Politik

För programmerare: kan man verkligen skriva PHP-kod på en surfplatta?

Klicka på bilden.

Att sitta i solen på något av Silicon Valleys otaliga WiFi-uppkopplade utomhuskaféer och programmera på sin bärbara dator är något som många programmerar hänger sig åt, speciellt nu när hösten är i annalkande och det inte är så hett utomhus.

Men att kunna programmera på en surfplatta, är det ens möjligt, är inte surfplattor avsedda för att konsumera istället för att producera digital information?

Ett startupföretag som heter Kodiak PHP har skapar en app som ska göra det möjligt att skriva kod p surfplattan och sen exekvera den off-line.

Nathanial Mott skriver på Pando Daily om : You Write Code For a Tablet, Now Try Coding On One | PandoDaily

Being able to code on the iPad would seem like a pipe dream if the demand for text editing software on mobile devices wasn’t growing so quickly. One Mac developer, Panic, released a version of its popular web development suite for the iPad earlier this year.

Dubbed Diet Coda, the $19.99 application was designed specifically for the iPad and introduced alongside a new version of its $99 Mac counterpart. Other applications, such as Koder and Gusto, have been adding new features for a few years now.

Nu måste jag säga att jag är mycket skeptisk till det här. Jag har själv en Ipad 3 och även om tangentbordet är fullt användbart och det är enkelt att hoppa mellan olika tangentbord, som från det svenska till det kinesiska, riska, engelska, osv, så har jag aldrig lyckats skriva mer än ett kortare mejl på min iPad, än mindre skriva inlägg på bloggen eller någon längre text.

iPad och också en version av iMovie som jag har köpt och som visade sig så begränsad att jag aldrig har använt den.

Så nej, ska man programmera så ehöver man en bärbar dator, helst med en disk på 500 GB och ett minne på 16 GB. Då kan man köra Oracles Virtual Box med virtuella avbildningar i CentOS eller Ubuntu, och riktiga programmeringsverktyg.

Och moderna bärbara datorer är inte alls speciellt tunga.

iPad och ännu mer Googles Nexus 7 är bra att ha i väskan och ta fram för att läsa de senaste nyheterna och sociala meddelandena, osv. Men inte sjutton skulle man använda en iPad för att skriva kod.

Om någon verkligen gör det vore det roligt att höra orsaken.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Nyheter – Nyheter, SvD – Mest lästa

[tags] iPad, Kindle, Iconia Tab A100, Motorola Xoom , Android, HP Touchpad, Skärmtangentbord,Pekmobil,Jailbreak, CyanogenMod , [/tags]

3 thoughts on “För programmerare: kan man verkligen skriva PHP-kod på en surfplatta?

 1. Bosse

  Tja det går t.o.m. att programmera med en Samsung Galaxy mha av diverse programmeringsappar. Jag har testat och visst funkar det om man t.ex. behöver göra några smärre ändringar i en kod. Att däremot använda den till några större programmeringsprojekt är inte speciellt realistiskt.

  Jag håller på med webbutveckling och kör med en netbook, dvs 1GB minne och en hårddisk på 80GB och jag överlever faktiskt.

  Victor: Jag kör med nästan samma lösning (en ASUS netbook) när jag befinner mig på “bortaplan”. Det funkar helt OK, och säkert betydligt bättre än det skulle göra med en surfplatta som jag f.ö. aldrig har ägt någon.

 2. Victor Bjelkholm

  Det som kan vara användbart är ju om de fixar till så man kan ansluta till FTP och SSH med appen och ändra PHP-kod direkt där. Då är man alltid redo att fixa småfel on-the-go.

  Så nej, ska man programmera så ehöver man en bärbar dator, helst med en disk på 500 GB och ett minne på 16 GB.
  Ojda, här slår på på stort. Inte nog att man måste ha en bärbar dator, den måste också ha onödigt mycket utrymme och minne. Vad är det du programmerar igentligen?

  Jag håller på med webbutveckling och kör med en netbook, dvs 1GB minne och en hårddisk på 80GB och jag överlever faktiskt.

  Orelaterat; hur fan taggar och kategoriserar du dina inlägg? “POSTED UNDER: ANDROID,APPAR,SURFPLATTOR” och “TAGS: ANDROID, CYANOGENMOD, HP TOUCHPAD, ICONIA TAB A100, IPAD, JAILBREAK, KINDLE, MOTOROLA XOOM, PEKMOBIL, SKÄRMTANGENTBORD”
  Vad har detta med Android att göra? :p

  1. Lennart

   Victor: Taggarna först, du har alldeles rätt, det är ren lathet, jag ska fixa det.

   Orsaken till att jag nu kör med 16 GB är att jag liksom många andra jag känner kör virtuella avbildningar i Oracles Virtual Box eller VMware. Dvs mitt bassystem är Windows 7 men ovanpå det kör jag ett par virtuella avbildningar i CenTOS för Analytics s.k. inom sjukvården.

Comments are closed.