Politik

Hur Big Data och algoritmbotar tar kål på ideologierna och de politiska partierna och gör samhället mer effektivt

I början av 1900-talet så fick en rysk buse vid namn Vladimir Ilyich Lenin, en fanatisk humorlös, och dessutom flintskallig ideolog och tillika liksom Jesus alla barns bäste vän, den vansinniga iden att införa en av de mest brutala statsekonomier som världen dittills hade sett.

Resultatet lät inte vänta på sig. Like litet som när Mao lät införa en liknande politik, det s.k. Stora Språnget, i Kina mellan 1958 och 1962.

I Sverige har vi sett hur Alliansregeringen, även dom drivna av ideologi, lät släppa in vinstdrivande aktörer på den svenska sjukvårdsmarknaden och vad som hände då.

Och det finns en givetvis även en uppsjö av exempel från det socialdemokratiska regeringsinnehavet.

Eller som när tepåsarna i USA nu försöker driva igenom en extrempolitisk plattform som hotar att slå ut hela den amerikanska medelklassen.

Men med tillgång till Big Data, dvs massiva datamängder i elektroniskt format och allt mer avancerade analysverktyg så kan såna här missar, stora så väl som små, lätt undvikas.

Datanalys och agoritmstyrda botar håller på att tränga tillbaks blinda ideologier. Om algoritmstyrda botar kan handla på världens börser, flyga jumbojettar, jaga terrorister, spela schack, köra bilar så kan de också bedöma vilken ekonomisk politik som är bäst i en given situation och för ett givet samhälle.

Vilket kan uttryckas så här: diskussionerna om framtida politiska lösningar kommer inte längre att föras på ideologiskt färgad svenska eller engelska utan i matematiska och statistiska termer. Det är den stora nyheten.

När vi får tillgång till massiva datamängder så kan vi idag allt oftare göra avancerad what if-analys och räkna ut vilka metoder som är mest effektiva och hur det kommer att gå, utan att först behöva experimentera på hela befolkningar och döda några miljoner ryska bönder, göra livet till ett helvete för svenska åldringar, eller hota hela den amerikanska medelklassen.

Det här kallas prediktiv eller förutspående analys och omfattar en rad olika statistiska metoder som maskininlärning, data mining, Bayes-analys och spelteori som alla har det gemensamt att de analyserar aktuella och historiska fakta för att göra förutsägelser om framtida händelser.

Såna här metoder har länge använts inom näringslivet för att identifiera mönster som kan hittas i historiska data för att identifiera risker och möjligheter.

Statistiska modeller fångar lätt upp relationer mellan många olika och ofta osynliga faktorer, som t.ex. när man bedömer risker inom kreditkortsindustrin.

Det viktigaste faktorerna där visar sig t.ex. vara utbildningsnivå och hur många gånger man har bytt jobb under de senaste åren.

Prediktiv analys används bl.a. inom försäkringsväsendet, marknadsföring, telekommunikationer, detaljhandeln, sjukvården, vilket är var jag har stött på den, och FRA:s jakt på terrorister.

I det sistnämnda fallet letar man bl.a. efter personer som reser mycket, stannar en kort stund på varje plats, och betalar kontakt eller med förutbetalda kreditkort.

Trots att vi bara befinner oss på tröskeln till Big Data-åldern så står det redan klart att vi kommer att få se samma trend som när den moderna vetenskapen trängde undan de domäner där kristendomen hade något att säga. Ingen vettig människa idag skulle t.ex. vara intresserad av att höra vad påven tycker om modern kosmologi eller den Stora Smällen.

På samma sätt kommer de politiska ideologierna att trängas tillbaka och ersättas av statistik, algoritmer och hårda fakta.

Ideologer har ofta varit lata fundamentalister, som Ronald Reagan och Margaret Thatcher eller dagens Paul Ryan, som har trott att dom har kunnat strunta i ekonomi och statistik till förmån för luddiga begrepp som “privatisering”, “frihet”, mm.

Jag är övertygad om att de politiska partierna kommer att bli allt mindre relevant och att prediktiv analys och algoritmiska botar snart kommer att dominera i samhället.

Debatten kommer då att stå mellan vilken algoritm eller statistisk modell är mest realistisk. Men en sån debatt är hur som helst betydligt mindre destruktiv än försöken att påtvinga samhället ideolog-styrda lösningar som ofta har fått förödande konsekvenser innan man alltför sent inser hur vansinniga de är. Som i Maos Kina eller Kim Jon-uns Nordkorea.

Big Data håller på att skapa en helt ny värld, precis som industrialiseringen, och det är enbart positivt om ideologier ersätts av statistik och algoritm-styrda botar.

Och precis som kristendomen nu har trängts tillbaks så kommer också politiska ideologier att trängas tillbaks och ersättas av statistik och algoritmer.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter,Ekot,Ekot,Debatt – Debatt – hem,Computer Sweden 20 senaste nyheter

[tags]Big Data, Christopher Steiner, Automate This How Algorithms Came to Rule Our World [/tags]

2 thoughts on “Hur Big Data och algoritmbotar tar kål på ideologierna och de politiska partierna och gör samhället mer effektivt

 1. Marcin

  Dags att sätta in Prediktiva analyser innan hela Malmö flyger i luften!!!

  Kraftig explosion skakade Malmö
  Publicerat: fredag 07 september kl 23:55 , Nyheter P4 Malmöhus
  Någon form av sprängladdning detonerade på fredagskvällen på Professorsgatan i Malmö. Fönsterrutor i två närliggande fastigheter krossades av den kraftiga smällen och flera parkerade bilar skadades.
  Det var vid klockan 21.36 på fredagen som larmcentralen fick in samtal om höga smällar i Hermodsdal i södra delarna av Malmö.
  Flera polispatruller skickades till platsen och kunde konstatera att någonting detonerat intill gaveln på en av fastigheterna på gatan.
  – Det var inga oroligheter när polisen kom dit, men flera glasrutor har gått sönder och flera bilar fick skador, säger Jimmy Modin, vakthavande befäl vid Malmöpolisen.
  Platsen spärrades av för att genomgå teknisk undersökning och polis påbörjade vittnesförhör med boende i området.
  Polisen kunde under kvällen inte säga vad det var som exploderat. Ingen person uppges ha kommit till skada vid explosionen.
  Området kring Professorsgatan har den senaste veckan även utsatts för bilbränder.
  – Ja, det har varit en hel del ärenden där den senaste tiden, säger Jimmy modin.
  Polisen rubricerar kvällens händelse som allmänfarlig ödeläggelse.
  P4 Malmöhus

 2. Marcin

  Den dagen det blir lagligt att tillföra av STR analys från Forensics tillsammans med den medicinska genomsekvenseringen till Prediktiva analysmodeller så kommer vi redan då barnet föds kunna se vilka framtida risker eller fördelar individen kan komma att få på omgivningen.

  Alltså kommer inget glidmedel behövas i samhället?

Comments are closed.