Politik

Håller den amerikanska ekonomin på att gå in i en historisk ny lågproduktiv fas?

Den amerikanska ekonomin är ett av världens underverk. Den har gått som på räls sedan den stora depressionen på 1930-talet. Och trots motgångarna de senaste åren så väntar sig alla att den åter ska få upp ångan om något år eller så.

Men det finns ekonomer som inte delar den gängse uppfattningen, och avsett vad vi själva tror så kan vi lära oss mycket av att lyssna på deras argument.

Robert J Gordon vid Northwestern University t.ex. hävdar att den ekonomiska tillväxten i USA har föranletts av tre separata industriella revolutioner:

 1. den första inträffade mellan 1750 och 1830 och förde med dig ångmaskiner, bomullsspinnerier och järnvägar,
 2. den andra kom mellan 1870 och 1900 och förde med sig elektricitet, rinnande vatten och förbränningsmotorn
 3. och den tredje, mellan 1960 och slutet av 20-talet, gav oss datorisering och Internet.

Gordon anser att Internetrevolutionen som började omkring 1960 nådde sin kulmen redan i dot.com eran i slutet av 1990-talet, och att dess effekt på produktiviteten har vissnat bort under de senaste åren.

Många av de uppfinningar som ersatte tråkigt och repetitivt kontorsarbete med datorer hände på 1970 och 1980-talen. IT-uppfinningarna sedan år 2000 har handlat om underhållning och kommunikationer som inte förändrar grundläggande produktivitet eller levnadsstandard på samma sätt som elektriskt ljus, bilar eller inomhustoaletter gjorde.

Christopher Matthews skriver i Time Magazine om Robert J Gordon och hans idéer: Is U.S. Economic Growth a Thing of the Past?

 1. Demographics: the population is aging, and the onetime economic benefit of women entering the workforce has already been realized
 2. The plateau of educational attainment: the U.S. is slipping in international measures of educational success, and it is becoming increasingly difficult to afford postsecondary education for many
 3. Rising income inequality is restraining growth because there are fewer people with disposable income
 4. Globalization is forcing low-skilled but high-paying jobs abroad.
 5. Any effort to cope with global warming will slow the economy.
 6. Both consumers and the government are overly indebted and paying down that debt will slow growth

Själv tror jag att Gordons kanske viktigaste argument är de snabbt växande inkomstklyftorna i USA som urholkar medelklassens tillgångar och överför dom till de rikaste en procenten i samhället.

Jag är inte lika säker på att Internet-revolutionen har stannat av, inte med den mobila webben och datormolnen. IT-revolutionen och Big Data inom sjukvården, som jag själv sysslar med, kommer t.ex. utan tvekan att förlänga liv och göra oss alla friskare.

Då tror jag mer på att automatiserade datasystem kommer att leda till en växande långtidsarbetslöshet.

Gordons kanske viktigaste insikter är hur till synes tråkiga men ändå livsviktiga uppfinningar som vi idag tar för givet faktiskt har varit, som inomhustoaletten. Och givetvis gäller hans hypoteser lika till stor del mycket för EU och Sverige som för USA.

Igen, det viktiga är inte så mycket om Gordon har rätt eller fel utan att han har lagt fram ett antal tankeväckande hypoteser som vi själva kan bolla med och sätta samman i nya kombinationer.

Mer från Robert J Gordon: Is U.S. Economic Growth Over? Faltering Innovation Confronts the Six Headwinds

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,
Utrikes

[tags] Robert J Gordon, Wall Street, Den amerikanska ekonomin[/tags]

2 thoughts on “Håller den amerikanska ekonomin på att gå in i en historisk ny lågproduktiv fas?

 1. San

  Peak Oil teorien gick ju ut på att oljeproduktionen skulle nå en topp och sen sjunka, men oljeproduktionen har snarare legat platt under en längre tid. Dessutom är det lite tunnelseende att prata om Peak Oil det intressanta är Peak Energy.

  Överlag tror jag på Peak Oil, men den ser inte riktigt ut som domedagsprofeterna förutspådde.

Comments are closed.