Politik

När svenskar får fnatt: Christina Lugnet. Annie Lööf och nu Herman Lindqvist!

Är det det ständiga regnandet eller nått annat, men på senaste tid så verkar ett antal svenskar plötsligt ha fått fnatt. Visst, det finns svenskar som alltid har fnatt, som Jan Björklund som tappar fattningen och blir kräftröd i ansiktet så fort han ser ett aldrig så litet barn med en iPad. Men det finns andra människor som kan fungera helt normalt under långa tider för att sen plötsligt få kortslutning.

Som Tillväxtverkets nu f.d. generaldirektör Christina Lugnet som plötsligt, helt utan förvarning, fick för sig att, tillsammans med sina anställda, helt sonika festa upp miljoner kronor ur verkets budget.

Näringsministern Annie Lööf är inte sämre hon, även här rör det sig om att festa tills man baxnar. Tillhör man den svenska nomenklaturan ska man banne mig leva därefter.

Men det finns i alla fall en viss logik i Christina Lugnets och Annie Lööfs agerande. De gillar uppenbarligen att festa, de tillhör crème de la crème, de har tillgång till en j-kligt stor syltburk och ingen bryr sig. Under såna omständigheter skulle jag säkert själv också falla för frestelsen.

Men populärhistorikern Herman Lindqvist, som jag känner till och några av vars böcker jag har läst, ligger i en helt annan liga.

Inte nog med att han i en synnerligen pinsam episod år 2000 helt felaktigt utpekade Uppsalaprofessorn Karl-Gustaf Hildebrand som antisemit, något som fick hans förlag Nordsteds att dra in hans bok, nu tvingas Bonniers att dra in ännu en av Lindqvists böcker av precis samma orsak, ännu ett påhopp på Karl-Gustaf Hildebrand, som är precis lika oskyldig som han var för 12 år sen. Enda skillnaden är att idag har Hildenbrandt avlidit och kan inte försvara sig själv.

Man undrar onekligen varför Herman Lindqvist är så stenförbannad på Karl-Gustaf Hildebrand.
Men stavar med Lindkvist med “q” så är det uppenbarligen ett tecken på att man inte riktigt är att lita på.

Tobias Brandel i SvD skriver om Herman Lindkvists senaste fadäs: Faktafel stoppar Lindqvists nya bok | Kultur | SvD“>Faktafel stoppar Lindqvists nya bok | Kultur | SvD

Redan år 2000 drog Herman Lindqvists dåvarande förlag Norstedts in hela upplagan av hans bok Drömmar och verklighet. Skälet var att Lindqvist felaktigt pekade ut Hildebrand som en av de studenter som 1939 skrev under en ökänd antisemitisk protest mot att tio judiska läkare skulle få invandra till Sverige.

När Lindqvist i sina memoarer Mitt i allt nu berättar om det tolv år gamla debaclet kan det enligt hans nuvarande förläggare Eva Bonnier uppfattas som att han återigen pekar ut Hildebrand som antisemit.

– Vi kommer att korrigera det som känns felaktigt och ta bort det som uppfattas som fel om Hildebrand. Det kommer inte att sägas saker om honom som inte är korrekta, säger Eva Bonnier.

I Storbritannien brukar man tala om the Silly Season just nu på sommaren med få seriösa nyheter. Men de här nyheterna är långt ifrån oseriösa. De är i högsta grad allvarliga. Liksom det bisarra påståendet att det skulle ha kryllat med nazister på Lidingö på 1930 och 40-talen: Påstådd nazism på Lidingö
Något som Per Svensson lätt avfärdar på DN Debatt.

Nu har tre svenskar i alla fall gjort sig omöjligt under ett par korta sommarveckor. Undrar hur många fler det blir innan hösten kommer? Herman Lindqvist kan omöjligen hinna skriva ännu en bok om Karl-Gustaf Hildebrand på bara några veckor, men vem det. Har man fått fnatt så har man.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan

[tags] Karl-Gustaf Hildebrand, Herman Lindqvist, Annie Lööf, Christina Lugnet[/tags]

14 thoughts on “När svenskar får fnatt: Christina Lugnet. Annie Lööf och nu Herman Lindqvist!

 1. roger

  CW: Jag behöver inte sänkt skatt men jag vill att mina skattepengar går till rätt saker.
  Norrköpings Symfoniorkester kostade oss skattebetalare 20miljoner förra året. Ge dem till skolorna i Norrköping istället. Forskarrådet här ovan har festat för 10miljoner, ge det till vården istället. Osv. osv. Vi behöver inte skattehöjningar för att bekämpa barnfattigdomen, vi behöver nedlagda myndigheter.

 2. Christer W

  Roger, jag kan tänka mig att SSF.s styrelse medlemmar har en åsikt gemensamt med dig, att de inte vill betala skatt. Dessutom tror jag att de anser att de förtjänar var enda skattekrona de har i inkomst och förmåner.

 3. Christer W

  Ett kännetecken för diktaturer är att dessa har få men mycket maktfullkomliga myndigheter.

  Det som kanske är största problemet med våra myndigheter är nog inte antalet utan den bristande kontrollen av myndigheterna och att revisionen är för svag i relationen till dem.

  Revisionens svaga ställning grundar sig på att de bara ska granska debet och kredit i kommuner, landstingen, riksdagen och regeringen och inte om pengarna har använts till det som angivits.
  Att bara kontrollera summorna på kvittona stämmer och inte vad de verkligen har använts till gynnar kreativ bokföring.

 4. Oraklet

  Vad är det för fel att stava LindQvist med q???

  Om du bara visste hur många onödiga statliga verk det finns! Göran Persson skapade en jäkla massa för att betala tillbaks till de som hjälpt honom till makten, Reinfeldt gör säkert likadant. Där sitter avdankade politiker och deras bekanta å rullar tummarna på dagarana och festar på nätterna! Allt toppat med konferenser på rivieran, alperna o liknande ställen…

 5. roger

  Hittade en ledare i DN från tidigare i år med ett förslag om att slå ihop lite av följande myndigheter och institut:
  Socialstyrelsen, Läkemedelverket, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Statens beredning för medicinsk utvärdering, Statens folkhälsoinstitut, Smittskyddsinstitutet, Myndigheten för vårdanalys, Myndigheten för handikappolitisk samordning, Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, Statens medicinsk-etiska råd, Hjälpmedelsinstitutet och Apotekens Service AB

  O jag ställer mig positiv, helt sjukt vad många myndigheter vi tycks behöva för att rodda runt detta lilla land.

 6. roger

  CW: Borgerliga, Vänster eller Inte. Historien har lärt oss att det finns myglare överallt, kommer alltid finnas. Det vi kan göra är att ge dem mindre utrymme genom att krympa syltburken, den blir nämligen alldeles för tilldragande om den är stor och vidöppen.

  Lägg ned, slå samman och effektivisera alla j-a verk, myndigheter, stiftelser mm. Pengarna dessa kostar hade gjort bra mycket mera nytta om de fått stanna hos företagen och folket i första läget. Alternativt spendera dem på det vi vill, skola, vård, omsorg och infrastruktur.

  För forskning, tillväxt, kultur mm finns det privat kapital som mer än gärna ställer upp om det är något som förtjänar att finnas.

  Undrar om (S)-Löfvet kommer ligga lågt med det “innovationspolitiska råd” som han tjatade så heligt om tidigare i år. Fler råd, analysverk, utredningar, stiftelser, tillväxtverk mm känns inte som en valvinnare direkt.

  Alliansen talade tidigare varmt om att lägga ned myndigheter men jag vet ärligt inte hur det har gått. Som politiker är det alltid skönt att kunna skylla arbetslösheten på arbetslöshetsutredningsverket och som åtgärd föreslå ett arbetslöshetsråd.

 7. Christer W

  Lennart, den första instans som borde ha slagit larm är revisionen och från den har det inte hörts ett pip.
  Det lilla som vi har fått veta tyder på kreativ bokföring i stiftelsen. Den domineras av så kallade experter och det finns inga politiker i den.

  SSFs styrelse från 1 juli 2010 – 1 juli 2013.

  Bert Allard, professor, Örebro universitet
  Maria Anvret, professor, tidigare Svenskt Näringsliv
  Lars Björck, professor, Lunds universitet
  Lars Börjesson, professor, Chalmers
  Kristina Edström, professor, Uppsala universitet
  Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, tidigare Volvo, Svenskt Näringsliv,ordförande
  Arne Johansson, professor, Kungliga Tekniska Högskolan
  Christer Ovrén, ABB Corporate Research, vice ordförande
  Pia Sandvik, VD, Länsförsäkringar Jämtland
  Bengt Ågerup, Founding partner Nexttobe AB

  Ovanstående styrelsemedlemmar är alla troligen gediget borgerliga.

  http://www.stratresearch.se/sv/Om-SSF/SSFs-uppgift/Tillblivelse/

  Politikerna (borgerliga) skapade SSF och frånsade sig samtidigt allt ansvar och insyn, så skyll inte på oppositionen för bristande kontroll.

  1. Lennart

   Christer,

   Tack, synnerligen intressant. Får jag tid tänker jag själv börja mejla några verk och departement och se vilket svar jag får. Det här är ju rent overkligt. Och man har ännu inte börjat gräva i deras reseförmåner som jag är säker på är MYCKET frikostiga.

 8. Christer W

  Stiftelsen för strategisk forsknings pengar kommer från löntagarfonderna. Det var pengar som kom från de framförhandlade löneutrymmena.
  Om Fackförbunden hade framförhandlat ett löneutrymme, låt säga på 3½ procent så avsattes några procent (kan ha varit 3%) av de överenskomma 3½ i fonder. 3% av 3½.
  Pengarna togs från de anställdas löneutvecklingen.

 9. roger

  Lennart:“de har tillgång till en j-kligt stor syltburk och ingen bryr sig”

  Japp och den statliga syltburken är så stooor att det är svårt för media och folket att se vilka som doppar sina fingrar utan tillåtelse och vilka som doppar dem för djupt.
  Enda lösningen är att krympa syltburken.

 10. roger

  Här har du ett gäng till 🙂

  http://www.dn.se/ekonomi/festfixaren-fick-en-kvarts-miljon–varje-manad

  Stiftelsen för strategisk forskning har de senaste åren festat upp flera miljoner kronor av pengar avsedda för forskning. På tre år har festfixaren Micael Bindefeld fått 9,3 miljoner kronor. När stiftelsen fyllde 15 år kostade festen över två miljoner.

  Stiftelsen för strategisk forskning har 14 anställda, ett anonymt kontor högst upp i World Trade Center i Stockholm och nio miljarder i kapital. Pengarna kommer från de på 1990-talet nedlagda löntagar­fonderna som finansierades med skatter från företag………
  ……..Av fakturorna framgår i princip ingenting om vad betalningarna handlar om, ofta hänvisas bara till ett avtal eller en arbetsbeskrivning. En faktura om totalt 2,7 miljoner beskrivs specifikationen så här: “Produktionsbudget för 9 september 2009, Seminarium 330 000, Stadshuset 1 888 000″…….
  ……….Vd Lars Rask har en månadslön om 135 000 kronor i månaden, utöver det får han ytterligare 30 procent av sin lön i tjänstepension utbetalt till en kapitalförsäkring. Enligt avtalet har han dessutom rätt till tio veckors betald semester.

  Administrative direktören Ann-Katrin Croon har en lön om 105 000 kronor i månaden även hon har tio veckors semester och 30 procent av lönen i tjänstepension.

  Hand upp den som anser att vi måste höja våra skatter!

  1. Lennart

   Roger: Jo jag såg det i DN just nu. Tio veckors semester och en årslön på 1 260 000, det är inte dumt alls. Hjälpt mig räkna ut hur många miljoner allt festandet kan kosta Sveriges skattebetalare varje år. Jag läser just i DN att festfixaren Micael Bindefeld fick 9,3 miljoner kronor på tre år bara för att arrangera fester åt Stiftelsen för strategisk forskning. När stiftelsen fyllde 15 år kostade festen över två miljoner.

   Om vi antar att varje stiftelse festar upp en miljon per år, och att varje departement gör likadant, och varje annan enhet gör detsamma, kommer vi då inte upp i omkring 100 miljoner kronor per år, bara i festande? Till det kommer sen astronomiska löner, utlandsresor och nu också långsemestrar på tio veckor!!!

   Det här är ju inte klokt. Plus säkert andra förmåner.

   Och oppositionen säger inte ett pip.

Comments are closed.