Politik

Silicon Valley och hur acqui-hire påverkar startupkulturen

Risken med att starta eget i en så konkurrensbetonad marknad som den här i Silicon Valley är att över 90% av alla startupföretag obönhörligen misslyckas. Ofta efter att på ett eller annat sätt ha lyckats få ihop startupkapital på omkring fem miljoner dollar, vilket på ett ungefär är vad ett startupföretag på ett halvdussin personer behöver för att på allvar etablera sig på webben idag.

Men sen lyckas man inte växa, i alla fall inte lika snabbt som man hade hoppats, användarna sviker, eller också kanske det går bra men inte bra nog för att företaget ska kunna växa.

Men som Sarah Lacy skriver på sin IT-blogg Pando Daily, så har det vuxit upp ett nytt fenomen här i Silicon Valley de senaste åren, något som heter acqui-hire, dvs att företag som Facebook, Google eller Twitter köper upp startupföretag, inte för företagets produkt, utan för deras anställda. Man lägger sen omedelbart ner produkten och låter de nyanställda jobba på liknande, eller helt olika slags inhemska produkter.

The Acqui-hire Scourge: Whatever Happened to Failure in Silicon Valley?

Companies acquire teams because it’s easier than hiring five or twenty-five engineers on the open market. But in doing so, they only encourage more young hopefuls that there’s no risk in starting a company, and the cycle perpetuates. Big companies can’t continue to complain that everyone thinks they can start a company, when they reward those entrepreneurs by purchasing them as their companies are going down. That’s like trying to cure a hangover with more drinking. It may work right now, but in the long run they are just making it worse for the whole ecosystem.

Det här har blivit mycket vanligt och visar hur mycket värde det ligger i att ha startat eget och jobbat ihop som ett team med avancerad IT-teknologi.

Även något som kanske svenska företag sysslar med?

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Acqui-hire, Silicon Valley, Startupföretag i Silicon Valley, Riskkapital i Silicon Valley [/tags]