Politik

Märkningskrav på genmanipulerad mat upp i lokalvalet i Kalifornien i år

Det är svårt att riktigt fatta hur avgrundsdjupa skillnaderna är mellan det progressiva Kalifornien och de fundamentalistiska sydstaterna. De sistnämnda har betydligt mer gemensamt med dagens Iran än med resten av USA, medan Kalifornien och speciellt då San Francisco-området är bland de mest framåtblickande och progressiva i världen.

Ett bra exempel är kampanjen för märkning av genmanipulerad man, som Kalifornien som första delstat i USA nu kommer att ha på valsedlarna i novembervalet i år.

Stacy Finz skriver i San Francisco Chronicle om den kommande omröstningen om märkning av genmanipulerad man, och det hårdnackade motståndet från Coca Cola och Pepsico: Biotech food measure Prop. 37 on ballot – SFGate

The controversy over genetically engineered food has moved up the chain, all the way to the ballot box. In November, voters will decide whether to make California the first state in the nation to require labels on most genetically modified food products. At least 18 states, including California, have tried to pass similar laws through their legislatures and failed. This time, however, the measure made it to the statewide ballot with 1 million signatures. Recent polls show the proposal, Proposition 37, winning by a 3-to-1 ratio, although opponents have raised more than $22 million – $4.2 million from agricultural giant Monsanto alone – to the yes campaign’s $2.7 million in anticipation of a media battle leading up to the fall vote. The measure is opposed by deep-pocketed food manufacturers – including PepsiCo and Coca-Cola – the biotech industry and seed companies.

Hade det inte varit för antirökningskampanjen här i Kalifornien på 1980-talet, och speciellt det smarta draget att inte tillåta rökning på något plan som landade eller lyfte från Kalifornien så är det tveksamt om t.ex. Sverige idag hade varit så rökfritt som det är.

Det är roligt att se att Kalifornienborna fortsätter att kämpa för progressiva frågor som den här.

Den som vill läsa mer om den här kampanjen kan göra så på den här länken:

California Proposition 37, Mandatory Labeling of Genetically Engineered Food (2012)

[tags] Kalifornien, California, Jerry Brown, San Francisco, Los Angeles, Hollywood, Silicon Valley,, [/tags]”/>

2 thoughts on “Märkningskrav på genmanipulerad mat upp i lokalvalet i Kalifornien i år

  1. Gregor

    […] Kalifornien och speciellt då San Francisco-området är bland de mest framåtblickande och progressiva i världen.

    Menar du att skolbarn som tigger pengar till egen utbildning är framåt och progressivt?

Comments are closed.