Politik

Generationsväxling får unga IT-ingenjörer att överge Silicon Valley för San Francisco

SoMa-distrikter söder om Market Street i San Francisco, betydligt hetare för nya startupföretag än Silicon Valley.

IT-ingenjörernas flykt från Silicon Valley till San Francisco är ingalunda ny. Den har hållit på i något decennium allteftersom nya IT-teknologier som datormolnen, den mobila webben, lättviktiga Web 2.0-komponenter och tillgång till riskkapital har gjort det enkelt för pyttesmå grupper av IT-ingenjörer att starta eget.

Och ingen ung och ambitiös IT-ingenjör eller entreprenör vid sina sinnens fulla bruk vill bo på en urtråkig plats som Silicon Valley, som visserligen har mängder med träd- och villakantade gator, men också gigantiska föråldrade s.k. strip malls och dagliga trafikstockningar och frånvaron av kommunala kommunikationssystem som gör Silicon Valley i det närmaste omöjligt att arbeta i. Lägg till det ett nöjesliv som påminner om Borås en tråkig kväll i november på 1930-talet så har ni en rätt bra insikt i varför dagens unga IT-ingenjörer inte gärna vill bosätta sig i Silicon Valley.

Richard Florida skriver i Wall Street Journal om hur dagens unga IT-ingenjörer nu flockas till storstaden San Francisco: Why High-Tech Companies Are Moving to the City – WSJ.com

For as long as many of us can remember, high-tech industries have flourished in the suburban office parks that are so ubiquitous in Silicon Valley, North Carolina’s Research Triangle and other “nerdistans.”

But in recent years, high-tech has been taking a decidedly urban turn. Silicon Valley remains the world’s pre-eminent center of high-tech industry, of course. But even in the Valley, denser, more mixed-use and walkable places, like downtown Palo Alto, are becoming the preferred locations for start-ups and smaller firms.

And many other start-ups—Pinterest, Zynga, Yelp, Square and Salesforce.com, to name just a notable few—are taking up residence in downtown San Francisco.

Venture capital icon Paul Graham notes that, for all its advantages and power, Silicon Valley has a great weakness. The high-tech “paradise” created in the 1950s and 1960s “is now one giant parking lot,” he writes. ….. “It’s not that young people wanted to live in Mountain View in the past,” Mr. Suster blogged. “In fact, so many did not that companies like Google & Yahoo had free buses with Wi-Fi from San Francisco to their Palo Alto and Sunnyvale headquarters.”

Det finns flera bidragande orsaker till att San Franciscos SoMa-distrikt söder om huvudstråket Market Street nu lockar IT-företag aldrig tidigare.

Hela meningen med Silicon Valley var att IT-företagen skulle köra sina egna datorhallar på kontoret. Vilket var orsaken att man inte kunde bygga en IT-stad i en stad som San Francisco eller Stockholm.

Men tack vare Datormolnen så behöver man inte ha datorhallar på kontoret, så alla de stora grottliknande byggnaderna i östra Sunnyvale och Mountain View är idag helt otidsenliga. Idag räcker det med en trea i något höghus i San Francisco för att tre till fyra pers lätt ska kunna driva sitt startupföretag, med hundratals virtuella datorer i datormolnen.

Samtidigt skriver Allison Arrieff i New York Times om hur etablerade företag som Facebook nu packar in anställda på allt mindre gemensamma ytor, något som man idag vet skapar problem för de anställda på grund av oväsen och oförmåga för de anställa att koncentrera sig: Facebook Plays It Safe – NYTimes.com

I read with some amusement the news that Facebook had brought on the architect Frank Gehry to design an expansion to its Menlo Park, Calif., headquarters. Or more specifically, a new warehouse for engineers at its Menlo Park headquarters. Plans for the Silicon Valley site include a 420,000-square-foot, single-story warehouse topped with a garden that will span the entire roof.

…As Everett Katigbak, Facebook’s environmental design manager, explains, “It will be a large, one-room building that somewhat resembles a warehouse.” Katigbak describes a project that will, for all intents and purposes, not only “resemble” a warehouse but be a warehouse, as it’s to be a single room housing more than 2,800 engineers who clearly don’t subscribe to the research suggesting that open offices “make people less productive and more hostile and anxious.” The project’s budget was not disclosed but is said to be in the same ballpark as similar Silicon Valley sites — which is to say, it’s significant.

Generationsskillnaden bland IT-ingenjörerna märks även på andra sätt. De yngre programmerarna har vuxit upp med öppen kod och har också betydligt bättre sociala nätverk än sina äldre kollegor. Och man är inte så intresserade av att gifta sig vid unga år och bilda familj i någon villa på en lugn gata i Silicon Valley.

Nya tider, nya människor, och även om man försöker förändra Silicon Valley och anpassa det till den moderna tiden så är det inte så lätt. Silicon Valley kommer t.ex. knappast att få ett heltäckande modernt SL-liknande kommunikationssystem inom de närmaste 50 åren.

Vilket betyder att de IT-städer som kan erbjuda en modernare stadsmiljö också kommer att kunna locka till sig unga programmerare och entreprenörer.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,svt.se – Världen

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,SOMA-distriktet i San Francisco [/tags]