Politik

Dramatiskt på IT-fronten: hur datormolnen ger draghjälp åt den Öppna Kodrörelsen

Ubuntu, en av de vanligaste s.k. distributionerna av operativsystemet Linux.

Man kan konkurrera på många olika sätt. På pris, på kvalitet, på märke, osv. När jag började jobba med IT här i USA så var det på IT-avdelningen på en snabbköpskedja där jag fick lära mig att amerikanska, liksom f.ö. svenska snabbköp konkurrerar på pris och enbart på pris.

Så när jag sen för några år sen började jobba med datormolnen så kände kan igen mig, eftersom man även där konkurrerar på pris. Och det för den konsekvensen med sig att man använder Öppen Kod eftersom det är den absolut billigaste lösning man överhuvudtaget kan tänka sig.

Och det betyder i sin tur att datormolnen ger en betydande draghjälp åt den öppna kodrörelsen världen över.

Alex Williams skriver på TechCrunch om öppen kod: The State Of Linux. How Even Apple Is Going Open Source | TechCrunch

Big business is calling – and they want to talk about Linux. Linux is evolving now that the cloud is here and much of it is built on open source. Big business gets that and they want to get on the train.

Even Apple is adapting. Jim Zemlin, executive director of the Linux Foundation opened with the keynote in San Diego for the first CloudOpen, making the point that everything is becoming a service. Those services are moving to the forefront of the enterprise and they are built on open source. So if you are going to master software you must master open source.

You can’t do it otherwise. There is no way to succeed in a services world without it. Google, IBM and Intel have all demonstrated they are investing in open source. Even the companies you would not expect are adopting open source technologies.

Idag är den Öppna Kodrörelsen starkare och mer utbredd än någonsin tidigare. Som Alex Williams skriver så jobbar också så gott som alla företag med öppen kod, även de som man inte i första hand förknippar med öppen kod och startupföretag.

Och eftersom allt mer IT-funktionalitet nu läggs in i datormolnen, nu senast Big Data-lösningar, så kommer den här trenden bara att fortsätta.

Vi kommer alltid att ha stängd kod, men jag är övertygad om att den öppna kodrörelsen på sikt kommer att bli den absolut mäktigaste.

Det är till stor den en generationsfråga, där dagens unga programmerare ofta börjar sin karriär med att jobba på öppna kodprojekt.

Och i datormolnen så är CentOs det vanligaste operativsystemet för servrar, medan Ubuntu är vanligast för klienter.

Den som kör Windows och vill experimentera med Linux och har 8 GB i minne på sin bärbara dator kan lätt installera Oracles utmärkta VirtualBox och sen köra CentOS eller Ubuntu tillsammans med Windows. Det räcker faktiskt med 4 GBs minne, men 8 GB är bättre.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,
Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project, VMWare Cloud Foundry,Google App Engine, Amazon EC2, Engine Yard, Heroku, Windows Azure Rightscale,Force.com , [/tags]