Politik

Reinfeldts Fest-gate hotar demokratin: mångmiljonmygel, giriga politiker, hutlös korruption, trolöshet mot huvudman, och alla går fria

Alla som någonsin har jobbat på ett företag här i USA eller i Sverige vet att alla planerade utgifter först måste granskas av en revisor eller finansdirektör. Företagen har mycket stränga och mycket klara regler för vad som är tillåtet och vad som inte
är tillåtet. De kreditkort som företagen lämnar ut till de anställda är de anställdas eget ansvar. Så om någon t.ex. får för sig att gå på krogen och överskrida sitt per diem-belopp på företagets kreditkort så måste man betala tillbaks beloppet ur egen ficka. Och sen får man antagligen sparken.

Så när en av Sveriges största politiska kriser någonsin nu rullar upp, och Fredrik Reinfeldt fortsätter att tiga som muren, så är det svårt att tro annat än att den utbredda korruptionen som nu fullkomligt väller fram på tidningarnas förstasidor inte kan vara någon tillfällighet. Så här kriminellt klantig kan ingen regering i en första världen-nation vara.

Det system som har arbetats fram verkar vara skräddarsytt för att göra det omöjligt att granska tvivelaktiga utgifter och göra det möjligt för departementen, verk och stiftelser att kringgå lagen utan risk för påföljd. Som mest kanske man förlorar sin arbetsuppgift men då får man bara “andra arbetsuppgifter” med bibehållen lön eftersom ingen kan sparkas. Det är ett system som skyddar de egna.

Men det har gått betydligt längre än så. Regeringen har börjat tumma på offentlighetsprincipen, något som jag själv fick erfara när jag för tre år sen begärde ut information om riksdagsmännens utlandsresor och fick svaret att sån information helt enkelt inte fanns.

DN skriver på ledarplats om hur Annie Lööfs näringsdepartement helt sonika struntade i offentlighetsprincipen och förhalade utlämningen av dokument till pressen: En oroande kultur – DN.SE

De begärda handlingarna förhalades nämligen av allt att döma av tjänstemännen på departementet och skickades i stället till den politiska pressavdelningen. Först senare fick journalisterna tillgång till materialet. Staben kunde därmed sätta i gång sin ”räddningsaktion”. På tisdagen begärde statssekreterare Håkan Ekengren löneavdrag för krognotan och samma dag skickades sommarkalaset över på Centerpartiets utgiftskonto. I sin iver att desarmera nyheten ringde en av Annie Lööfs pressekreterare upp en betrodd reporter på Dagens Eko och talade om att departementet, på eget initiativ, gått igenom räkenskaperna och rättat till eventuella felaktigheter. Agerandet lämnar en dålig eftersmak.

Mikaela Åkerman skriver i SvD om korruptionen på Stiftelsen för Strategisk Forskning: Stiftelsen ovetande om lagen | Inrikes | SvD

Stiftelsen för strategisk forskning visste inte att de omfattas av lagen om offentlig upphandling. Nu granskas verksamheten efter uppgifter om att miljontals kronor spenderats på pr-projekt och fester utan korrekt hantering. Rask säger att en orsak till att de inte känt till reglerna är att det inte står inskrivet i stadgarna – Det hade bara kostat en paragraf till, i stället för att man måste känna till att det ligger till på det sättet. …Bland uppdragen fanns en fest för 500 personer som arrangerades i Blå hallen i Stockholms stadshus för att fira stiftelsens 15-års jubileum, och som gick loss på över 2 miljoner kronor. Kritiken mot stiftelsen gäller bland annat att avtalen skrevs utan någon offentlig upphandling samt att de aldrig diarefördes. Stiftelsen har inte heller begärt in specificerade fakturor utan endast så kallade samlingsfakturor.

På Stiftelsen för Strategisk Forskning, har två direktörer tydligen även semesterförmåner på två och en halv månad!!!! Något som gör det mindre troligt att de verkligen inte hade någon aning om att det kanske inte var tillåtet att anställa sin egen festfixare och festa upp miljoner av skattebetalarnas medel.

SvT skriver om hur regeringen kringgick reglerna kring utlämning av dokument till allmänheten och hur Annie Lööfs närmaste medarbetare slår ifrån sig: Regeringen hantering KU-anmäls – Nyheter | SVT.se

Välkomnar en granskning Annie Lööfs pressekreterare på Näringsdepartementet Kenneth Hultgren säger till SVT att man välkomnar en granskning i KU. -Vi vet att alla handlingar som begärts ut har lämnats ut skyndsamt inom 24 timmar. Vi kan inte på något sätt se att vi har förhalat utlämnanden av handlingar, det finns inget egenvärde i det, säger Kenneth Hultgren. SVT har även sökt Aftonbladet för en kommentar.

När Kenneth Hultgren säger att det inte finns något egenvärde i att förhala utlämningen av offentlig handling så talar han helt klart i tungomål eftersom egenvärdet bevisligen var att man hinner frisera de dokument man lämnar ut.

SVT skriver om hur stiftelsen nu ska granskas, fast vi kan vara rätt säkra på att ingen kommer att ställas inför rätta eller ens tvingas betala tillbaks några av de pengar som har förskingrats: Stiftelsepengar ska granskas – Nyheter | SVT.se

Rebecka Martikainen och Sara Lindh skriver på Expressen om hur Annie Lööf festade upp över 600 000 kronor och sen lär skattebetalarna betala: Festade för 616 000 kronor – kallades

Under temat “glitter och glamour” hade näringsminister Annie Lööf och hennes departement en julfest som kostade skattebetalarna drygt 600 000 kronor. Men julfesten bokfördes inte som representation utan som seminarium – trots att julbordet pågick betydligt längre än seminariedelen. – Jag har ännu inga indikationer på att vi har gjort fel, säger Fredrik Ahlén, departementets expeditionschef, till Expressen.se.

Lisa Röstlund skriver i Aftonbladet om att Leif Pagrotsky nu äntligen KU-anmäler Reineldt-regeringen över Annie Lööfs agerande kring Pagrotsky KU-anmäler regeringen efter festfiffel | Nyheter | Aftonbladet

Jag har varit statsråd i 10 år, längre än någon i alliansen, och jag har aldrig under den perioden kommit på tanken att bryta mot grundlagen genom att förhala utlämnandet av en offentlig handling, säger Leif Pagrotsky och fortsätter: – Om de uppgifter som förekommit i media och i Aftonbladet stämmer är det ytterst allvarligt.

Grundlagen är solklar: där står att en handling skall lämnas ut. Genast. Lagen medger inte att man ska skicka det till någon mellaninstans som ska kontrollera. – Det är en viktig sak i en demokrati att allmänheten via sina ombud, media, ska kunna ta del av information. Vi måste vårda det politiska systemet. Det som kommit fram nu är förskräckligt och det är KU:s sak att ta reda på om det är sant.

Om regeringen vill agera i demokratisk anda skulle man göra som Obama-regeringen, börja lägga ut alla regeringsdokument på webben, automatiskt så att alla kan se dom.

Löner, fester, semesterförmåner, reseförmåner, allt, automatiskt på webben. Allt som inte är hemlig handling eller lämnar ut en persons personnummer eller hemadress.

Men det är det sista som Regeringen Reinfeldt vill göra. Istället ska allt hållas hemligt från allmänheten. Allt ska ske i skymundan, speciella förmåner till de egna distribueras och ingen utomstående får veta vad som är på gång.

Om vi antar att man gör av med säg tio-tjugo miljoner per år enbart i fester, och siffran kan vara betydligt högre, så rör det här sig om väldiga belopp.

Om man festar på amerikanska företag så får de anställda för det mesta betala själva. Eftersom de liksom svenska regeringsanställda har bra lön så är det så det ska skötas.

Regeringens utbredda mygel vittnar om ett totalt förakt mot skattebetalarna och en total oförmåga att sköta statens finanser.

Det här håller på att utvecklas till en av Sveriges största politiska skandaler någonsin.
Och vad gör Reinfeldt, jo, så vitt jag kan se så tiger han som muren.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Sverige, Ekot, Ekot, SvD – Startsidan

Länkar:

[tags] Reinfeldts Fest-gate: Leif Pagrotsky, Korruption i Sverige, Reinfeldts Fest-gate, Corruption in Sweden, Korruption i Sverige,Stiftelsen för Strategisk Forskning [/tags]

3 thoughts on “Reinfeldts Fest-gate hotar demokratin: mångmiljonmygel, giriga politiker, hutlös korruption, trolöshet mot huvudman, och alla går fria

 1. Johnny ©

  “Det här håller på att utvecklas till en av Sveriges största politiska skandaler någonsin.”

  Gör det verkligen det? Mitt intryck är att det är en ganska normal nyhet. Lite för många och dyra personalfester på en myndighet verkar inte riva upp några större mediastormar. Skandalen är ju att Tillväxtmyndigheten överhuvudtaget existerar och att syftet enbart är att berika politiker och byråkrater samt plundra skattebetalarna, rena rama bedrägeriet alltså.

  Självklart måste vi ha världens högsta skatteförtryck för att försörja alla parasiter, bovar och banditer inom den offentliga sektorn. En halvering av skatteförtrycket till max 25% av BNP verkar både önskvärt och rimligt. Det går inte att överlämna ansvaret för 50% av Sveriges ekonomi till 349 politiska broilers som förslösar och förskingrar våra pengar på allt och alla. Sverige måste införa beslutande folkomröstningar i alla frågor som i Schweiz om vi skall ha en riktig demokrati.

 2. Christer W

  Reinfeldt tiger, alla regeringspartier tiger utom centern.
  Ett annat sätt att undanhålla information är att kalla dokument för arbetshandlingar.

 3. roger

  Om regeringen vill agera i demokratisk anda skulle man göra som Obama-regeringen, börja lägga ut alla regeringsdokument på webben, automatiskt så att alla kan se dom.
  Löner, fester, semesterförmåner, reseförmåner, allt, automatiskt på webben. Allt som inte är hemlig handling eller lämnar ut en persons personnummer eller hemadress.

  Genialt!

Comments are closed.