Politik

Skillnad mellan twittrande poliser i Sverige och USA

Klicka på den twittrande söderpolisen Peter Ågren.

Det finns intressanta sociala skillnader mellan Sverige och USA. Det är inte nödvändigtvis så att det ena samhället är bättre än det andra, bara att det finns skillnader som ibland kan vara ganska svårförståeliga.

IG chefen Peter Ågren vid Södermalmspolisen och Viktor Adolphson och Johan Säfström, även dom på Södermalm.

Det finns även twittrande poliser i USA som t.ex. i Palo Alto och San Francisco, Twitters egen hemstad, men dom verkar aldrig drivas av enskilda namngivna poliser som har sin egen stil och sina egna följare, utan av anonyma polisdepartement som aldrig anslår en personlig ton

Nu är USA ett stort land och det finns flera tusen polisdepartement, och jag har givetvis inte kunnat kolla dom alla. Men det verkar i alla fall som om den svenska polisen driver sin Twitterverksamhet på ett helt annat sätt än den amerikanska.

Och just den personliga tonen tror jag är oerhört viktig eftersom den ger polisen att ansikte och gör det möjligt för enskilda människor på Söder att via Twitter vända sig till en polis dom litar på.

En orsak till skillnaden mellan USA och Sverige kan vara att med det utbredda vapenvåldet i USA så fördrar individuella poliser att inte visa sig med namn och bild, en annan kan vara att poliserna inte har samma individuella frihet här i USA som man uppenbarligen har i Sverige.

Hur som helst, den som vill få en inblick i livet bakom kulisserna i Sverige rekommenderas att läsa de två ovanstående Twitterflödena. Jag har själv fått en insikt i hur stor del av brottsligheten i Sverige är direkt beroende av sprit och fylla. Speciellt när Finlandsfärjorna lägger till i Stockholm så fullkomligt väller det fulla turister och berusade bilister in i stan.

Den som är intresserad av att skriva deckare kan få detaljinformation om polisens vardag från de här Twitterflödena.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,
Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Sverige, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, GT: Nyheter

[tags]Polisen i Sverige, IGChefen, Viktor Adolphson och Johan Säfström, Swedish Police on Twitter [/tags]

2 thoughts on “Skillnad mellan twittrande poliser i Sverige och USA

 1. Marcin

  Tvittra lär det göra i skallen på killen som blev skjuten i huvudet vid ett rånförsök. Polsk vapenlobby lär ha varit i farten igen… (Ironi).

  En 27-årig man skottskadades ytligt i huvudet på tordagseftermiddagen i Lövgärdet i Göteborg.

  Enligt hen och hens kamrat blev de två utsatta för ett rånförsök av en hen i 25-årsåldern, uppger polisen. Gärningshen drog fram en pistol varpå de två kamraterna började springa från platsen. Gärningshen ska då ha skjutit efter dem och 27-åringen blev träffad.

  Polisen har inlett en förundersökning om rånförsök samt försök till dråp alternativt mord.
  2012-08-16 19:47
  TT

  Ps. Det blir ramaskri i medierna när svenska polisen twittrar fel, men fläktar lätt när hen blir beskjutna och rånade på öppen gata. Var stämmer det inte?

Comments are closed.