Politik

Under tiden i San Francisco: planerna att modernisera den viktiga Market Street


San Francisco är USA:s i särklass charmigaste, vackraste, häftigaste, mest dynamiska och samtidigt mest hanterbara stad. Den har saker som den just avslutade musikfestivalen Outside Lands in Golden Gate-parken, den har Woody Allen som just nu håller på att filma i San Francisco, massvis med turister och inte minst SoMa-distriktet som på några korta år har blivit USA:s IT-stad framför alla andra.

SoMa står för South of Market Street och Market Street är San Franciscos Kungsgatan, dess artär om man så vill, som skär snett igenom stan från Ferry Building vid San Franciscobukten fem kilometer in i stan till Twin Peaks.

Men problemet med Market Street är att den är alltför trafikerad, med bussar, bilar, spårvagnar, kabelvagnar, allt i en enda röra.

Så nu pågår försök att modernisera Market Street. Något som kommer att bli nödvändigt nu när IT-ingenjörerna håller på att invadera San Francisco och förvandla staden till något helt nytt. Något som har gjort att San Francisco alltmer börjat konkurrera med Silicon Valley. Och orsaken till det är för dagens unga IT-ingenjörer så framstår Silicon Valley med sina motorvägar och tysta trädkantade gator som oerhört medelåders och dödstråkigt.

Och IT-företagen kommer inte bara att stanna söder om Market Street. Dom håller redan på att korsa Market Street, för att inte tala om att dom håller på att ta över de gamla pirarna, som Hunters Point i sydöstra San Francisco.

Till sist kan det vara värt att påpeka att SAS kommer att börja flyga direkt till San Francisco och Silicon Valley från Köpenhamn nästa år.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt

[tags]San Francisco, Market Street San Francisco, Hunters Point, Turist i San Francisco [/tags]