Politik

Avancerade datasystem tar över inom tjänstesektorn och visar vägen mot ett högeffektivt helautomatiserat samhälle

Det började med att fabriksindustrin datoriserades och där är ett bra exempel hur bilfabrikerna började använda robotar för 20-30 år sen.

Inom tjänstesektorn började det med datorsystem som checkar in och ut böcker på biblioteken, passagerare på flygplatser, matvaror på ICA, pengar på bankomaten osv. Det här var förvånansvärt enkla system som nu snabbt utvecklas och blir allt mer avancerade.

Inte bara enklare tjänster kan automatiseras utan även tjänster som man skulle tro krävde hög intelligens och många års träning, som börsmäklare t.ex. Men börsmäklare är absolut inget framtidsyrke eftersom börsarna nu alltmer domineras av börsrobotar.

Enligt Wikipedian så ansvarar tjänstesektorn för närmare 74% av den totala sysselsättningen 2009 och omfattar områden som parti- och detaljhandel, restaurang och hotell, samfärdsel, post och tele, bank och försäkring, sjukvård och fastighetsförvaltning.

Post och tele, bank och försäkring behöver vi inte oroa oss för, för de sektorerna har redan set omfattande datorisering.
Samfärdsel, om vi med det menar transportindustrin så flygs redan så gott som alla flygplan idag av autopiloter och Googles självstyrande bil kommer att göra lastbilschaufförernas yrke betydligt mindre åtråvärt om några år.

På sjukhusen, inom den sektor som jag själv jobbar på, så ser vi hur datorer idag börjar läsa röntgenbilder och utföra diagnoser.

Men som vi kan se inom den redan för länge sedan automatiserade bilindustrin så kommer robotar och automatiserade datasystem inte att helt och hållet ersätta människan. Men istället för att sysselsätta säg en miljon arbetare inom bilindustrin så använder man nu istället säg 250 000 robotar och 100 000 arbetare. Och arbetarna används mest för att kolla robotarna.

Så visst, läkare och sköterskor kommer att finnas kvar, men allt mer av deras jobb kommer att utföras av datorer.

Orsaken till att människan aldrig kan tävla med datorn på områden som kan datoriseras är att datorn kan jobba så mycket snabbare än människan. Och givetvis för att datorn aldrig gör fel, blir trött, med barn, eller vill ta semester och klämdagar.

Datoriseringen av tjänstesektorn och samhället i allmänhet är något som har lett till ökad arbetslöshet i USA och därför påverkar USA-valet. Det kommer alltid att finnas jobb som är immuna mot datorisering, men dom jobben kommer att förändras allteftersom datoriseringen fortskrider. Idag sitter läkare säkert, trots den tilltagande datoriseringen på sjukhusen. Men om 20-30 år så kommer läget antagligen att vara ett helt annat. Den dagens läkare kommer alltmer att använda allt mer avancerade datasystem och kanske också börja spela andrafiol till sjukvårdsdatorerna.

Om Sverige ska kunna behålla sin framskjutna position som ledande industri-nation så måste vi satsa stort på forskning kring automationen och speciellt hur mänskliga jobb kan anpassas till en snabbt tilltagande automatisering.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter

[tags]datorsystem, checkin system, checkout system, automatiserade datorsystem [/tags]