Politik

Startupföretaget Cardiio förvandlar din mobilkamera till en pulsmätare

Klicka på Cardioo

Jag skriver en hel del om sjukvårdeteknologin i USA här på bloggen, mest för att det är vad jag sysslar med när jag inte bloggar, men också för att det är ett område som håller på att vändas upp och ner av IT-teknologin, och speciellt då kanske av mobilteknologin.

För tack vare rörelser som Quantified Self och mobilteknologin är det idag möjligt att bära på sig mobila instrument som mäter vår hälsa, som startupföretaget Cardioos pulsmätare.

Kim Mai Cutler skriver på TechCrunch om Cardioo och dess mobilbaserade pulsmätare: Using The iPhone?s Front-Facing Camera, Cardiio Measures Your Heartrate | TechCrunch

Enter Cardiio, a startup and graduate of the Rock Health incubator. Founded by a team of Ph.Ds out of MIT’s Media Lab, the company has built a $4.99 heart rate monitoring app that doesn’t require you to touch the iPhone’s camera. It actually doesn’t require any contact aside from holding the phone so that the front-facing camera captures your face. From that, Cardiio’s sensors can pick up minute changes in the color of your face that indicate heart rate. … Right now, the team behind the company is just two people and they have initial funding

Nu finns det ett antal aspekter på den här historien som gör den unik. Först teknologin som alltså gör det möjligt att mäta pulsen med en pekmobilkamera! Tala om spännande teknologi.

Sen det faktum att det här startupföretaget består av hela två personer. Sen att dom kommer från MIT-universitetet och sist men inte minst att dom har byggt upp sitt företag medhjälp av en s.k. inkubator här i San Francisco, Rock Health, som jag redan är bekant med och har skrivit om.

En inkubator som specialiserar sig på startupföretag i sjukvårdsbranschen.

Det här är alltså ett paradexempel på hur startupscenen ser ut här i Silicon Valley just nu.

Den här historien har också uppmärksammats av en annan teknologiblogg här i Silicon Valley Cardiio uses iPhone camera sensor to get your heart rate on the go

Pressklipp:

KvP: Nyheter

[tags] Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act, Quantified Self, Keas, HealthTab, RockHealth, HealthBox, Blueprint Health,San Jose Bio Center, [/tags]

15 thoughts on “Startupföretaget Cardiio förvandlar din mobilkamera till en pulsmätare

 1. Bosse

  Bossebus: Trots att jag eventuellt inte tillför något så lägger jag ändå ut en fredstrevare för jag har absolut inget emot dig som människa om du nu eventuellt tror det. Så no hard feelings från min sida iaf.
  Ha en bra kväll! 🙂

 2. Bosse

  Bossebus: Jag är inte tänkt att köpa något alls har ingen direkt användning för detta själv. Men det innebär inte att allt som kan komma ur detta nödvändigtvis är skit. Något kan visa sig vara verkligt användbart för någon. Onödigt att alltid ha förutfattade meningar tycker jag.

 3. Bossebus

  Bosse:

  Jag lovar dig,du skall få köpa vilken kommersiell junkvara/app du vill!

  Jag kanske inte alls förordar DDR-modellen,snarare elitmodellen från Nord-Korea?

  Var får du allt ifrån? 😉

 4. Bosse

  Bossebus: Nej jag köper inte grisen i säcken men jag är inte dummare än att jag kan göra en helt egen bedömning av vad som passar mig eller inte, och jag tror inte att de flesta andra är så mycket dummare heller. Du kanske förordar någon slags upplyst elit som sitter där och avgör vad som är kommersiellt junk och inte bör få säljas med tanke på risken för den “outbildade” allmänheten. Kanske du aspirerar på en ordförandepost i denna elitkommité? Kanske kan vi t.o.m. få till ett DDR i ny tappning där det gamla trabanttänkandet åter tas till heders 😉

 5. Bossebus

  Bosse:

  Originalargumentet från min sida var pulsens betydelse. Du drog upp blodtrycket!

  Självklart mäts blodtrycket vid varje kontroll som kanske är motiverat en gång per år om inga andra symptom kommer fram under tiden.

  Men att på ett på ett sjukligt (hypokondriskt) sätt mäta allt som går är vad jag reagerar emot.

  Jag ser problem med allt som kan missbrukas,kommersialiseras,säljas till outbildade kunder. Lennart promoverar sina grejer,tillåt mig även belysa baksidan av det glättade fyrfärgstrycket!

  Köper du grisen i säcken?
  😉

 6. Bosse

  Blodtrycket varierar ganska mycket över ett dygn beroende på olika faktorer. Det behöver inte vara sjukligt.

  Bossebus: Suck, du kan verkligen konsten att se problemen med allting. Finns det något du tycker är bra?
  Nu är det så att jag har(hade) en släkting som dog av en stroke efter att ha fått ett s.k. skenande blodtryck utan att veta om och göra något åt det. Möjligen kunde hon levt ännu idag om den kraftiga blodtryckshöjningen uppmärksammats tidigare. Låt säga att appen larmar om blodtrycket är mycket förhöjt ett dygn eller kanske några dygn då behöver folk inte oroas av tillfälliga blodtryckstoppar. Men nej jag vet ungefär hur ditt motargument kommer att bli. Typ: “Vi ska ändå dö en gång så varför dra ut på lidandet längre än nödvändigt”. Då har jag inte längre några argument att komma med utan “lägger ner fallet”. 😉

 7. Bossebus

  Bosse:

  Blodtrycket varierar ganska mycket över ett dygn beroende på olika faktorer. Det behöver inte vara sjukligt.

  Lennart:

  Nu var det inte snack om att koppla upp sig mot sjukhusen…vem skulle betala detta i så fall?

  Idag kopplar man upp EKG-kurvor från ambulans till en kardiolog som granskar det under färden och bestämmer akutläget,pulsen åker med på köpet. 😉

  Som sagt,jag har svårt för den här typen av “egenvård” där du förutsätts köpa dyr apparatur.

 8. Bosse

  Bossebus: När det gäller just pulsmätning så ser väl inte jag heller att det skulle vara så stor nytta med just det eftersom det är hur lätt som helst att kolla pulsen med sina egna fingrar. Däremot så kan jag tänka mig att en liknande app som istället klarar av att mäta blodtrycket kan ha ett värde. Många människor behöver för sin hälsas skull ha ordentlig koll på sitt blodtryck och en app som automatiskt kollar detsamma och larmar om det skulle avvika från det acceptabla skulle utan tvekan göra nytta och ha en stor marknad.

 9. Bossebus

  L:

  Jag upprepar..till vilken nytta?

  Att koppla den här “appen” till någon obskyr hälsofreakgrupp gör mig dessutom helt mörkrädd.

  Du som är expert,förklara nyttan (Annat än att det är kul med nya miniarityriserade sensorer)?

  Varje normal människa kan ta sin puls mellan tummen och pekfingret,helt gratis. Man kan även lära sig att känna av dubbelslag(normalt) eller olika arytmier med eller utan dubbelslag. (Kan utvecklas till hjärtstopp).

  Alla dessa “privattappar” för den sk lekmannen som vill kontrollera alla sina mätbara värden “on-line” genererar naturligtvis pengar till upphovsmännen men bara ångest och tvångsbeteenden till offren.

  Man kan sälja sockerpiller som kallas Viagra på nätet,man kan sälja vitaminer och sk hälsokost till 1500% vinst. Och vem får vinsten..ja inte är det köparna.

  Vissa människor vill bli lurade.

  1. Lennart

   Bossebus: De här apparna är avsedda att kopplas till sjukhusens sjukjournaler, och s.k. hem-sjukvård är ett av de hetaste områdena här i USA just nu. Dvs att kroniskt sjuka kan kolla sin egen hälsa med appar av olika slag.

   Ett bra exempel på en mycket framgångsrik app är http://www.asthmamd.org/#resources/iphone_chart.jpg som har skapats av en läkare här i Silicon Valley.

   Visst, alla appar är kanske inte speciellt användbara idag, men trenden visar klart på att kroniskt sjuka och även vi andra allt mer kommer att använda mobila appar för att kolla vår hälsa. Och på så sätt slippa åka in till sjukhuset i onödan.

 10. Bossebus

  L:

  Ack ja,det var väl trevligt. 😉

  Och vad skall man göra med den då?

  Går det inte lika bra att peta i sin egen **** och analysera sitt sjukdomstillstånd?

  Man kan även stoppa upp tummen i ***** och sedan lukta på den och då förstår man..

  F’låt..jag kan inte låta bli… 😉

Comments are closed.