Politik

Willow Garage och robotindustrin i Silicon, telenärvaro och robotar för massorna

Klicka på bilden.

En gång kring millennieskiftet så hade dom en webbkamera vid torget i Umeå som man kunde vrida och vända genom att klicka på en knapp på nätet. Helt fantastiskt. Så jag satt här i Silicon Vallley och kunde vända på en kamera på andra sidan jordklotet.

Sånt kallas telenärvaro och om man får tro robotforskarna här i Silicon Valley så kommer det att bli en stor grej i framtiden. Dvs att vi kommer att kunna kontrollera rörliga robotar av olika slag på andra platser på jorden.

Nick Bilton skriver i New York Times om robotföretaget Willow Garage här i Silicon Valley: Robotics Companies Look to Near Future – Disruptions – NYTimes.com

Robotics companies give various estimates for the numbers of robots in use. Whatever the numbers, people like Steve Cousins, Willow Garage’s president and chief executive, think robots will become a lot more mainstream in the not-too-distant future. T

hey point to the Roomba and other robots made by iRobot, which the company says are already cleaning floors, pools and gutters in more than eight million homes and offices….

Mr. Cousins said he believed the next wave of robots to enter — or invade — the home and work force would be telepresence robots. These machines have a built-in screen and camera and are essentially mobile video-chatting terminals that can be controlled from thousands of miles away. Soon, Mr. Cousins said, these gadgets will be given more functional bodies, including arms, so they can interact in a physical space.

Robotarna har redan invaderat samhället och finns runt om oss utan att vi ens märker det. Dom checkar ut varor på ICA och böcker på biblioteket. Dom tillverkar bilar, dödar förmenta terrorister och styr all världens jumbojättar, och nu, tack vare Google så kan dom också köra bil.

Däremot har det tagit betydligt längre tid än något hade kunnat ana för hårdvaru-robotar att bli en del av vårt dagliga liv. Huvudorsaken till det är att dom måste vara kostnadseffektiva och dessutom utföra nyttigt arbete samtidigt som dom under inga förhållanden får skada människor.

Vilket är varför stora tunga robotar kan svetsa ihop bilar utan att riskera att skada någon kringstående eftersom dom inte rör sig fritt.

Idag kan man köpa små lätta dammsugarrobotar, men hoppet står alltså till telenärvaro. Jag är inte så säker på det måste jag erkänna. Jag tror att telenärvaro kommer, men inte i form av robotar.

Det är f.ö. förvånansvärt att webbkamerorna som jag hade trott skulle utvecklas i rasande fart aldrig blev någon framgång. Mycket besynnerligt.

Men håll ögonen på Willow Garage, dom kanske jobbar långsamt men dom är ihärdiga och om ett par decennier så kommer vi med stor säkerhet att få höra mer från dom. Men så långsamt verkar den här industrin utvecklas.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Willow Garage, Robotar i Silicon Valley, Tele presence[/tags]