Politik

DNA-tester på fiskrestauranger i Silicon Valley skrämmer livet ur fuskfiskande restauratörer

OBS: bilden har ingenting med artikeln att göra.

Om man går på restaurang för att äta grillar rödspätta och istället får kokt torsk, vändstekt hälleflundra, lutfisk, prinskorv eller böckling, som restauranger svär verkligen är grillad rödspätta, är inte det fusk? Visst, det kanske är tid att skaffa nya glasögon men vem sjutton kan inte se skillnad mellan böckling eller prinskorv och rödspätta?

Tydligen fuskas det rätt rejält på fiskrestaurangerna här i området för nu kommer fiskinspektörer beväpnade med DNA-tester för att kolla att den fisk man serverar verkligen är den man säger sig servera och inte resultatet av något fuskfiske. Tuffa tag i restaurangbranschen alltså.

Peter Fimrite skriver i San Francisco Chronicle om misstänkt fiskfusk på restaurangere i Silicon Valley och San Francisco: Oceana targets fishy labeling practices – SFGate

The braised chunk of fish labeled “Local Halibut Filet” at a posh San Francisco restaurant where a group of food sleuths were eating looked appetizing, but the first two bites were forked into a little plastic container filled with a preservative salt concoction. Later that day, Geoff Shester, California program director for the nonprofit group Oceana, would send the preserved morsels, along with more than 30 other samples taken from a variety of San Francisco restaurants, to a laboratory for DNA testing.

The idea, he said, is to find out whether the halibut – plus the sand dabs, Pacific snapper, wild sturgeon and other fish sold at local restaurants – was actually what the menu said it was and determine if, as advertised, the seafood was really wild and local or if it was shipped from a fish farm. It is now possible to determine exactly what species is being served at the local fish shack, thanks to recent advances in genetic sequencing. Oceana, a group dedicated to preserving the ocean ecosystem, is testing fish nationwide to find out whether seafood fraud is as widespread as some people think it is.

En ska man bör vara på det klara med är att när man beställer in en fiskrätt vid Pir 39 i San Francisco, bara ett par meter från de guppande fiskebåtarna i hamnen utanför, så kommer fisken faktiskt ofta från Kanada. Något som restaurangerna gärna erkänner om man bara frågar. Det betyder givetvis inte att fisken inte är vad man säger att den är, bara att allt inte alltid är vad man tror att det är.

Vi får se vad man börjar DNA-testa härnäst. Hög tid att ta med sig sin egen DNA-kit till ICA och kolla att älgsteken verkligen är älg och inte får eller pudel. Och sen kan man ju alltid passa på att ta ett smygprov på den söta tjejen vid utcheckningsdisken när man ändå håller på.

Pressklipp:

svt.se – Världen,
DN.se – Nyheter

[tags] Gilroy Garlic Festival, Hamburgare, Varmkorv, Mat i Kalifornien, California Food, Mat i USA, Amerikansk mat, Sushi i USA, Koreansk Yoghurt i USA, Amerikanska kockar, Amerikanska restauranger, Restauranger i Kalifornien, Restauranger i USA,Sv?lt i USA,DNA-test på restauranger, [/tags]

One thought on “DNA-tester på fiskrestauranger i Silicon Valley skrämmer livet ur fuskfiskande restauratörer

  1. Bossebus

    Kan du rekommendera en app som fixar detta till mig så köper jag den direkt om den kostar under 10 dollar! 😉

    Nåja, men bra om man börjar syna det hela.

Comments are closed.