Politik

Hur Amazon EC2 och de amerikanska datormolnen lyfter upp Tredje Världen ur fattigdomen

Allt som behövs för att koppla upp sig mot de globala datormolnen är bra bredband. Det leder till en intressant situation som jag måste erkänna att jag själv inte har insett förrän nu. För antag att du är ett IT-företag eller ett serviceföretag i Afrika säg, som har en lokal datahall. Vad du och dina kunder då snabbt får vänja dig vid är elavbrott litet titt och tätt under veckan. Så var det t.ex. när jag var nere Santa Catarina-provinsen i södra Brasilien

Men om man bara har bredband så kan man skippa den lokala datorhallen och istället koppla upp sig mot datorer i datormolnen, speciellt då mot Amazon Elastic Compute Cloud eller Amazons EC2 i folkmun, utan de ständiga strömavbrotten som man vant sig vid i de lokala datorhallarna!

M.a.o., de amerikanska datormolnen kan förse länder i tredje världen med pålitliga datahallar i molnen, utan strömavbrott! Och “i molnen” betyder f.n. datahallar utanför Afrika. Men snart kommer man givetvis också att förlägga datahallar lokalt, men med tillförlitlig eltillförsel.

Och eftersom innevånarna i tredje världen vanligtvis inte använder datorer utan mobiler för att koppla upp sig mot tjänsterna i datormolnen, så är strömavbrott inte något som är lika omedelbart farligt som för fasta datorer.

Quentin Hardy skriver i New York Times om hur datormolnen hjälper den ekonomiska utvecklingen i tredje världen: Cloud Computing for the Poorest Countries – NYTimes.com

…Already, places without clean water, decent sanitation or steady electricity are using supercomputers.

Cheki is a used car classifieds business that serves up about a billion page views a month, mostly in Kenya and Nigeria. Most of the one million people using the site are looking at it with Android-based smartphones that cost about $70, according to Thomas Shaw, the company’s information technology manager. Imagine things in a few years, when Huawei, which makes most of the devices, gets those phone prices even lower…. Unlike the developed world, where speed, agility and cost are factors that make Amazon Web Services attractive, in the developing world it’s good to be on battery-powered phones and servers in California, instead of relying on an often-brittle electric grid.

Jobberman, Nigerias största webbplats för jobb och karriär, kör t.ex. på Amazons EC2, liksom M-Pesa, en mobil betalningssajt som drivs av Safaricom, en mobiloperatör i Kenya. I Sydafrika använder ett företag för lyxvaror som heter 36Boutiques Amazons molntjänster för e-handel i Indien, osv.

Och det här gäller inte endast Amazon, även Google och Microsoft har liknande s.k. SAAS-tjänster i molnen som hjälper till att dra upp tredje världen till en högre ekonomisk nivå.

Det här är viktigt att komma ihåg när man talar om USA och dess dalande inflytande världen över. För faktum är att på det här viktiga området så ökar USA:s inflytande faktiskt rejält, och resultatet är enbart positivt. Det är svårt att se några negativa konsekvenser av vad som ännu så länge är de helamerikanska datormolnen.

Det här är en mycket stor sak, som snabbt driver på utvecklingen i Tredje Världen. Och kanske speciellt i Afrika där amerikanska IT-företag nu satsar stort.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project, VMWare Cloud Foundry,Google App Engine, Amazon EC2, Engine Yard, Heroku, Windows Azure Rightscale,Force.com ,Datormoln i tredje världen, Datormoln i Afrika [/tags]