Politik

Måste läsa om USA och Sveriges krig i Afghanistan: Rajiv Chandrasekarans Viktiga LITTLE AMERICA. The War Within the War for Afghanistan

När framtidens historiker ser tillbaks på USA:s katastrofala krig i Afghanistan så kommer dom att se en helt misslyckad amerikansk strategi, inre strider inom den egoistiska amerikanska ledningen, och oräkneliga civila döda i en invasion utan klara mål, utan klara syften, som aldrig borde ha ägt rum.

Striderna mellan män som Karl W. Eikenberry, Richard Holbrooke, Stanley McChrystal, ( Michael Hastings nu klassiska artikel om den den dåvarande amerikanska överbefälhavaren i Afganistan Stanley McChrystal finns på den här länken: The Runaway General. The Rolling Stone profile of Stanley McChrystal that changed history. ), David Petraeus, och andra blev episka.

Nu har amerikanen Rajiv Chandrasekaran skrivit en viktig och samtidigt lättläst bok om det amerikanska kriget i Afghanistan: LITTLE AMERICA. The War Within the War for Afghanistan.

Rajiv Chandrasekaran kommer från Silicon Valley, har sin egen hemsida , har gått på Stanford och jobbar nu som journalist på Washington Post, och fick strålande recensioner för sin bok om den amerikanska invasionen av Irak, Imperial Life in the Emerald City:: Inside Iraq’s Green Zone, som jag skrev om här på bloggen för sex år sen: Imperial Life in the Emerald City: Incident i Sadr City eller varför USA aldrig kan vinna i Irak

Linda Robinson skriver en entusiastisk recension av Rajiv Chandrasekarans bok i New York Times: Long Divisions

Chandrasekaran takes his title from an earlier effort to help Afghanistan. In the 1950s the Afghan king set out to bring prosperity to the rural southern region of his country through a huge development project supported by Afghan and American money. The construction giant Morrison Knudsen built a Little America enclave for engineers, workers and their families, complete with a swimming pool and card parties. In a telling vignette, Chandrasekaran recounts a riot that erupted in Kandahar when the conservative Pashtun elders found out that Afghan girls were being taught alongside boys in schools the Americans had built. The elders violently rejected this form of progress, but ultimately it was the land itself that thwarted the program: the salinity of the soil wrought havoc with most crops.

Fifty years later, the United States has repeated many of its past errors in the very same place. Chandrasekaran, an associate editor at The Washington Post, skewers the United States Agency for International Development, which refused to back an Afghan program to revive cotton gins in the south on the grounds that it would not be a free-market endeavor — no matter that the American cotton industry depends on government protection. Another tragicomedy is a hydropower project at Kajaki Dam, in a guerrilla-infested corner of Helmand Province. If it is ever finished, it will cost hundreds of millions of dollars and only slightly increase the supply of electricity.

Such fiascoes highlight U.S.A.I.D.’s lack of management skill and expertise. But the most egregious error in development policy, Chandrasekaran shows, is a simple one: gushers of cash have been pumped into one of the world’s poorest economies, creating Potemkin progress and a tidal wave of corruption.

Foreign Policy Magazine har ett läsvärt utdrag ur Rajiv Chandrasekarans bok här: Forget the best and brightest. Why did America send its C team to Afghanistan? An exclusive excerpt from the new book Little America: The War Within the War for Afghanistan.

President Obama, tänker avsluta amerikanska militära operationer i Afghanistan i december 2014, men det betyder inte att alla amerikanska trupper kommer att lämna landet vid det tidpunkten. Det troligaste är att USA kommer att försöka lämna kvar omkring 25 000 amerikanska soldater i Afghanistan i kanske tio år till.

Läs absolut Rajiv Chandrasekarans bok. Hans första bok om Irakkriget var suverän.

Någon borde f.ö. skriva en bok om hur Sverige kom att delta i kriget i Afghanistan. En sån bok skulle säkert bli lika skrämmande som Rajiv Chandrasekarans bok.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter,svt.se – Världen,svt.se – Världen,svt.se – Världen,Ekot,Ekot,SvD – Utrikes

[tags] [/tags]

2 thoughts on “Måste läsa om USA och Sveriges krig i Afghanistan: Rajiv Chandrasekarans Viktiga LITTLE AMERICA. The War Within the War for Afghanistan

 1. Johnny ©

  Själv tycker jag Michael Scheuer, 22 år CIA och 1996-2004 Bin Laden jägare, erbjuder bäst förståelse och kritik av Amerikas utrikespolitik och krig idag.

  Han kritiserar både Israels och Saudis lobby i USA och hur USA’s mutade politiker bedriver krig och offrar amerikanskt blod och pengar för Israels och Saudis säkerhetsintressen med två krig i Irak och med stor risk för att dras in i ännu ett helt onödigt krig med Iran om Israel anfaller.

  USAs enda intresse är att oljan produceras och distribueras utan störningar, därför historiskt stöd till arabiska tyrraner, en politik som medför fientliga handlingar från rebeller. Den arabiska våren medför nya islamiska regeringar i området och inte sekulär västerländsk demokrati om nu någon trodde det. Michael Scheuer vill att USA håller sig utan för alla krig i Mellan Östern, varken Israel eller Syrien är värt att offra en amerikansk soldats liv eller en amerikansk dollar på, båda länderna är strategiskt oviktiga.

  Well, Michael Scheuer är väl värd att lyssna på:

  http://www.youtube.com/results?search_query=michael+scheuer+&oq=michael+scheuer+&gs_l=youtube.3..35i39l2j0l8.6628.7633.0.14196.6.6.0.0.0.0.90.481.6.6.0…0.0…1ac.1.EuXTIqYLn8w

 2. Marcin

  Strunta i kriget i Afghanistan, vi har egna krig på bakgårdarna.
  Man slutar aldrig att förvånas visst!

  Igår rökgranat in i förarhytten på brandbilen som släkte brand i Borås(1).
  Idag knivskar man goa gubben i buken i Götebrog (2).
  Knivskurna hästar i halsen i trakten kring Söderåsen, mitt på ljusa dagen tydligen (3), och nu skottlossning mellan husen mot tonnårningar… (4)

  Skippar man sommarlovet så löser sig nog allt…
  Vore bättre om han som lovat mycket skickade en del av militärstyrkan och placerade ut dem lite här och var stans i Sveas rike.

  1. http://www.dn.se/nyheter/sverige/rokpatron-kastades-in-i-brandbil
  2. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5263204
  3. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5262979
  4. http://www.dn.se/nyheter/sverige/16-aring-skots-ned-i-burlov

Comments are closed.