Politik

Julian Assange, WikiLeaks och CloudFlare: är det någon som använder CloudFlare?

Us in 90 Seconds from CloudFlare on Vimeo.

När WikiLeaks försökte återetablera sig på Webben så fick dom utstå brutala DOS-attacker, från vem kan man ju bara undra.

För att kunna klamra sig fast på webben så använde dom sig av en Akamai-liknande webbsajt i San Francisco, CloudFlare, som har ett distribuerat nätverk av servrar världen över från vilka man distribuerar webbfiler till konsumenter.

Orsaken till det här inlägget är att jag har lekt med tanken på att börja använda CloudFlare för min egen blogg men är litet, ok mycket, skeptisk till deras påståenden och speciellt till det faktum att dom mekar med ens DNS.

Klint Finley skriver på TechCrunch om WikiLeaks och CloudFlareCloudFlare Helps Save Wikileaks’ Bacon | TechCrunch

Wikileaks‘ website is up again after over a week of denial of service attacks, though as of this writing I’m still seeing errors on the site. On its Twitter account Wikileaks credited CloudFlare, a company that provides a web security service, for helping the organization get its site back online.

Så kortfattat, är det någon som har erfarenhet av CloudFlare och har några åsikter?

För den som undrar så är CloudFlare ett CDN, alltså Content Delivery Network som Akamai.

Vitsen med att använda ett CDN är att den, om du har en webbsajt, distribuerar dina statiska filer så nära läsaren som möjligt.

Det här kan vara bra att förklara litet närmare. Min lilla blogg ligger på ett ypperligt webbhotell i Stockholm, men den som läser den i USA eller Asien säg, får alltså vänta litet extra länge eftersom det är så långt dit. Men Google och andra stora sajter använder alla lokala servrar, och pushar ut statiska filer så nära läsarna som möjligt. Det är är en mångmiljardindustri som leds just av Akamai.

CloudFlare har en gratisversion som jag hade tänkt prova, men liksom Akamai så är den byggd på Remote Proxyserver-konceptet, dvs man måste peka sin egen DNS, sin egen webbadress om man så vill, till deras servrar, så att dom i praktiken tar över din blogg, även om du kan behålla filerna på ditt ursprungliga webbhotell.

Iden är bra, men dom har inga servrar i Sverige och att meka med ens DNS är ungefär som att genomgå en hjärtoperation, det är ingenting man gör utan att vara absolut säker på att den här tjänsten verkligen är pålitlig.

Jag är också mycket skeptisk till deras påståenden om att dom har servrar i mängder med länder, eftersom sånt kostar stora belopp och dom varken verkar ha så mycket riskkapital eller så stor stab.

Och eftersom omkring 70% av dom som läser den här bloggen gör det i Norden så är det ju knappast troligt att CloudFlare kan göra bloggen speciellt mycket snabbare.

Därav frågan.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Världen, Ekot, SvD – Senaste nytt, Sydsvenskan, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] Internet, Net neutrality, Nätneutralitet, Facebook Google Verizon, Facebook Net Neutrality, Verizon Google, Technology News,,Internetcensur,Cloud Flare, [/tags]

4 thoughts on “Julian Assange, WikiLeaks och CloudFlare: är det någon som använder CloudFlare?

 1. Pål Börje

  Det finns ett Cloud Flare plugin till WordPress. Använde det ett tag. Lokalt verkar det inte ge ngn större (bättre) effekt. Men spiders verkade gilla det.
  Kan också beror på att när man gjort ett inlägg (WordPress-servern är i min garderob och via en 8 mb aDSL) så tar det rätt lång tid innan Cloud Flare cachat det. Men när det är gjort, så går det undan. Även fast servern ligger i US. Förbindelsen till US är via ett par feta linor. Vilket är förståeligt för när Telia fattade vad Internet var för något, så investerade man i en tjock lina över pölen. Tittade man på “trafiken” (2001-02) så gick minst halva Europa den vägen. Än idag går det fortare att access servers i US än i t.ex. UK eller Holland. Tyvärr däremot måste man sätt TTL på DNS högt för att man skall slippa vänta om accesserna överstiger satt TTL för DNS. Har man som i mitt fall dynamiskt IP, så är TTL 300 och då skall ny DNS läsas in på morgonen vilket brukar ge – siten finns inte. Nästa gång (Uppdatera tryck F5) så läses sidan in utan problem.
  Använder Tor Browser för att kolla hur det fungerar.
  Varför WordPress i garderoben? Att registrera ett namn kostar $9 och då följer DNS med. Man betalar redan för aDSL – och en Router har man. Alltså bara att pilla i NAT och leta bland gamala burkar. en 2 x 450Mhz Pentium med Server 2000 är det som är web. Apache, mySQL och PHP. Allt finns i “paketet” Uniform Server som t.o.m. kan köras från USB-minne utan vidare. Man får pilla i routerns NAT, sedan är man uppe och snurra. Använd DYNDNS för dynamisk tilldelning och i DNS för regat så använder man en sedan (HTML) error 302 för omdirigering till DYNDNS-ip som alltså är dynamiskt. Har haft det så sedan 1998 och visst det händer att det klickar, men då är det a) eget strömavbrott b) en extern router som gått åt h-e. Köpte 4 UPS för strömavbrott, men vanligt är mer än 1 timme och UPS:erna håller bara 13 minuter. Skall man ha UPS i den kapaciteten får man råna en bank.

  1. Lennart

   Ken: OK, att Cloudflare kan sabba layouten på dynamiske hemsidor är viktig information, tack för den!

Comments are closed.