Politik

Silicon Valley 2.0, de nya trenderna och teknologierna som förändrar IT-världen

IT-världen genomgår just nu den största och snabbaste förändringen någonsin. Från att i decennier ha existerat i periferin, gömd bakom banksystem, sjukhussystem och flygbolagens bokningar, så tar den nu plötsligt steget in i centrum av allas medvetande.

Om vi går tillbaks till säg 70-talet, så fanns det redan IT-ingenjörer och datorer, men hur många svenskar eller amerikaner kände någon som jobbade med IT då? Hur många ägde sin egen dator på 70 eller 80-talet?

Idag äger så gott som varenda svensk inte bara en utan många datorer, mobiler, skrivbordsdatorer, läs och surfplattor och vi använder dom hela kontinuerligt.

Vad som driver på IT-utvecklingen är snabba framsteg inom hårdvara, nätverk och mjukvara. Googles lilla billiga surfplatta Nexus 7 kommer t.ex. med en supersnabb fyra-kärnig Tegra 3 processor från Nvidia i Santa Clara här i Silicon Valley med med en hastighet på 1,3 GHz..

Till utvecklingen på hårdvarusidan kommer en lika dramatisk utveckling på bredbandsområdet. Men det är bara början.

Steve Lohr skriver i New York Times om hur Big Data, eller rådata som jag tror att det heter på svenska, nu håller på att erövra världen: How Big Data Became So Big – Unboxed – NYTimes.com

THIS has been the crossover year for Big Data — as a concept, as a term and, yes, as a marketing tool. Big Data has sprung from the confines of technology circles into the mainstream. First, here are a few, well, data points: Big Data was a featured topic this year at the World Economic Forum in Davos, Switzerland, with a report titled “Big Data, Big Impact.”

In March, the federal government announced $200 million in research programs for Big Data computing. Rick Smolan, creator of the “Day in the Life” photography series, has a new project in the works, called “The Human Face of Big Data.”

The New York Times has adopted the term in headlines like “The Age of Big Data” and “Big Data on Campus.” And a sure sign that Big Data has arrived came just last month, when it became grist for satire in the “Dilbert” comic strip by Scott Adams.

“It comes from everywhere. It knows all,” one frame reads, and the next concludes that “its name is Big Data.” The Big Data story is the making of a meme. And two vital ingredients seem to be at work here. The first is that the term itself is not too technical, yet is catchy and vaguely evocative. The second is that behind the term is an evolving set of technologies with great promise, and some pitfalls.

Big Data är ett resultat av att alla existerande data, som hittills har existerat på papper, nu digitaliseras och lagras i datormolnen. Och hur når vi datan i datormolnen? Jo från våra mobiler eller surfplattor.

Och där har vi en regelrätt social revolution. Dvs att vi inte längre behöver sitta framför skrivbordet och fäkta med en datormus för att kunna läsa data i datormolnen. Eller för att vi själva ska kunna skapa data i datormolnen.

Kickstarter, eller crowdfunding är en annan nyhet. Om vi har en bra ide och behöver riskkapital kan vi skapa en sida på Kickstarter och om folk gillar iden så kan vi samla in riskkapital direkt från folket. Kickstarter håller på att växa i rekordfart. Liksom MOOC och Udacity.

MOOC är en förkortning för massiva öppna online kurser där tiotusentals människor över hela världen kan ta kurser på t.ex. Stanford, eller på Khan Academy, båda här i Silicon Valley, helt gratis.

Den gamla universitetsmodellen där universiteten utbildar ett litet antal studenter på sina campusar räcker inte längre till. Det är inte en hållbar eller skalbar lösning. Vilket är varför MOOC på sikt och i nya former som ännu inte har arbetats igenom kommer att ersätta universiteten.

Inkubatorer som Y Combinator är sätt för ör programmerare och IT-entreprenörer att söka finansiering för sina startupföretag och samtidigt få mentorer, medan Hackathon ger programmerare en chans att göra sig ett namn och skaffa kontakter inom startupvärlden.

Github är kodhotellet där alla idag laddar upp sin egen öppen källkod i hopp om att andra ska “forka” dvs fildela den och börja använda den.

Medan Heroku är en molnutvecklingsplatform som alla här i Silicon Valley verkar använda för att blixtsnabbt utveckla nya produkter som lanseras direkt i datormolnen.

Apachestiftelsen är där de viktigaste Öppen Kodprodukterna finns lagrade, redo att användas. Och Meetup är det sociala nätverk av bl.a. IT-ingenjörer och entreprenörer som jag själv är med i. Liksom LinkedIn

Web 2.0-teknologin och mobila appar har gjort det möjligt för hundratusentals programmeringssugna människor världen över att gå med i den största folkrörelse som världen har sett sedan korstågen eller de stora folkvandringarna.

Och den nya IT-teknologin är dessutom baserad på samarbete, öppen kod, och tolerans, make code not war. Det är en rörelse som kommer att förpassa fundamentalistiska religioner, kungar och diktatorer till historiens skräphög och göra världen bättre och fredligare.

Det här är en historisk rörelse som redan har förändrat världen. Och vi har hitills bara sett en första lilla början.

Länkar och källor
Tre IT-bloggar i Silicon Valley Teknikbloggen Techcrunch här i Silicon Valley Sarah Lacys Pando Daily Om Maliks Gigaom

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft[/tags]