Politik

Från Silicon Valleys horisont: Innovation, regeringskompetens och “elitforskning” i Sverige och USA

Det har förekommet en plötslig störtskur av artiklar om innovation och forskning i den svenska pressen på sistone. Vilket är på plats eftersom Sverige liksom USA och alla andra länder idag håller på att förvandlas till kunskapssamhällen. Vad det betyder är att alla data idag håller på att digitaliseras och nu kommer att kunna behandlas med datorer och avancerad forskningsmetodik. Det land som satsar på den nya teknologin och vetenskapen kommer att blomstra, dom som inte gör det kommer snabbt att handla på efterkälken. Tänk Silicon Valley i kontrast mot en ev USA:s fattigaste delstater som Mississippi nere i den djupa södern här i USA.

Men att inse vad som är på gång är bara början. Sen gäller det att skapa ett hållbart innovations och forskningssamhälle och det är betydligt mer komplicerat.

Om man vill skapa “elitforskare” och “elitforskning” som utbildningsminister Jan Björklund nu föreslår, så är det bra att man börjar med att besätta regeringstaburetterna med “elitministrar”. Och på det området leder USA stort över Sverige.

USA:s energiminister Steven Chu, är t.ex. nobelpristagare i Fysik (1997) medan Sveriges Energi och tillika IT-minister har en Fil Kand i och Statsvetenskap och Internationella Relationer från Göteborgs Universitet. Hon är m.a.o. rent groteskt opassande för sin position.

Carl Bildt har tydligen folkskola och inget annat. Anders Borg har studerat ekonomi vid Stockholms Universitet men har tydligen ingen examen. Timothy Geithner, Anders Borgs amerikanske motsvarighet som Secretary of the Treasury har
Master i internationell ekonomi och östasiatiska studier från Johns Hopkins University och pratar kinesiska.
Reinfeldt har en Fil. Kand från Stockholms Universitet och inget annat.

Sveriges Justitieminister Beatrice Ask har tydligen tagit studenten men har inga andra meriter och speciellt inga som helst juridiska meriter.USA:s Attorney General Eric Holder är Juris Doctor från Columbia Law School, en av USA:s främsta. Det är rent pinsamt att jämföra.

Jan Björklund är som bekant Major.

Det här är faktiskt inte helt oviktigt eftersom det är svårt för personer utan forskningsutbildning att veta hur forskning och innovation fungerar. Och det vore onekligen enkelt att kräva en doktorsexamen eller åtminstone en masters av alla svenska ministrar. I Taiwan har många ministrar traditionellt haft doktorsgrader från ledande amerikanska universitet.

Och med tanke på hur USA-vänlig den svenska regeringen är är det svårt att förstå varför inte Reinfeldt kan få ihop ett par dussin svenska allianspolitiker med master och doktorsexamen från ledande amerikanska universitet. Sven Otto Littorin, den enda moderaten som sade sig ha en amerikansk examen visade sig, som bekant, ha en bluffexamen.

Tillägg: i en kommentar till det här inlägget på den här länken ger Sven Otto Littorin sin syn på den här “affären”.

Karin Berglund, Lektor I Entreprenörskap Vid Stockholms Universitet Tommy Jensen, Professor I Företagsekonomi Vid Stockholms Universitet Anders W Johansson, Professor I Entreprenörskap Vid Linneuniversitet, Jan Löwstedt, Professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, Annika Skoglund, Tekn Dr vid Stockholms universitet och Caroline Wigren, Docent vid CIRCLE Lunds universitetskriver i om Svenskt Näringsliv borde sluta gnälla

Vi känner inte igen den analys av ”innovation” eller ”politik” som företagsföreträdaren förenklat presenterar i DN Debatt. Kanske borde organisationen se över sin självutnämnda plats på företagarnas sida och i stället för att ranka kommuner och gnälla över ineffektiva myndigheter ägna sig åt lite rejäl självkritik? Se över sina egna utgångspunkter och ta ett utökat ansvar i sin medverkan av framtida innovationer till exempel.För vad Svenskt Näringsliv har för framtidsplaner gällande de innovationer som inte har en given plats på marknaden nämns inte. Inte heller kommenteras hur man kan arbeta med de innovationer som kräver långsiktigt socialt och miljömässigt ansvar. Eller, vad som händer med de innovationer som behövs för att de är livsnödvändiga, men inte marknadsnödvändiga. Och, hur kan vi förhålla oss till de fenomen som inte får klassas som ”innovativa”, genom några slags standardiserade mätverktyg? Kommer de att betraktas som oviktiga? Vår bestämda uppfattning är att innovation blivit ett marknadstillvänt spektakel.

DN skriver på ledarplats om Jan Björklunds utspel om “elitforskare” Mer än Nobelpris – DN.SE

Regeringen skjuter till cirka 300 miljoner kronor per år till ”elitforskning”. Det motsvarar mindre än en procent av de totala statliga forskningsanslagen. Merparten av satsningen ska gå till att locka framstående internationella forskare till Sverige. Cirka 50 nya miljoner kommer gå till att skapa bättre villkor för lovande yngre forskare. Lika mycket ska omfördelas av vetenskapsrådet. Det är ett vällovligt initiativ. Villkoren för yngre forskare är i dag många gånger osäkra. Idén är dock inte ny. Tanken på ett elitprogram för nydisputerade forskare lanserades redan för två år sedan av den dåvarande forskningsministern Tobias Krantz.

Elitminister Jan Björklund skriver på DN Debatt om sina planer för elitforskare i SverigeLägg jantelagen åt sidan och satsa på elitforskarna? – DN.SE

Bredd utan spets. Regeringen kommer att satsa tre miljarder kronor på elitforskning under den kommande tioårsperioden. Svensk forskningspolitik har länge styrts av en socialdemokratisk jantelag, nu är det hög tid att vi satsar på eliten, skriver utbildningsminister Jan Björklund. Sverige är en ambitiös forskningsnation. Vi har under hela 1900-talet legat långt framme när det gäller forskning av hög kvalitet. Sverige har lyckats att både vara en tung grundforskningsnation och samtidigt ett framgångsrikt innovationsland. Det är ingen tvekan om att en lyckad forskningspolitik bidragit till att Sverige varit ett framgångsrikt land under 1900-talet. Regeringen kommer i oktober att lägga fram en särskild forskningsproposition. De ekonomiska ramarna för forskningen de kommande fyra åren och större prioriteringar kommer dock att presenteras i budgetpropositionen i september. Men redan i dag kan jag offentliggöra en strategisk del av den kommande forskningspropositionen.

Nu är det här som sagt ett viktigt ämne, så det är bra att Björklund tar upp frågan. Men med sina nuvarande förvånadsvärt låga utbildningsnivåer, så kan det svenska regeringen tyvärr inte hantera den här frågan.

Om den svenska regeringen verkligen vill göra något för svensk forskning och innovation, som jag är säker på att man verkligen vill, så är det best att man börjar med att sanera inom de egna leden.

Att ha ett Tillväxtinstitut som leds av en helt inkompetent person som festar upp institutets pengar osv, är inte bra för den svenska regeringens tilltro. Sveriges näringsminister Annie Lööf, som även hon gillar att festa, har faktiskt en Masters från Lund, men den är i Internationella Mänskliga Rättigheter, som knappast har speciellt mycket med näringslivet att göra. Och med tanke på hennes unga ålder är det rätt konstigt att Centern inte kunde vaska fram en ny ledare med utländska akademiska meriter.

Svenska politiker har med få undantag varit lågutbildade och när det gäller Sossarna, i det närmaste helt outbildade. Den trenden måste nu brytas om Sverige ska ha en chans att slå sig in på det nya kunskapssamhället.

Det här blev litet långt. Jag får ta innovationen litet senare.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt,
NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt

[tags]Kunskapssamhället, Big Data, Sverige och Innovation, Swedish Innovation[/tags]

54 thoughts on “Från Silicon Valleys horisont: Innovation, regeringskompetens och “elitforskning” i Sverige och USA

 1. roger

  Bossebus:

  Ursäkta men tror du folk är korkade?

  Var gav jag uttryck av att tro det?
  Oavsett, för att svara på din fråga så, långt ifrån alla men det finns en hel del tyvärr, runt 10-15% skulle jag tro, så många röster får ju V och SD :).

  Ja, pension verkar härligt :). Men att jag betalar en något mindre andel av mina egenhändigt ihoparbetade pengar till svenska myndigheters fester innebär ingenstans att du betalar mig ett enda öre.
  Med din logik skulle jag tjäna 500kr mer på att springa bakom en taxi till jobbet än om jag springer bakom bussen.

 2. Bossebus

  Roger:

  Ursäkta men tror du folk är korkade?

  Personligen har jag uppnått Nirvana som innebär precis det du vill!

  (Jag är högbeskattad pensionär som betalar dina jobbskatteavdrag,OBS inte förtidsdito!)

  Nåja, det är skoj att resonemangen här även nått Aftonbludret,SvD och andra. Man kan hoppas någon har lärt sig något om dagens moderata politik.

 3. roger

  Jenny: Du kan prata med mig eller min fru. Vi hade bägge gärna avstått våra arbeten om vi bara finge tillräckligt mycket pengar för att gå hemma och pyssla om varandra, vårt hus och vår trädgård. Jag känner massor som känner likadant fast dem jag skall inte hänga ut dem här. Varför blev det ett sådant ramaskri när Reinfeldt föreslog att vi skulle jobba längre innan vi skulle få pension?

  Otroligt naivt och tro att det inte skulle vara pengar som motiverar många människor att kliva upp klockan 06:00 varje morgon 300 dagar om året.
  (Vill dock inte uppmana dig eller någon annan att slå barn bara för att jag har rätt på denna punkten, för den liknelsen du gjorde där är felaktig.)

 4. Jenny

  För egen del skulle jag vilja träffa och prata med det enorma antal människor som folk påstår sig känna som inte vill arbeta, sist jag kom i kontakt med någon som inte ville jobba var i tonåren.

  (Om en liten inkomst ska motivera människor att skaffa arbete så kan vi ju ta tillbaka agan och slå barn till att bli bra vuxna.)

 5. Bossebus

  Roger:

  AF har naturligtvis aldrig GETT någon jobb,dom har FÖRMEDLAT och skapat ibland förutsättningar för att få ett jobb.

  De enda som fått välbetalda jobb av AF är dom externa sk. “Coacherna” som inte tillförde något alls egentligen.

  ArbetsFörmedlingen blev ArbetsFörnedringen för några år sedan.

  Visst har alla ett personligt ansvar,ingen VILL vara arbetslös.

  Man kan ju alltid som frisk och rik ropa till dom i rännstenen “SKÄRP ER NU,FÖR F*N”!

 6. Jenny

  “Att bli bitter och onyanserat skylla ALLT på samhället eller alliansen är något som bara spär på högerns stereotypa bild av en bidragstagare, vilket inte hjälper någon, så lägg ned det.”

  Jag har väl ändå inte skyllt allt på samhället eller alliansen? Jag har inte heller sagt att jag är bidragstagare? Det är iofs en tolkningsfråga men jag har försökt påvisa att jag är upprörd över hur ANDRA människor behandlas, jag har själv inte upplevt behandlingen och skulle heller inte vilja, och jag skulle inte önska den på någon.

  Det finns bra och dåliga sätt att göra saker och fas 3 är dåligt. Då säger jag inte att man ska sitta hemma och rulla tummarna, eller att man ska bli tillfördelad ett arbete men det finns ingen logik i fas 3 där man betalar anordnare att ta emot arbetslösa istället för att de ska anställa.

  Vad jag försökte säga med att vinna på lotto är att det finns alltid gråzoner, man kan starta eget t ex, men alla kan inte det. Att säga att människor som mina föräldrar kunnat byta livsstil, det om något kommer från en “onyanserad” åsiktsmaskin.
  T ex. Snackade med en kille en gång om det här att folk blir avlurade sina jobb när de blir sjuka. Han tyckte att det var deras eget fel. Jag är väl medveten om individens egna ansvar här i världen, men jag uppskattar inte sådana uttalanden när personen själv skulle leva djävul om något sånt hände honom.

  Men om du anser att jag med det onyanserat skyller allt på samhället eller alliansen, då finns det ingen anledning för mig att skriva mer, eller hur?
  Det finns ingen anledning att läsa mellan raderna.

 7. roger

  Jenny: Jag tror på utbrändhet, har på nära håll sett det förändra människor. En annan sak jag tror på är det personliga ansvaret man har för sitt liv.

  Man kan inte räkna med att regeringen eller arbetsförmedlingen skall GE någon ett jobb. Folk måste inse att AF bara är en mellanhand och vill man framstå som driftig i en arbetsgivares ögon så klarar du söka ett jobb utan hjälp. Så bara genom att komma via AF har du hamnat långt bak i kön bland arbetsgivarens favoriter.
  Dagens unga får lära sig hur detta spel går till medan den äldre generationen ofta lever kvar i det förgångna då man tilldelades jobb och därför inte kan spela upp det driv som arbetsgivaren vill se vid en intervju. (Egen teori om delvis varför “äldre” har det tuffare på arbetsmarknaden.)

  Och jag vet att det finns massor av känslokalla barnsliga argument till vad de kunnat göra istället. Man kan ju vinna på lotto. Om alla kunde vinna på lotto skulle alla ha gjort det. Jag är less på idioter som inte kan tänka långsiktigt, inte heller förstå andras sits.

  Jenny, tycker synd om dina föräldrar men där finns också ett inslag av personligt ansvar. Det handlar inte om att vinna på LOTTO. Det lär ha funnits tillfällen för dem någon gång i deras liv då de kunnat byta jobb eller ändra livsstil, att de inte gjorde det är inte samhällets fel.
  Att bli bitter och onyanserat skylla ALLT på samhället eller alliansen är något som bara spär på högerns stereotypa bild av en bidragstagare, vilket inte hjälper någon, så lägg ned det.

  (Samhället skall såklart hjälpa dem som haft otur eller gjort fel val i livet, det är inte det jag menar.)

 8. Jenny

  Lennart:

  I det här fallet var “sjuk” synonymt med utbränd.

  Som jag sa. Bara för att du inte upplevt det gör det inte till en ursäkt. Det är naivt att tro att det är en typisk svensk grej, att det finns för att det görs utrymme för att det ska finnas. Människor är fruktansvärt olika och komplexa varelser och man hanterar press på olika vis.

  T ex kan man jobba fast man är utbränd, eller en del kan, och de jobbar tills de kollapsar, dvs tills kroppen säger nej, och hamnar på akuten. Rätt skickligt om man simulerar utbrändhet tycker jag.

  Jag skulle vilja säga att du rationaliserar, världen blir så mycket enklare att hantera då. Man slipper bry sig om folk, i det här fallet folk som har skador du inte kan se och därför finns de inte.

 9. Jenny

  Lennart:

  Så för att DU aldrig varit sjuk eller fått en arbetsskada kan et inte hända andra?

  Jag har två sjuka föräldrar, båda var nog sönderarbetade innan 35. De bet ihop och fortsatte, jag vet inte ens hur många ggr min mamma gått in i väggen.
  Pappa bet ihop tills att han var 50. Båda hade skitjobb, de jobbade för att det skulle finnas mat på bordet.
  P g a sitt hårda arbete har min mor belönats med att förlora båda sina äggstockar och min far fick ett fint inslaget paket med epilepsi.

  Och jag vet att det finns massor av känslokalla barnsliga argument till vad de kunnat göra istället. Man kan ju vinna på lotto. Om alla kunde vinna på lotto skulle alla ha gjort det. Jag är less på idioter som inte kan tänka långsiktigt, inte heller förstå andras sits.

  Bara för att DU upplever något betyder det inte att varenda person i världen upplever det på exakt samma sätt.

  Sen skulle jag inte använda USA som exempel i det här fallet eftersom ingen av oss vill leva som de har det där.

  Tänker tillägga att jag inte hör till dem som är inkastade i fas 3-karussellen, men jag kan fortfarande uppröras hur människor behandlas, och hur fas 3 leder till att det finns färre jobb på en arbetsmarknad i ett land där det redan finns alldeles för många arbetslösa. Speciellt när allting är ett påhitt från en regering som för att bli vald lovade rikedom till alla, mindre bidrag och fler jobb. Jag har svårt att se hur t ex fas 3 inte skulle blöda pengar, och hur arbetslösa etc inte skulle kosta sverige mer pengar än tidigare eftersom arbetslösheten stigit och för varje person i fas 3 utbetalas en summa av 5000 kronor i månaden.

  1. Lennart

   Jenny: Nej jag har aldrig haft någon arbetsskada, men det beror på att jag enbart jobbat med mjukvara. Visst förekommer det arbetsskador i USA, men det är inte detsamma som utbrändhet.

 10. Bossebus

  L:

  Kul! (sidokommentaren)

  Kanske är det så att vissa saker inte registreras i USA på samma sätt som i Sverige?

 11. Christer W

  Det kan beror på hur arbetslivet i respektive land ser ut både lokalt och nationellt, helt enkelt hur mycket som blir gjort under en arbetsdag.
  Vad jag har förstått så är US jämfört med Nordeuropa och en del länder i Asien varit ganska improduktivt och förvisso också konservativ.
  Tyskland har ju sedan kriget varit duktiga på att ställa om sig för att anpassa sig för sin överlevnads skull, även Sverige har varit duktiga på detta.
  Att ha ett flexibelt arbetsliv kostar på.

 12. Bossebus

  Lennart:

  “Utbrändhet och sjukskrivning är ett svenskt fenomen som inte existerar i USA”

  Hur vet du det?

  1. Lennart

   Bossebus: En sidokommentar, jag är helt ovan att blogga i Sverige. När jag bloggar i Silicon Valley så är det 9 timmars tidsskillnad och därför tar det tar ofta timmar innan jag får några kommentarer. Här kan det hända att jag trycker på publish-knappen och inom någon minut så ligger det en kommentar till inlägget i kön. Spännande!

   Hur vet jag att utbrändhet och sjukskrivning är ett svenskt fenomen? Jo för att jag aldrig någonsin under mina 25 år i Silicon valley har varit med om någon som har sagt att dom har varit utbrända. Och för att det har skrivit mycket i den svenska pressen just om hur det svenska sjukförsäkringssystemet missbrukades för tio-20 år sen.

 13. Christer W

  I Fas 3, numera Sysselsättningsfasen är det ingen dans på rosor. Följande länk ger lite insikt;
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fas_3.

  Fundera t.ex. hur villkoren för en i sysselsättningsfasen ser ut för att söka jobb.

  Jag har även sett många företag, med fas 3-deltagare, som har varit anordnare som fått 225 kronor per deltagare och dag för handledning.
  Deltagarna inte har fått handledning utan bara fördrivit tiden någon form av vuxendagis som har gjort ägarna/företagarna välbärgade.

  Sedan har vi där hjälporganisationer typ Röda Korset och liknade som förstärker sin kassa med hjälp av våra skattepengar genom att utnyttja fas2/sysselsättningsfasen.

  Troligtvis skulle det vara bättre och billigare för statskassan att slopa sysselsättningsfasen och ha en bättre a-kassa.

 14. roger

  Lennart:

  Men som regeringen verkar vara helt ointresserad av att göra något åt.

  Jodå, de är intresserade:

  http://www.moderat.se/arbetsmarknad-och-jobb/diskriminering
  “infört en ny lagstiftning mot diskriminering och ett arbete för att utvidga skyddet mot åldersdiskriminering pågår….juni 28, 2012”

  Jag är dock tveksam till huruvida lagstiftning är rätt väg att gå, är det tack vare lagar som det är bättre i USA?
  Känns som detta är något fack och arbetsgivare skulle kunna lösa gemensamt på något sätt då det ligger i allas intresse att nyttja denna resurs. Tycker det är fel att alltid tro att regeringen skall kunna lösa alla problem.

 15. Bossebus

  Roger:

  Jag har inga förslag. Det finns folk som har betalt för att lösa sådana här frågor.

  Men det hindrar mig inte från att betona vidrigheterna som förekommer i denna hantering.

  Vad (s) har för alternativ vet jag inte,men tyst är det!

  “Bättre än att gå hemma” är ju ett (m) argument som låter bra såklart. Men vad skall AF göra med alla sjuka arbetsföra som skickas till dom från FK. Det hela är en så vidrig människofientlig hantering så man kan spy!

  Många väljer att ta livet av sig,många biter ihop och spelar med,andra tar ut förtidspension,några studerar och lever på lån eller frun eller mamma,många börjar jobba svart med kriminella inslag. osv osv.

  Littorin har helt rätt i att problemet är komplext.

 16. roger

  Bossebus: Vad är ditt förslag då?

  Bosse:
  Ja, omskola sig vore ypperligt tycker jag med, upp till 50 kan man väl plugga på csn som alla andra dödliga, därefter vet jag inte. Fast enligt Bossebus så duger ju inte nyutexaminerad 56-åring heller, så jag vet inte vad som krävs för att vissa skall vara nöjda.

  Googlade: socialdemokraterna om fas 3

  Första träffen ger:

  “…Vi kräver att arbetsmarknadsåtgätrden Fas 3 omedelbart avslutas, och istället att de arbetssökande ges meningsfulla arbetsuppgifter med avtalsenlig lön och arbetsvillkor.

  Marie Nordén (S), riksdagsledamot
  Gunnar Sandberg (S), riksdagsledamot”

  !!? Haha ja, tipsa övriga EU om det också.. Ge alla arbetslösa ett jobb med avtalsenlig lön, om det ändå vore så enkelt.

  Någon som vet om (S) har ett alternativ eller bara ett stort kompakt gnäll?

  Detta är väl en grupp som det ALLTID och ÖVERALLT varit svårt att fixa, så frågan är om FAS3 verkligen är sämre än något annat? Det måste väl trots allt vara bättre än förtidspensionering.

 17. Bosse

  Det finns inget stöd i statistik eller forskning för att lönedumpning skulle har brett ut sig.

  Sven Otto: Nej kanske inte i den betydelse som vi vanligen menar med ordet lönedumping. Men som Lennart ibland brukar uttrycka det så döljer sig djävulen ofta i detaljerna. Jag har själv sett hur FAS3:are använts för att utföra arbeten som i annat fall vanlig betald personal skulle fått göra, och jag tror det är mycket vanligt.

  Att få arbeten utförda inte bara gratis utan även få betalt för att ta emot den arbetande måste vara varje arbetsgivares våta dröm, som nu har gått i uppfyllelse. Någon mer avancerad form av lönedumping kan jag inte tänka mig eftersom det på längre sikt självklart kommer att leda till att det sätts en enorm press på arbetstagarna att gå ner i sina lönekrav.

  Nåväl men i de fall FAS3 då fungerar som det verkar vara tänkt, dvs. att FAS3:aren skulle få sitta och utföra diverse jobb som inget betyder, typ sådant som bl.a. anette aka netza berättar om här, vad är vinsten och meningen med detta? Att förnedra människor och beröva dem de sista resterna av den självkänsla som de eventuellt har kvar? Att något sånt skulle leda till jobb har jag mycket svårt att tro. Skulle det inte istället vara mycket bättre både för de arbetslösa och Sverige som land om FAS3:orna fick möjlighet att vidareutbilda sig alt. omskola sig inom ramen för FAS3?

 18. Anders Romelsjö

  Denna gång tror jag att Lennart och jag är eniga i det han skriver “Det här är faktiskt inte helt oviktigt eftersom det är svårt för personer utan forskningsutbildning att veta hur forskning och innovation fungerar.” Det är också min egen erfarenhet som forskare i drygt 25 år (professor sedan drygt 10 år, först på Sthlm universitet och sedan på KI). Jag finner på regeringens hemsida att 18 av 24 ministrar studerat på universitet, och att 8 av de 18 avbrutit sina studier utan examen. 1/3 av regeringen består alltså av “universitets drop-outs”! Endast en har disputerar, docent Eva Björling, KI. Det är sannolikt och ganska naturligt att man med den bakgrunden generellt inte är så intresserade av utbildnings- och forskningsfrågor.Däremot kan man inte dra någon slutsats om begåvning eller lämplighet som politiker av dessa uppgifter. För egen del, som radikal, anser jag att friskolereformen orsakat en grundläggande skada, där betygsinflation blir ett medel för att värva elever och tjäna pengar, och som medfört ökad utbildnings- och social segregation. Se gärna mitt inlägg om skolpolitiken på http://jinge.se

 19. Bossebus

  Roger:

  Det lustiga i kråksången är att AF och anordnaren är helt enväldiga och är väldigt snabba med hot. Alltså är fas-3-människan helt beroende av deras goda eller onda vilja.

  Vidare talar man väldigt noga om att deltagandet i Fasorna är en ynnest och heeelt frivilligt. Du kan alltså lämna eländet när du vill.
  Med villa bil tant och barn utan inkomst blir det ju kul att ta studielån…

  Men visst,det kan gå. (Nyutexaminerad xx 56 år söker jobb…typ).

  Men ingen vill ju egentligen jobba,heter det. Jag har träffat en som jag vet inte ville.

  Jaja, (m) vill sopa det hela under mattan och (s) vill inte ta i det med tång ens.

  Troligen stängs det av efter valet och deltagarna flyttas till socialen när fattiggörandeprocessen är klar.

  Den som lever får se.

  Personligen är jag fri från skiten.

 20. roger

  Jenny: Tack, ja, det där var anmärkningsvärt illa.

  Men man får väl hoppa av FAS3 för att plugga?
  Således borde iaf de under 50 ha ett toppenalternativ till FAS3.
  Vad är då vänsterns alternativ för 50+are? Plusjobb, som är exakt samma skit?

 21. anette aka netza

  Roger;

  Det är teorin bakom och det låter bra osv. Verkligheten är en annan. I verkligheten får personer i fas 3 göra skitjobb som inte leder någon vart. I Uppdrag gransknings reportage berättade dem om folk som ideligen behövde måla om redan målade stolar för att ha något att göra.

  Eller så får de göra riktiga jobb – som inte heller leder någonstans – som konkurrerar med andra arbetslösa som vill åt dessa jobb, men varför skulle arbetsgivaren vilja anställa en arbetslös – eller fas 3:aren – när denne har en gratis fas 3 som de dessutom får pengar för? Det blir en otroligt ond samt farlig cirkel.

  Människor i fas 3 ska dessutom jobba heltid och förska söka jobb utanför det. Jobbsökandet i sig är ju en heltidssyssla.

 22. roger

  Bossebus: Eftersom jag inte är i FAS3 men andra är, då måste jag väl benämna det med “de”? Ser inget konstigt i min formulering.
  Med det lilla jag vet om FAS3 tycker jag ändå det verkar bättre än att ligga hemma på soffan. Men antagligen har jag inte hela bilden och ditt inlägg gjorde inget för förändra det läget.

  Irene: Läser, konstaterar att många av förslagen där är helt odugliga, oftast eftersom de går ut på att staten skall subventionera jobb som konkurrerar med “riktiga jobb” -mina skattepengar skall inte göda direktörer som sätter konkurrensen ur spel med ojusta medel.
  “plusjobb” lyfts fram men det är väl egentligen exakt samma sak fast annat upphovsparti och med högre bidrag? Är det högre bidrag som är målet, så visst, men jag trodde det gick ut på att fixa “riktig” anställning o där förändrar plusjobb inget.
  I slutet kommer ett berömmande av S förslag för att göra det mindre riskabelt för småföretag att anställa som jag oxå gillar, men det kommer trots det finnas långtidsarbetslösa och de skall hjälpas in i arbetslivet på något sätt.

  Det jag tänker vore det bästa som arbetslös är att man skolar om sig till något där det det finns jobb. Får man inte det? Är det något som hindrar Fas3:are att plugga något eller omskola sig?

 23. Per Leek

  Jag kan förstå dina åsikter om man inte har satt sig in i hur det ser ut i Sverige idag. Är du utbränd på jobbet för att de lägger om rutiner hela tiden och blir sjukskriven, så är det inte säkert att du får vara sjuk. Om du nu verkligen är sjuk så får man vara det 180 dagar. Efter det är man arbetslös om företaget inte kan omplacera dig. Då kan man genast fråga så här.

  Vem bestämmer om du är sjuk? Jo det är försäkringskassan, de bestämmer detta utan att ens träffa varken personen eller dess läkare. Även om man är sjuk och det finns chans att du kanske kan ta ett annat jobb för du inte vara sjuk.

  Om det finns jobb eller inte har inte med saken att göra. Bara detta att det kan finnas ett jobb är frågan.

  Samma sak gäller för arbetslösa. Kan det finnas ett jobb så skall man söka det. Vilket man gör, men det är en plats och det kan utan problem vara 300 till 500 sökande till varje jobb. Så lägger man ihop då 120 000 lediga jobb mot 600 000 arbetslösa så för vilken människa som helst som har klarat grundskolan i matematik ett minus värde. Vilket innebär att det inte finns jobb till alla.

  Lägg sedan till detta att många företag idag för bidrag från staten för att ta in arbetslösa för att just “hjälpa” dom att skapa kontakter. Vilket i sin tur gör att de inte behöver anställa folk. Vilket naturligtvis skapar mer arbetslöshet som sedan betyder att det finns mer arbetslösa som kan ta praktik platser och fas 3 jobb.

  Så slutsumman är den, det finns inte nog med jobb för alla arbetslösa som vill jobba för att man har skapat en värld där företagen inte behöver betala lön till arbetare utan kan få dom gratis eller till och med få bidrag från svenska staten.

  Där i ligger nu problemet. Sedan att vi som är arbetslösa vill arbeta och få en vanlig lön är tydligen ingen som bryr sig om i regeringsställning idag.

  Där i ligger nästa problem, många politiker idag har ingen aning om hur samhället verkligen ser ut. De ser bara siffror och har i sin tur anställda som skall se till att de blir uppdaterade om verkligheten. Men vem ser då till att de verkligen få se hur det ser ut?

  Hoppas det klarnar lite nu. Vi bara inte gnäller utan faktiskt idag ställer krav. Vi vill ha jobb och få en lön, inte utföra ett jobb och få bidrag som man får när man är i Fas 3.

  1. Lennart

   Per: Tack för en intressant kommentar, kände inte till Fas 3! Några kommentarer “Är du utbränd på jobbet för att de lägger om rutiner hela tiden och blir sjukskriven, så är det inte säkert att du får vara sjuk.” Min kommentar: Utbrändhet och sjukskrivning är ett svenskt fenomen som inte existerar i USA. Så det tror jag tyvärr inte riktigt på. Jag har själv jobbat i 25 år i Silicon Valley, varit förkyld i högst 15 dar på 25 år och inte varit sjukskriven en enda dag. Jag har dessutom jobbat mellan 50 och 60 timmar i veckan och haft betydligt mindre semester än man har i Sverige. Och jag är sannerligen ingen superman.

   Mer allvarligt är att de kunskaper man behöver för att klara ett jobb hela tiden förändras. Kraven pressas uppåt och det gäller att hela tiden lära om.
   För 25 år sen skrev jag C-kod för att sen ändra om till Java och nu till Rails och andra språk.

   En sak som slår hårt mot svenska arbetslösa är den rent sjuka svenska ålderdiskrimineringen som kostar Sverige miljardbelopp i förlorad produktivitet varje år. Men som regeringen verkar vara helt ointresserad av att göra något åt.

   Sen misstänker jag också att det finns betydligt mer invandrardiskriminering i Sverige än i Silicon Valley, där den är helt okänd.

 24. Bossebus

  Roger:

  Bra att du sätter dig in i problematiken!

  Jag väntar på dina alternativ.

  “Eller är tanken att de skall förtidspensioneras?”

  Du tror det handlar om vi och dom?

  Om du bor i Sverige så räcker det med en sjukdom kopplat till arbetslöshet så sitter du där,hos dom.

  Det är bara typ Littorin som genast får nya uppdrag-eller om man tillhör något annat skrå.

  ja ja..

 25. roger

  Ett tips till er FAS3-motståndare.
  Jag som inte vet om någon inom FAS3 eller har full koll så ser det ut så här:

  Någon som varit arbetslös länge och trots tidigare program inte lyckats hitta arbete måste för att fortsätta lyfta bidrag arbeta med uppgifter som inte konkurrerar ut riktiga jobb. Tanken är att de skall få sysselsättning, möta folk, undvika depression, få goda referenser, erfarenhet och ett nätverk. Förhoppningsvis så med återvunnet självförtroende och referenser kan man få ett nytt “riktigt” jobb.
  Rätt?

  När jag hör ett fasligt gnäll på detta tänker jag att ni vill att långtidsarbetslösa skall få gå hemma med bidrag utan motprestation istället. Rätt?

  Eller är tanken att de skall förtidspensioneras?

  Eller?

  Om jag skall stämma in klagosången vill jag höra ett alternativ, inte bara ren klagosång. Jag förmodar att FAS 3 inte fungerar bra, ingen rök utan eld, men jag har som sagt aldrig hört något alternativ, bara gnäll.

 26. Irene

  Ja denne Sven Otto Littorin, han skickade två A-4 dokument till mig, när jag skrev och ifrågasatte beslutet att ändra i a-kassans regler så att man bara kunde stämpla upp till heltid i 75 dagar. Han gjorde stor reklam för hur bra det skulle bli när människor inte längre kunde utnyttja systemet och leva på a-kassa. Han var euforisk över att nu skulle minsann alla deltidsjobb försvinna. Folk skulle få heltid, arbetsgivare skulle inte ha intresse av att anställa folk som bara skulle kunna stämpla upp till heltid i 75 dagar och sen försvinna. De skulle inte få tag i folk. Jag menade att det måste väl vara bättre att ha ett jobb för att få ett jobb. Och på den vägen är det. Jag nödgades säga upp mig och bli arbetslös på heltid från min timanställning. Sen fick jag inget jobb. Och nu är jag i FAS 3. Idag kan man jobba på timmar som FAS 3. Det blir ju plus i kassan. Men det som hänt är att man kommer allt längre bort från ett riktigt jobb på heltid. Bravo! Lönedumpning och försämrade villkor på hela lönearbetsmarknaden blir följden och snedvriden konkurrens för företag som inte använder sig av denna avskyvärda och kränkande sysselsättningsfas. Att Sven Otto Littorin nu går ut och säger att det måste erkännas att FAS 3 inte blev som det var tänkt, att det är ett misslyckande, det är väl bra på sätt och vis, för det är ju precis vad det är. Ett fatalt misslyckande för Alliansen. Och för människor som hamnat i åtgärden syns ingen väg ut. Detta antingen helt meningslösa där man ska virka utan garn eller sitta och lattja vid en dator…eller att utnyttjas som betald arbetskraft utan lön, kollektivavtal och justa försäkringar. Inte ens pengar avsatta till pensionen. Själv känner jag två äldre damer som varslades från sina arbeten som de haft i massor av år. De hamnade i Jobb och utvecklingsgarantin. När FAS 3 var vad som återstod så var de så pass gamla att de kunde ta ut förtidspension, för att hamna i FAS 3, det var det sista de ville. Jag tror nog Alliansen var mycket väl medvetna om vad denna FAS skulle innebära. Det de kanske inte räknat med var att arbetslösheten skulle stiga till massarbetslöshet och innebära att sååå många skulle hamna i eländet. Totalt misslyckat och aldrig att jag förlåter Sven Otto Littorin för denna förnedring. Aldrig.

 27. Bossebus

  Lite lustigt att Littorin kommenterar här (verifierat av Aftonbluddret).

  Varför blir Lennart så spak och ursäktande tro? 😉

  Kul att läsa andras relaterade kommentarer.

  I sak så vet jag att en ganska liten del av “det arbetande folket” i Sverige inte har en aning om denna hantering!

  Och inga ändringar har vidtagits,såvitt jag vet.

  1. Lennart

   Bossebus: Jo Littorins kommentar är verkligen äkta, vilket jag har verifierat.

   Jag får ibland mejl från personer som jag har omnämnt på bloggen och är alltid tillmötesgående, utan att för den skullen radera något som redan står i ansedda svenska tidningar som DN och SvD.

   Oftast handlar det om personer som vill att jag ska radera en kommentar som de skrev under eget namn för några år sen när de var okända. Och som de tror kommer att skada dom när de letar efter jobb.

 28. Kjell Sjöström

  Sven Otto skriver “Jag är den förste att hålla med om att Fas 3 inte blev som vi hoppats på.” … Hoppas att du inte har hamnat i Fas 3, hoppas att det är din inlevelseförmåga som resulterat i din nya syn på fas3. Kul att se dig i bloggosfären igen herr Littorin. Börja blogga igen Sven Otto Littorin … Fu är saknad i Bloggosfären.

 29. Jinge Flücht

  Hur man kan ha sina akademiska poäng ”i fel ordning” förbryllar mig en aning. Har man sina tentamensbevis så har man, och 120 poäng är såvitt jag vet en fil kand, så var det i alla fall tidigare. Möjligen fungerar inte detta om man har sextio poäng i biologi, och resten i språkämnen på universitetet. Men jag vet inte, jag tror inte att en filosofie kandidatexamen i praktiken leder till att man får ett papper där det står att man är fil kand.

  Nu läste jag själv först in 60+ poäng innan jag bestämde mig för att bli socionom, och när jag var klar med socionomutbildningen så fick jag ett stiligt diplom. Hade jag fortsatt läsa enskilda ämnen inom samma ämnesgrupp som de första sextio poängen så hade jag givetvis blivit fil kand, och säkerligen helt oberoende av hur, eller i vilken ordning jag hade läst kurserna.

  Nu är just socionomutbildningen en sammansatt utbildning vilket gjorde att jag fick läsa in 160 poäng till, någon hänsyn till tidigare ”meriter” togs inte om man bortser från en trepoängskurs i statistik som jag slapp gå.. :-/

  Bortsett från det så vänder jag mig kraftigt mot Lennarts elitistiska inställning till regeringsmedlemmars utbildning. Man kan ju dra veven ett varv till, det är möjligt att den amerikanska regeringens ledamöter har betydligt finare utbildningar än vad den svenska regeringens ledamöter har.

  Men hjälper det? USA har tagit på sig rollen som världspolis och listan på länder som de har bombat efter andra världskriget sväller mer och mer. Kina 1945-46, Korea och Kina 1950-53, Guatemala 1954, Indonesien 1958, Kuba 1959-1961, Guatemala 1960, Kongo 1964, Peru 1965, Laos 1964-73, Vietnam 1961-73, Kambodja 1969-70, Guatemala 1967-69, Grenada 1983, Libanon 1983, 1984, Libyen 1986, El Salvador 1980, Nicaragua 1980, Iran 1987, Panama 1989, Somalia 1993, 2007, Bosnien 1994, 1995, Sudan 1998, Jugoslavien 1999, Afghanistan 1998-2???, Irak 1991-2???, Pakistan 2009-?, Jemen ?, Libyen 2011

  Hur det ska gå i Syrien vet vi inte än, likaså vet vi inte om Iran klarar sig från bomber från USA. Så visst, USA kanske har många doktorshattar bland regeringsledamöterna, men det tycks inte skydda omvärlden från deras vapen…

 30. Carloss

  Hej sven-otto!

  Jag kom in i fas-3 precis samtidigt som jag fick en arbetskada i händerna.Jag har haft ett helvete med fas-3.Min första fas-3 plats blev jag tvingad till och där var man tvungen att jobba med alkolister,sprutnarkomaner och andra sjuka.En gång kom det en man med rullator som sade att han var tvingad till fas-3 platsen eftersom han annars inte fick nån ersättning.(ett annat moderat problem)

  Han hade en neurologisk sjukdom och kunde knappt ta sig till sin fas-3plats.Ett halvår senare avled han.Min fråga till dej är varför du inte kan vara man och kämpa med dom andra för att ta bort skiten som du varit med och byggt upp.Jag tycker du får ta och agera lite man!

  Att du erkänner att fas-3 är skit är en bra början och för det får du min stora beundran.Det här mannen som avled är bara en litet exempel som herr Reinfeldt med vänner brukar benämna med de numera populära orden”enskilda fallet”.

  Jag vet sven-otto att du är numera en man med empati och jag tycker personligen bättre om dig nu än förr.Jag önskar dig lycka till med din karriär och familjen alla kan vi begå misstag men det gäller även att rätta till dom också istället för att fly.

  m v h Carlos

 31. Bengt Fredriksson, Vikmanshyttan

  Sven Otto: Du skriver “Men sanningen är att det är en extremt svår och utsatt grupp, där ingen riktigt vet vilka verktyg som är de bästa.”

  Jag är en av dem som du räknar hit eftersom jag är i Fas 3. Jag är frisk, normalbegåvad och har utmärkta referenser från de arbetsplatser jag varit på tidigare. Det extremt svåra med mig är förmodligen att jag har fel kompetens och ålder (snart 52 år). Arbetsuppgifter finns och behov av mig lite här och där vad jag kan se, men ingen vilja eller förmåga att anställa. Är det jag som är extremt svår eller den situation som uppstått i och med Fas3. Jag och många med mig är extremt och svårartat trötta på alla etiketter som läggs på oss vanliga, hyggliga och skötsamma medborgare som vanhedras på denna arbetslivets soptipp där vi varken får skälig inkomst eller någon synlig utväg.

 32. Sven Otto Littorin

  En liten korrigering är dock på sin plats: reallöneutvecklingen har varit mycket positiv de senaste åren. Det beror dels på goda avtalsrörelser pga den starka svenska ekonomin, på jobbskatteavdraget samt att arbetskraftsdeltagandet varit mer positivt i Sverige än i den övriga industrialiserade världen. Det finns inget stöd i statistik eller forskning för att lönedumpning skulle har brett ut sig. Men motbevisa mig gärna. Skulle vara intressant att se var de fakta finns som du stödjer dig på.

  1. Lennart

   Sven Otto: Visst, har uppdaterat inlägget men en länk till din kommentar så att den nu står med i själva artikeln. Raderar även i originaltexten om det finns oberoende källor, typ DN, SVD osv, som visar att det ursprungliga anklagelserna var lögnaktiga.
   Återkom då så fixar jag det givetvis.

 33. Sven Otto Littorin

  Jag är den förste att hålla med om att Fas 3 inte blev som vi hoppats på. Och om det nu inte blev det så får man väl ändra. Målet är viktigare än verktygen och jag har då ingen prestige i det. Men sanningen är att det är en extremt svår och utsatt grupp, där ingen riktigt vet vilka verktyg som är de bästa. Jag hoppades mycket på de sociala företagen; arbetskooperativ och liknande. Problemet är att vi har för dåliga former för att få ihop stora offentliga och skattefinansierade system med de sociala företagen. Jag pratade mycket med bl a Alec Carlgren på Bastakooperativet om detta och erkänner att vi inte lyckades på det sätt jag hade velat. Men det är ingen som jag har sett som har svaret. Det bästa är förmodligen att pröva sig fram och göra om efter hand.

 34. Bosse

  Bossebus: Ja det är ju utmärkt att Sven Otto är här och kollar för det är säkert hur många som helst som vill tacka honom för den skit de hamnat i. Ingen med synen i behåll kan väl ha undgått att notera hur den svenska arbetsmarknaden på senare år blivit en plats för mygel och lönedumping där arbetslösa svenskar utnyttjats skamlöst av både privata företag och det offentliga utan att de själva fått en enda krona i lön för det hela. Det känns lite tråkigt att vara en del av det samhälle som behandlar utsatta människor på det sättet. Shame on you!

 35. Bossebus

  Littorin ja..

  Ministern som införde med våld det moderna slavarbetet kallat fas-3 i Sverige,hatad av minst 40.000 idag.

  Vad är det som är så viktigt med att försvara en dammig examen jämnfört med fas-3 (Eg. FASORNA 1-2-3).

  Ja,jag vet att det började med (S) experimenterande men övergick till något annat groteskt under moderat regim!

  Tack för dom två åren!

 36. Sven Otto Littorin

  Hej!

  Mycket intressant inlägg, men jag vill gärna korrigera en sak. 1995-97 bodde jag i New York. Jag hade över 120 gamla poäng, men i fel ordning för att ta ut examen från Lund. Jag blev tipsad av en arbetskamrat om Fairfax som då erbjöd distansundervisning. Vid det tillfället var de ackrediterade i Louisiana. Jag fick en skotsk professor som handledare, jobbade ett år med inlämningsuppgifter och skrev flera uppsatser som jag skickade in och som blev bedömda. Det var först år 2000 som de amerikanska myndigheterna ifrågasatte Fairfax, alltså tre år efter att jag gjort klart mitt jobb där. Jag hade i mitten av 90-talet ingen anledning att ifrågasätta dem utan trodde att allt var i sin ordning. När sedan det hela blev ifrågasatt 2007 så valde jag att ta bort det från min CV – så viktigt var det faktiskt inte. Likafullt tog jag mina två gamla resttentor från Lunds Universitet för något år sedan och är nu ekon. kand. därifrån.

  Lite trist att den här historien återkommer år efter år utan att någon bemödar sig om att fråga mig direkt hur det låg till. Men kvällstidningar har ju sällan varit nyanserade och källkritiska. Det är bara synd att villfarelser får vingar. Sånt får man leva med när man är minister. Men inte efteråt.

  Mvh

  Sven Otto Littorin

 37. Marcin

  Vår bäste vän av ordning Mahmoud Ahmadinejad har förvisso doktorsexamen men det verkar hjälpa föga när det blåser upp till vind.

 38. Jimmi

  Är inte “Svensk forskningspolitik har länge styrts av en socialdemokratisk jantelag.” och “Vi har under hela 1900-talet legat långt framme när det gäller forskning av hög kvalitet.” Lite motsägelsefulla då Socialdemokraterna varit vid makten majoriteten av 1900-talet och kan det inte dessutom vara mer så att (Om?) Sverige varit i framkant på forskningen därför att en större mängd människor har varit kapabla att ta till aktuella rön. För jag är osäker om svenska forskare har haft så stor påverkan till dagens samhälle i jämförelse till de som skapa Internet o dylikt.

Comments are closed.