Politik

Kommer Mitt Romney och republikanerna att fuska sig till seger i presidentvalet?

På delstatsnivå så administreras Amerikanska presidentval av delstatsregeringen med guvernören i spetsen, alltså inte av en federal valberedning. Resultatet är att republikanska guvernörer i delstater som Ohio, Florida och nu senast Texas, ofta gör allt i sin makt för att förhindra att demokratiska väljare tillåts rösta.

Det mest populära f.n. är att införa drakoniska regler för hur väljare måste identifiera sig vid valurnorna, samt att lägga så många hinder i vägen som möjligt för demokratiska organisationer som Women Voters och Rock the Vote som försöker värva nya demokratiska väljare.

En annan taktik är att begränsa öppettiderna på valdagen och att tillägga så få valstugor som möjligt i demokratiska områden.

New York Times skriver på ledarplats om republikanernas försök att vinna presidentvalet genom valfusk: Justice for Voters in Texas and Florida – NYTimes.com

Justice for Voters in Texas and Florida Republicans in Texas and Florida have been in the vanguard of the pernicious, widespread efforts to suppress voting by Hispanics and blacks.

Fortunately, federal courts are seeing these efforts for what they are: a variation on the racist laws that disenfranchised millions before those tactics were outlawed by the Voting Rights Act.

A three-judge panel of the United States District Court for the District of Columbia on Thursday unanimously rejected Texas’s voter ID law, which required court approval to take effect.

The court described the law, known as SB 14, as “the most stringent in the country.” …. In Florida, an election law approved last year has severely restricted voter registration drives by the League of Women Voters, Rock the Vote, and other groups.

By imposing burdensome and pointless reporting requirements and fines for any infraction, it has had a huge effect in suppressing new voter registrations. As The Florida Times-Union reported, from July 2011 until this month, only 11,365 more Democrats have registered to vote in the entire state — and since 13,000 registered in one county, the rest of the state lost Democratic voters. In the same block of time before the 2004 and 2008 elections, the average increase in Democratic voters statewide was 209,425.

Det är speciellt tre delstater i år som har lagt litet extra krut på att stoppa demokratiska väljare. Texas, Ohio och Florida. Texas spelar ingen roll för det är en av USA:s mest republikanska delstater, men både Ohio och Florida är s.k. swingstater där republikanerna alltså försöker fuska sig till segern.

Det kan också vara på plats att påpeka att amerikaner sitter i fängelse inte får rösta, ofta även efter det att de har avtjänat sina straff. Båda fallen är givetvis grundlagsvidriga, speciellt det sista. Men genom att göra det så svårt som möjligt för f.d. fångar att återfå sin röstsätt så fråntas över två miljoner amerikaner sin rösträtt. Och eftersom de flesta av dessa med stor säkerhet skulle rösta demokratiskt, så ger även den republikanerna en liten men naggande god fördel.

Att federala domstolar nu ingriper mot fusket är givetvis positivt, men visst borde väl världens enda supermakt klara av att organisera fria val, om man bara ville?

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,DN.se – Världen, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, Politiken.dk – rss, Politiken.dk – rss

[tags] Mitt Romney, Obama Romney, Valfyusk i USA, Presidentvalet i USA [/tags]

One thought on “Kommer Mitt Romney och republikanerna att fuska sig till seger i presidentvalet?

Comments are closed.