Politik

Haxlr8r, 3D-skrivare och den märkliga hårdvarurenässansen i Silicon Valley

Efter att ha varit nästan enbart fokuserat på mjukvara under flera decennier så börjar entreprenörerna i Silicon Valley återigen att fokusera på hårdvara. Orsaken är intressant, nämligen tillgången till billiga 3D-skrivare, som på svenska heter Friformsframställning med vilka man kan “skriva fram” prototyper av de hårdvaruobjekt man tänker skapa. Det är billigt, snabbt och gör det möjligt för små grupper av entreprenörer att testa sina idéer med ett minimum av riskkapital.

Och tack vare öppen kod och billiga mikroprocessorer så kan de här prylarna förses med inbäddad logik och kommunicera via det mobila nätet.

Och det finns redan en världsomspännande plattform för såna här små prylar, nämligen den mobila webben och miljoner pekmobiler. (Se ett spännande exempel längre ner i inlägget)

Nick Bilton och John Markoff skriver i New York Times om den intressanta trenden: Silicon Valley’s Hardware Renaissance – NYTimes.com

…there are signs here that hardware is becoming the new software. It is an expansion of a trend that began a few years ago with the Flip videophone, a sleeper hit, and has recently accelerated with Nest, the smart thermostat; Lytro, a camera that refocuses a photo after it is taken; and the Pebble smartwatch, a wristwatch that can interact with a smartphone.

….

Apple has taught a generation of product designers that an electronic device isn’t much without specially designed software that makes it a joy to use. Instead, any designer now has the ability to quickly experiment with new product designs using low-cost 3-D printers. These printers can churn out objects to make prototypes quickly — a fork, wall hooks, mugs, a luggage clasp — by printing thousands of layers of wafer-thin slices of plastics, ceramics or other materials.

The rapidly falling cost of building computer-based gadgets has touched off a wave of innovation that is starting to eclipse the software-driven world that came to dominate the Valley in the dot-com boom of the late 1990s.

Det finns t.o.m. en s.k. inkubator med det söta namnet Haxlr8r, alltså hackcelerator, som hjälper startupföretagen på traven .

Det finns redan bevis på att såna här prylar kan bli oerhört framgångsrika, nämligen Jack Dorseys, en av Twitters skapare, Square som man sticker in i en mobil så att småföretagare och t.o.m. privatpersoner kan ta betald med kreditkort.

Om det är någon som tvivlar på att en sån liten manick kan vara värd någonting så kolla den här artikeln:

Twitter Dorsey Becomes Billionaire as Square Value Soars

Dorsey’s mobile payment company, Square Inc., is in the process of closing a $200 million investment by Rizvi Traverse Management LLC, valuing the company at $3.2 billion, according to a report Wednesday by PrivCo, a New York-based research firm that specializes in private companies’ financial data.

Inte dumt.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, [/tags]