Politik

Hur sänkta skatter får USA att tappa sin position som världens rikaste land

Det är inte ovanligt att en supermakt tappar kompassriktningen och långsamt, som Romarriket, det Ottomanska riket för att inte tala om Sovjetunionen, retirerar från världsscenen. Det är litet mer ovanligt att en supermakt i sina bästa år plötsligt bestämmer sig för att begå harakiri inför öppen ridå.

Men det är precis vad som händer här i USA, där tepåserepublikanerna med Paul Ryan i spetsen nu har tagit över det republikanska partiet och vägrar att gå med på skattehöjningar för att öka välståndet i USA.

Eduardo Porter skriver i New York Times om hur det amerikanska välståndet nu snabbt dalar och USA halkar efter EU och andra länder på sin väg ner till tredjevärldsstatus: Slipping Behind Because of an Aversion to Taxes ? Economic Scene – NYTimes.com

Italy may be in a funk, with a shrinking economy and a high unemployment rate, but the United States can learn a lot from it, and not just about the benefits of public health care. Italians live longer.

Their poverty rate is much lower than ours. If they lose their jobs or suffer some other misfortune, they can turn to a more generous social safety net.

Every developed country aspires to provide a better life for its people. The United States, among the richest of all, fails in important ways. It has the highest poverty and the highest infant mortality among developed nations.

We provide among the least generous unemployment benefits in the industrial world. Not long ago one of the most educated countries in the world, the United States is slipping behind.

The reason is not difficult to figure out: rich though we are, we can’t afford the policies needed to improve our record.

Eduardo Porter skriver att politikerna i Washington alla vet att USA står inför en långsiktig ekonomisk kris. Om åtta år beräknas 70 miljoner amerikaner behöva socialförsäkring, en ökning från 45 miljoner år 2000. Antalet amerikaner i behov av Medicare kommer att svälla till 64 miljoner, en ökning från 40 miljoner år 2000. Nästan varje ekonom vet att det behövs höjda skatter för medelklassen om man ska kunna upprätthålla socialförsäkringsprogrammen Medicare och Medicaid.

Men trots att landets finanspolitiska problem nu dominerar presidentvalskampanjen, så är det politiskt omöjligt att ens diskutera höjda fler skatter. Liksom att på allvar sänka militärbudgeten.

Istället vill republikanerna successivt driva ner skatterna till helt omöjliga nivåer, ställa medelklassen på bar backe och slussa över besparingarna till de rikaste en procent i samhället.

Det kan mycket väl komma att lyckas, folk röstar inte i sitt eget ekonomiska intresse här i USA.
Om man till den gigantiska företagsplundringen lägger den amerikanska diabetesepidemin och de åtföljande eskalerande sjukvårdskostnaderna, så inser man snart att USA är på väg nerför en allt brantare rutschkana.

Det är bra och viktigt att den svenska pressen rapporterar från USA-valet, men det är samtidigt litet oroväckande att man inte lägger ner lika stor energi på att rapportera om amerikanska trender som hur USA på bara litet över ett decennium har börjat dala från sin forna maktposition. Är det något som hade kunnat undvikas och i så fall hur? Varför kunde man inte justera den amerikanska modellen för att behålla sin forna maktposition. Eller var det omöjligt?

En sån diskussion tror jag är betydligt mer intressant än ändlösa diskussioner om det amerikanska presidentvalet. (Som jag själv delvis har bidragit till)

Pressklipp:

SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt,Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt

[tags] USA, Diabetes i USA, Skatter i USA, Medicare i USA, Medicaid i USA [/tags]