Politik

Apples VD Tim Cook som Djingis khan, Apples hot mot den fria mobilmarknaden

Strax innan han dog så pratade Steve Jobs om att starta ett “termonukleärt krig” mot Google och andra konkurrenter på den mobila marknaden. Syftet var att med aggressiva stämningar etablera ett veritabelt monopol för Apple på den mobila webben. Alla som använder Googles Android skulle tvingas att antingen betala licensavgifter till Apple, eller också, om man vägrade, tvingas att betala skyhöga rättegångskostnader år ut och år in alltefter som stämningarna haglade, finansierade av Apples miljardbudget.

Den som skriver det här är inte jag utan Dan Gillmor, en välkänd observatör av IT-scenen här i Silicon Valley, och han skriver i på den allmänt respekterade brittiska tidningen Guardian: Apple crushes Samsung in quest for global tech domination | Dan Gillmor | Comment is free | guardian.co.uk

But in recent years, I have become even less a fan of Apple. It is now the uber-bully of the technology industry, and is using its surging authority – and vast amounts of cash – in ways that are designed to lock down our future computing and communications in the newest frontier of smart phones and tablets. In the end, Apple will settle for nothing less than outright capitulation by Samsung – and, by extension, other Android device makers – in what Jobs called a “thermonuclear war”, which he planned, before his death, to wage on Android.

If Apple is successful, either all Android manufacturers will pay Apple a license fee, or Apple will simply make it too expensive, via lawsuits, for other phone makers to compete. And if that happens, Apple’s financial dominance in smart phones (Android leads in overall numbers of units sold) and overwhelming dominance in the tablet market could be insurmountable. Users of technology should worry about that scenario, for many reasons. Even more than Microsoft during that company’s most ruthless days in the 1990s, Apple wants control over how we use technology. …. And as Apple expands into living rooms – a TV is widely believed to be on the horizon – and beyond, we have to ask: do we want a single company with such influence?

Gilmor påpekar något som jag inte tror har rapporterats i den svenska pressen, nämligen juryns snabba beslut – bara två dagar av överläggningar i ett oerhört komplicerat fall, med mer än 100 sidor instruktioner från domaren – visar att jurymedlemmar hade bestämt sig redan i rättssalen.

Och på nästan varje punkt som betydde något så gav de Apples precis vad Apples VD Tim Cool ville. Juryn kastade ut nästan alla Samsungs motfordringar mot Apple för intrång på sina egna patent, och tilldela inga som helst skador till Samsung.

Märkligt nog fann juryn inget enda av Apples patent ogiltigt, trots påtagliga bevis för att andra förutsett många av de innovationer som Apple utnyttjade när man släppte sin första iPhone.

Men eftersom rättegången utspelades på Apples hemmaplan och mot ett utländskt företag är det inte så konstigt.

Enligt Gillmor är Tim Cooks mål att krossa Googles Android och tvinga bort Google från mobilmarknaden och etablera ett monopol för Apple på den mobila webben.

Vad Gillmor inte skriver är att Tim Cook är just mannen för ett sånt atomkrig. Han är logistikexperten vars långsiktiga detaljplanering frös ute Appples konkurrenter från de komponenter som Apple använder i sina mobiler och därmed tvinga konkurrenterna att betala högre komponentpriser än Apple.

En strategi där Apple hänsynslöst avfyrar hela salvor av stämningar mot sina konkurrenter med Google i spetsen är därför helt logiskt för ett företag som är uppbyggt som Apple.

Jag har på min byrå en hög namnetiketter från Google där jag vistas ett par gånger i månaden på olika Meetups. I alla mina år här i Silicon Valley, där jag har bott i ett kvarts sekel, och trots att jag bor inom enkelt gångavstånd från Apple så har jag aldrig hittat något enda Meetup eller öppen föreläsning eller möte på Apple. Företaget är hermetiskt stängt för allmänheten. Man deltar aldrig i IT-mässor, man kör alltid sina egna evenemang. Det är så nära det gamla Sparta man överhuvudtaget kan komma, mot ett Google som i alla fall försöker vara öppet och i mina ögon inte är helt olikt det gamla Aten.

Att Tim Cook nu till råga på allt försöker imitera Djingis khan och störta den mobila webben i fördärvet tror jag snarare kommer att bli början till slutet för Apple. Det är inte smart att skaffa sig så många fiender. De flesta minns hur det gick i Apples tidigare krig mot Microsoft.

Kanske Hasse Alfredsons och andras gamla fina Härjarevisan från Lundaspexet Djingis Khans från 1954 beskriver Tim Cook och hans Jihad-mannar bäst:

Ja, nu skall vi ut och härja
supa och slåss och svärja,
bränna röda stugor,
slå små barn och säga fula ord

Med blod ska vi stäppen färga.
Nu änteligen lär jag
kunna dra nån riktig nytta av min Hermodskurs
i mord.

Den som har gott minne vet att Lundaspexets mongoliska hord enligt Hasse Alfredson försökte erövra Samarkand, som man såg som Centralasiens Eslöv.

Alla Eslövbor med Android-mobiler för alltså omedelbart sätta sig i säkerhet.

Ni är varnade.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Windows Phone,Long Form Journalism,Inside Apple, Swype, Samsung Apple, Apple Tim Cook[/tags]