Politik

Är Apples pyrrhusseger över Samsung början till slutet för Tim Cook och Apples dominans på den mobila webben?

Det finns företag som är öppna och som i alla fall försöker skaffa sig goda relationer med sin omgivning, och sen finns det Apple. Medan Google t.ex. öppnar sina dörrar för alla som vill vara med och lära sig nt IT-teknologi på s.k. Meetups och dessutom skänker alla innevånare i staden Mountain View, där man har sitt campus fri WiFi, och ovanpå det sponsrar gratisundervisning tillsammans med Stanford på Udacity så är Apple raka motsatsen. När en lokalpolitiker försynt undrade om Steve Jobs inte kunde tänka sig att ge staden Cupertino gratis bredband så svarade Steve Jobs att Apple betalade skatt till Cupertino och det fick räcka. Saningen är att Apple har satt upp ett skalbolga i delstaten Nevada för att Apple ska undgå att betala mer än den minsta möjliga skatten till Cupertino.

Men det är inte bra att skaffa sig fiender, och när Apple nu börjar stämma sina konkurrenter, i ett försök att försöka behålla den lukrativa mobilmarknaden för sig själv, så är det lätt att se det som början till slutet för ett av Silicon Valleys äldsta företag.

Nick Wingfeld skriver i New York Times om Apples seger mot Samsung i ett krig som har Google och speciellt Googles mobila operativsystem Android som huvudmål: Jury Awards $1 Billion to Apple in Samsung Patent Case – NYTimes.com

That is not a big financial blow to Samsung, one of the world’s largest electronics companies. But the decision could essentially force Samsung and other smartphone makers to redesign their products to be less Apple-like, or risk further legal defeats. Consumers could end up with some welcome diversity in phone and tablet design — or they may be stuck with devices that manufacturers have clumsily revamped to avoid crossing Apple. Samsung said it would ask the court to overturn the verdict and, if that is unsuccessful, appeal to a higher court.

Även om man gärna vill få omvärlden att tro det så är Apple inte ett speciellt innovativt företag. Man är bra på att skapa konsumentprodukter, men Apples försprång på pekmobils och surfplatteområdet har minskat dramatiskt på senaste tiden och en miljard dollar är småpotatis i IT-världen idag, om nu Samsung tvingas betala efter man kommer att överklaga.

Men när Apple nu förklarar krig mot Samsung och i förlängningen också mot Google så är det mot bakgrunden av att Apple inte längre har det försprång på den mobila webben man hade för några år sen. Den verkligt innovativa företaget Google är på väg att vända upp och ner på den mobila marknaden med Google Glass och det hårt toppstyrda Apple kommer med stor sannolikhet att börja tappa mot den uppsjö av konkurrenter man nu har fått på mobilområdet.

Och utan Steve Jobs kommer det att bli svårare att slå sig in på nya områden. Apple har varit med om att förlora en gång tidigare, den gången mot Microsoft. Jag är alltmer övertygat att när man en gång ser tillbaks på Apple om säg 50 år så kommer den här pyrrhussegern att ses som början till slutat för Apple.

Inte minst för att IT-företagen på mobilmarknaden nu kommer göra allt dom kan för att utflankera Apple med sina egna design.

Vad man nu allmänt väntar sig är att Apple kommer att gå till generaloffensiv mot Google för att försöka stoppa Android. Något som Oracle redan har försökt och misslyckats med.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,Computer Sweden 20 senaste nyhet, svt.se – Världen, svt.se – Världen, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Apple Samsung [/tags]

8 thoughts on “Är Apples pyrrhusseger över Samsung början till slutet för Tim Cook och Apples dominans på den mobila webben?

 1. Henrik

  Risken är väl i första hand att Google får problem. De tjänar inga pengar påAndroid utan det gör Microsoft:

  “Microsoft first made big news in early 2010 when it reached an agreement with HTC where the phone maker pays Microsoft $5 for every Android phone it ships. Now Microsoft is trying to get $15 for each handset that Samsung ships”

  http://www.informationweek.com/mobility/business/microsoft-squeezes-android-with-patent-f/231001194

  Börjar det bli för dyrt så lär tillverkare som HTC, Samsung och andra se sig om efter andra alternativ. Apple och Microsoft skulle nog gärna dela upp marknaden mellan sig och peta ut Google/Android om möjligt..
  http://www.theregister.co.uk/2011/08/22/inq_meehan_android_alternatives/

  Så långt kanske det inte går men nog är det oroande.

 2. Marcin

  Vilket land kommer Samsung ifrån och vad blev domen från rättegången där? Den som ingen pratar om.
  Vilka konsekvenser kommer det få för den asiatiska marknaden?

 3. San

  Håller med ovanstående. Inlägget är helt baserat på vad du tycker om Apple. Att segern i domstolen skulle vara början till slutet är ju bara trams. Att Steve Jobs frånfälle kan ha varit det är en helt orelaterad fråga.

  Apple har kanske aldrig varit speciellt innovativa med hårdvara, men det är knappast deras försäljningsargument.

  1. Lennart

   San: Givetvis är det här inlägget liksom alla andra inlägg på den här bloggen baserat på vad jag tycker om det ena och det andra. Och vi behöver bara titta på Facebooks snabba fall för att inse att i dagens Silicon Valley så är aktiekurserna inte alls lika statiska som tidigare. Apples försök att stoppa sina konkurrenter genom att stämma dom är ett tecken på svaghet, inte styrka. Att Googles Nexus 7 nu har tagit över en oerhört viktig nisch som Steve Jobs missade är bara ett tecken på att Apples position inte längre är lika ohotad som tidigare.

   Jag ser det hör som början till ett återspel av Apple mot Microsoft, om jag har rätt eller inte får framtiden givetvis utvisa.

 4. Simon

  Fast det här stämmer ju faktiskt inte. Dels funderar jag över hur du kan få en vinst till en förlust, för även om pengarna i det här fallet är småsaker kan det leda till säljstopp för ett stort antal mobiltelefoner och surfplattor från samsung.
  Apples försprång på surfplattemarknaden har inte minskat.

  Sedan är det bilden du målar upp av att Apple är onda och google är goda, så enkelt är det verkligen inte. Företagen stämmer ju varandra kors och tvärs över hela världen så där gör du det otrolig enkelt för dig.

  Att Apple sedan inte skulle vara inovativt, det hör man ofta ifrån android men jag tror att mobilbranchen ser helt annorlunda ut än vad den hade gjort utan Apple.

  Vill inte ha ett flame-war här. Tyckte bara du gjorde vissa saker alldeles för enkelt för dig.

  Simon

  1. Lennart

   Simon: Tack för kommentaren! Det finns faktiskt stora skillnader mellan Apple och Google i frågan om öppenhet, och jag försökte belysa några av dom. En annan är http://www.google.com/talks/ som inte har någon som helst motsvarighet på Apple.

   Precis som den inte speciellt trevliga Wagner kunde skriva underbar musik så kan givetvis ett inte så trevligt företag skapa fantastiska produkter. Och eftersom jag jobbar med IT inom sjukvården här i USA så kan jag vittna om att amerikanska läkare verkligen älskar iPadden.

   Och du har helt rätt, mobilbranschen skulle onekligen se olika ut utan Apple. Det är t.ex. tvivelaktigt om vi haft surfplattor utan Steve Jobs.

   Men för att befästa sin ställning på den mobila webben så måste Apple behålla sitt försprång, och försprånget har krympt rejält, speciellt nu när Google har kommit ut med sin Nexus 7, som jag själv har och som är betydligt smidigare än den större iPadden.

   Apples konkurrenter nu kommer att lägga ner betydligt större resurser på att skapa klart olika design från Apples, vilket kommer att stärka Android. Jag är övertygad om att vi kommer att se ett återspel av Apple mot Microsoft, och liksom den matchen så kommer Apple återigen att förlora. Det är inbyggt i deras struktur som tvingar dom att göra allt själva.

Comments are closed.