Politik

Kindle Paperwhite och nytt domslut förnyar e-boksindustrin

Traditionella förlag tillsammans med Apple har kämpat emot Amazon och sänkta e-bokspriser med näbbar och klor. Ett tag såg det ut som om förlagen och Apple hade vunnit, och att Amazon inte skulle ha rätt att sänka bokpriserna.

Men nu, som Alison Flood skriver i Guardian så har en federal domare nu beslutat att bokförlagens aktion är olaglig, vilket betyder sänka e-bokpriser, vilket givetvis kommer att sätta ännu mer sprätt på e-bokmarknaden i USA. Man ser f.ö. e-böcker överallt i Silicon Valley, liksom på flyget från USA till Sverige.

Alison Flood skriver i Guardian: Ebook price-fixing: judge approves settlement with publishers. US department of justice’s $69m settlement with Simon & Schuster, Hachette and HarperCollins is approved by a federal judge, but Penguin, Macmillan and Apple still face trial next June

Citing Emily Dickinson’s mantra that “There is no Frigate like a Book / To take us Lands away”, a federal judge yesterday approved the US department of justice’s settlement with three publishers over alleged ebook price-fixing.

The publishers Simon & Schuster, Hachette, Penguin, Macmillan and HarperCollins had been accused by the department of justice of conspiring with Apple to push up the prices of ebooks over fears that the increasingly widespread $9.99 price for ebooks would affect their short and long-term profits. According to the DoJ, the publishers decided they needed to act collectively, to force Amazon to abandon its discount pricing model.

Samtidigt så har Amazon nu lanserat Kindle Paperwhite, en ny e-bokläsare som sägs ha en betydligt bättre skärm än Amazons tidigare Kindle.

Roberto Baldwin skriver på Wired: Hands-On With the Kindle Paperwhite’s Wonderful New Screen

The Paperwhite’s glow is nearly perfect. The light just seems to envelop the screen. You can detect the lights if you stare at the bottom of the screen — they’re faint, but they’re down there. But you have to really look for them because Amazon has done such a fine job hiding the source but letting the light shine through. By comparison, the Barnes & Noble Nook Simple Touch with GlowLight offers even illumination, but it’s also very clear where the lights are.

In addition to getting its glow on, the Paperwhite’s contrast has gotten a nice update as well.

Jag tänker på det här när jag tittar påSvT:s Go Kväll och ser bokälskare hålla upp tjocka pappersböcker som om vi fortfarande levde på 1950-talet.

Pappersbokens tid är nu slutligen förbi, och i och med det här domslutet och ny e-bokläsarteknologi så kommer övergången till e-boken att gå allt snabbare.

Pressklipp:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste Nytt,DN.se – Kultur/Böcker,DN.se – Kultur/Böcker,DN.se – Kultur/Böcker,DN.se – Kultur/Böcker

[tags] Kindle Paperwhite, e-bok, e-böcker, e-böcker i USA[/tags]