sverige än det gör idag.

Caltech administrerar NASAs Jet Propulsion Laboratory, som sköter Curiosity-projektet som ska fastställa om Mars någonsin tidigare i sin historia kan ha hyst någon form av primitivt liv.

Ett synnerligen intressant projekt som man kan följa direkt på JPLs webbsajt här ovan.

Eftersom republikanerna i kongressen vägrar att finansiera fler amerikanska bemannade rymdfärder, mest kanske för att allt som de vill veta om universum är vad de kan läsa i sina biblar, så försöker NASA nu sätta upp samarbete med kommersiella aktörer som kan stå för de pengar som USA inte längre anser sig ha råd med.

Men för dom som minns det gamla NASA så är den här rymdfärden mycket positiv och aningen nostalgisk.

För den som undrar vad den mjukvara som används i själva Curiosity är skriven i så består den tydligen av 3,5 miljoner rader C-kod, en stor del av vilken är autogenererad Python-rutiner.

För den som undrar så är kvalitetskraven på sån här kod drakoniska. Jag har själv skrivit liknande C-kod, inte för rymdfärder eller NASA men för andra projekt där kraven var att man inte fick ha en enda bugg överhuvudtaget.

Det är inte helt omöjligt om man skriver Ruby on Rails eller Python, men att skriva felfri C-kod är en konst som få behärskar.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,
NyTeknik – Senaste nytt, svt.se – Världen, SvD – Senaste nytt, Dagbladet.no – nyheter

[tags]NASA, Curiosity, Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology, Cal Tech, Jet Propulsion Laboratory, Curiosity Rover, Jpl, Jpl Celebrates Curiosity, Jpl Party, Mars Curiosity, Mars Landing, Mars Rover, Nasa Celebrates Curiosity Landing, Slideexpand, Los Angeles News [/tags]