Politik

Kan USA:s bokförlag stoppa Boundless och dess vision om fria och gratis läroböcker för USA:s studenter?

Klicka på Boundless

Idag finns det garanterat ingen som köper något så gammalmodigt och undermåligt som en kommersiell uppslagsbok. Istället använder så gott som alla människor idag Wikipedian.

Wikipedia-modellen är som de flesta idag vet baserad på outsourcing-konceptet, som har visat sig vida överlägset de kommersiella företagens uppslagsböcker. Jag har jobbat på en amerikansk uppslagsbok så det här är något jag kan in i minsta detalj.

Så varför inte använda crowdsourcing-konceptet för att framställa gratis läroböcker i ebokformat för USA:s studenter?

Givetvis har tre av USA:s ledande skolboksförlag, som ständigt höjer priserna eftersom dom inte har någon konkurrens, nu gått till angrepp mot Boundless.

Förunderligt nog så håller sig dessa förlag fortfarande till rent medeltida pappersböcker som ofta är så tunga att studenterna inte ens kan bära mer ett par med sig i ryggsäcken.

Rip Empson skriver på TechCrunch om startupföretagetr Boundless och dess vision om en Wikipedia-modell för gratis skolböcker för alla skolbarn och studenter i USA: Amid Lawsuits From Publishers, Boundless Pushes Forward With A Free, Open Alternative To Textbooks | TechCrunch

Since it first appeared earlier this year, Boston-based educational startup Boundless has been on a mission to ensure that college students have a free alternative to the pricey and bulky world of physical textbooks.

The startup believes that an oligopoly of textbook publishers has been driving up costs for years (as the four top publishers currently control the lion’s share of the market) and so it set out to change that. Naturally, as a result, Boundless has found itself on the receiving end of litigation — courtesy of three of those top textbook publishers.

Priserna på amerikanska skolböcker har gått genom taket de senaste åren, och de flesta studenter använder begagnade böcker eller också piratkopierar dom sina kompisars. Dom har inget val, priserna är helt ohemula och varken universitet, myndigheter eller de glupska bokförlagen gör något åt en i längden ohållbar situation.

Om Boundless skulle lyckas så skulle det hjälpa miljoner universitetsstuderande här i USA. Och dessutom även ge dom bättre böcker.

Pressklipp:

Ekot,
Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags]Läroböcker i USA, Universitet i USA, Studera i USA [/tags]

2 thoughts on “Kan USA:s bokförlag stoppa Boundless och dess vision om fria och gratis läroböcker för USA:s studenter?

Comments are closed.