Politik

Den svenska innovationsdebatten, vad Sverige kan lära sig av Silicon Valley

University Avenue i Palo Alto på 1950-talet.

Det talas mycket om innovation i Sverige just nu, se artikeln nedan.

Men att prata om innovation är ungefär som att prata om humor. Antagligen är man humoristisk eller så är man det inte, det något som är medfött.

Innovationen i Silicon Valley handlar om faktorer som är enkla att imitera men svåra att implementera:

Är vi beredda att låta akademiska lärare på KTH starta egna företag på kontorstid och låta sina studenter jobba där? Är vi beredda att sänka skatten på riskkapitalet, som vad jag förstår är betydligt högre beskattad i Sverige än här i Silicon Valley? Är det någon som vet?

Är vi beredda att öppna sjukvården till startupföretag som Carema och sluta att kriminalisera fildelning? Är vi beredda att pensionera Jan Björklund och satsa på nytänkande och fritänkande i skolan?

Innovation kommer från startupföretag och INTE från storföretag, så allt handlar om att göra det så enkelt som möjligt att starta eget och för startupföretag att få billigt riskkapital. Och över 90% av alla startupföretag kommer att misslyckas.

Men vad handlar innovation egentligen om? Jag ska ge tre exempel efter citatet från SVD här nedan.

Pontus Braunerhjelm, professor KTH och vd Entreprenörskapsforum, Klas Eklund, adjungerad professor Lunds universitet och Seniorekonom SEB och Magnus Henrekson, professor och vd Institutet för Näringslivsforskning skriver i Svenska Dagbladet om Så blir Sverige mer innovativt | Brännpunkt | SvD

Det är svårt att förstå regeringens passivitet i innovationspolitiken….

Innovationer har blivit hett. Socialdemokraterna vill inrätta en nationell innovationsberedning. Regeringen förbereder en nationell innovationsstrategi. … Debatten om innovationspolitiken får ofta slagsida. Diskussionen inriktas alltför mycket på stöd till forskning och utveckling (FoU) för att storföretagen ska ta fram nya högtekno- logiska produkter. Det är vällovligt. Men det räcker inte. Sverige satsar redan stora resurser på FoU.

I slutet av 1970-talet så dominerades IT-marknaden fortfarande av dyra stordatorer och det var där man körde de databaser som användes av alla företag. Så Larry Ellison kom på iden att implementera SQL-databaser på de nya och billigare RISC-servrarna att dessutom göra det enkelt att bädda in Oracle i existerande produkter. Det var allt med det räckte för att göra Oracle till ett av världens största IT-företag.

Några år senare startades Sun Microssystem med den enkla iden att ta operativsystemen Unix från Berkeley-universitetet och paketera det med RISC-servrar. Igen en enkel ide att kombinera existerande teknologier till något nytt.

Linus Torvalds från Finland använde samma enkla metod. Han tog operativsystemet Unix som dittills uteslutande hade körts på RISC-servrar och skrev om det i öppen kod och migrerade det till billiga Intel-servrar.

Den Öppna Koddatabasen MySQL startades av Michael Widenius och David Axmark och gjorde det för första gången möjligt för tiotusentals startupföretag att använda en gratis databas istället för dyra kommersiella databaser. Och tillsammans med Linus Torvalds Linux, PHP och Apache, båda öppen kod så skapades LAMP-stacken som gjorde Web 2.0-rörelsen möjlig.

Så vi tar två teknologier och kombinerar dom till något nytt och billigare, helst gratis.

Men för att kunna innovera behövs en speciell mentalitet.

År 2005 blev tre killar i Silicn Valley, Steve Chen, Chad Hurley, Jawed Karim irriterade på att det skulle vara så svårt för dom att dela med sig av sina videor till sina vänner, och skapade YouTube.
Det fanns redan andra videodelningssajter men dom var svåra att använda och tog betalt. YouTube blev gratis och grundarna använde själva sin sajt.

Ett år senare skapade Jack Dorsey, Noah Glass, Evan Williams och Biz Stone en liten mikroblogg Twitter. Igen använde grundarna sin egen produkt, och gjorde den gratis och så enkel som överhuvudtaget möjligt.

Ett av de hetaste områdena idag är öppna data, dvs att regering och myndigheter öppnar sina dataarkiv och ger folket fri tillgång till alla data. Något som omedelbart skulle göra det möjligt för startupföretag att skapa nya tjänster över hela landet.

Jag skulle också stimulera startupföretag i landsbygden med inkubatorer och hackathons. Speciellt hackathos är billiga att organisera och köra.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt,
NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Innovation i Sverige , Innovation i Silicon Valley och Sverige[/tags]