Politik

Yttrandefrihet i North Carolina: stöd Steve Cookseys rätt att blogga om sin diabetesdiet!

Bryt mot laget i North Carolina och stöd bloggaren Steve Cooksey genom att läsa hans blogg om diet för diabetiker!

USA är, som alla vet, det frihetens och det fria ordets förlovade land. I alla fall så länge som du inte bor i delstaten North Carolina och bloggar om din diabetesdiet och ger allmänna råd till diabetiker. Ungefär som jag gör här på bloggen om amerikanska visumfrågor. Jag får några dussin förfrågningar om olika visumfrågor, och jag ger alltid mina åsikter, och påpekar givetvis att jag inte är expert och hänvisar också till amerikanska ambassaden i Stockholm för expertråd.

Ungefär som Steve Cooksey gör på sin blogg om hur han överlevde sin livshotande diabetes genom diet och kosthållning.

Men som han snabbt fick reda på så är det olagligt för någon som inte har en licens att ge råd om diet på webben i alla fall i North Carolina. Så när Steve Cooksey vägrade att sluta blogga så tog delstaten till storsläggan och stämde Steve Cooksey för att få honom att stänga bloggen.

Inte speciellt snällt och dessutom med stor säkerhet olagligt eftersom den amerikanska författningen ger USA:s medborgare omfattande tryckfrihetsrättigheter genom the First Amendment som är en del av the Bill of Rights.

Adam Liptak skriver i New York Times: Nutrition Blogger Fights North Carolina Licensing Rebuke – NYTimes.com

Steve Cooksey eats what he calls a cave man diet — lots of meat and greens, no bread or pasta. He says it has helped him conquer life-threatening diabetes.

But when he wrote about his experiences and offered advice on his Web site, officials in North Carolina said he was breaking the law by “providing nutrition care services without a license.” Charla M. Burill, the executive director of the North Carolina Board of Dietetics/Nutrition, called Mr. Cooksey in January to tell him so. The conversation was by all accounts civil, and Ms. Burill had a state law on her side.

About a week after they talked, Ms. Burill sent Mr. Cooksey pages from his site liberally annotated in red ink. She said that “writing a blog on your beliefs” was fine. But Mr. Cooksey’s Dear Abby-style advice column was unlawful. So was a paid life-coaching service. “You are no longer just providing information when you do this,” she wrote of the column and the service. “You are assessing and counseling, both of which require a license.” Indeed, a North Carolina law says that “assessing the nutritional needs of individuals and groups” without a license is a crime. Many other states license nutritionists and dietitians, but the North Carolina law seems to be among the stricter ones.

På samma sätt skulle t.ex. bloggares rätt att förmedla nyheter kunna kriminaliseras eftersom vi inte är utbildade journalister osv.

En liten episod som visar att bloggare kan få problem även här i USA.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] Bloggar, Bloggteknologi, Bloggosf?ren, Bloggar i USA, Amerikanska bloggar, Bogs, United States blogs, Twitter, Mikrobloggar, Bloggy.se,Instagram, Posterous, Tumblr,Soup.io, Noovo ,Diabetes Warrior, Steve Cocksey [/tags]

6 thoughts on “Yttrandefrihet i North Carolina: stöd Steve Cookseys rätt att blogga om sin diabetesdiet!

 1. manen

  ja, verket skrapade med foten och backade efter allmän upprördhet, faktiskt. Huruvida dieten hon förordar är särskilt mycket bättre än allmänna kostråd vet vi inte, har jag för mig.

  Also: allihopa, angående denna snubbe så skall man väl alltid fråga sig “I vems intresse?”, som de gamla romarna, antar att något företag eller millimeter byråkrat gått i taket över hans bloggande och ifrågasättande^^

 2. Ola

  Det där är nog olagligt i sverige också. För några år sedan var det debatt om en läkare i värmland som förordade LCHF-diet i allmänhet och i synnerhet om man lider av diabetes.

  Hon förlorade sin läkarlegitimation om jag inte minns fel eftersom hennes råd inte följde livsmedelsverkets rekommendationer.

  Helt galet….

Comments are closed.