Politik

I’ve got you under my skin. Släng termometern och stetoskopet, Big Data förändrar sjukvården in på bara huden

Sjukvården har hittills bestått av män och kvinnor i vita rockar som har stuckit olika instrument in i olika delar av patienternas kroppar. Sen har dom skakat på huvudet och muntrat något om att “det här ser sannerligen inte bra ut”.

Men idag håller Big Data eller Stora Data som det tydligen heter på svenska, på att vända upp och ner på sjukvården. Eller kanske det bör vara “ut och in”?

För nu håller ett antal startupföretag med namn som MC10 i Cambridge i Massachusetts, Proteus Health i Redwood City i Silicon Valley och Sano Intelligence i San Francisco, med investeringar från Rockhealth-inkubatorn på att utveckla pyttesmå digitala sensorer som kan samla in gigantiska mängder data direkt från våra kroppar i realtid.

Data som sen kan analyseras med avancerade medicinska analyssystem.

Quentin Hardy skriver i New York Times om den nya och helt revolutionerande medicinska teknologin : Big Data in Your Blood

Very soon, we will see inside ourselves like never before, with wearable, even internal , sensors that monitor even our most intimate biological processes.

It is likely to happen even before we figure out the etiquette and laws around sharing this knowledge.Later this year, a Boston-based company called MC10 will offer the first of several “stretchable electronics” products that can be put on things like shirts and shoes, worn as temporary tattoos or installed in the body.

These will be capable of measuring not just heart rate, the company says, but brain activity, body temperature and hydration levels. Another company, called Proteus, will begin a pilot program in Britain for a “Digital Health Feedback System” that combines both wearable technologies and microchips the size of a sand grain that ride a pill right through you.

Powered by your stomach fluids, it emits a signal picked up by an external sensor, capturing vital data. Another firm, Sano Intelligence, is looking at micro needle sensors on skin patches as a way of deriving continuous information about the bloodstream.

Det är svårt att riktigt sätta sig in i hur sjukvården kommer att förändras när vi alla kan gå omkring med pyttesmå sensorer på kroppen som ständigt genererar massiva datamängder som alltså kommer att kunna analyseras i realtid. Och som sen via G4-nötet kan kopplas direkt till våra elektroniska sjukjournaler med vårt DNA. Det är nästan helt ofattbart.

Pressklipp:

Dagen.se – Stora nyheter,Dagen.se – Stora nyheter,svt.se – SVT Opinion,Computer Sweden 20 senaste nyheter

[tags]MC10, Proteus, Sano Intelligence, Big Data och Sjukvård [/tags]