Politik

Iphone 5, Apple mot Google och resten av världen, men mobilen är redan föråldrad, nu kommer den nya mobilteknologin

En gång i tidernas begynnelse så kom stordatorerna som var stora dinosaurier eller i varje fall som mindre såg- eller stålverk utefter Norrlandskusten, och lät och luktade ungefär likadant. Sen kom minidatorerna som var stora som brummande kylskåp från 1950-talet, och sen persondatorerna. Fråga din farfar eller farmor om du vill veta vad en persondator är för något.

Sen kom mobilerna och en massa prylar som surf och läsplattor. Men trodde du verkligen att utvecklingen kommer att stoppa med dagens mobiler? Knappast, för om tio – 20 år så kommer dina barn att förundra sig över hur stora och klumpiga dagens mobiler är.

Så iPhone och dess konkurrenter är inte långsiktiga lösningar utan endast ett steg på vägen till något helt nytt.

Först litet om dagens mobilmarknad:

iPhone i all ära, men hårdvara vinner inga krig på dagens mobilmarknad. Google har sina Motorola Droid och Nexus 7, som idag har tillräckligt bra kvalitet för att ta upp kampen mot Apple. Sen har vi Amazon, Samsung, Microsoft och andra aktörer som alla vill ha en del av den mobila marknaden.

Vinnaren kommer att bli den som bäst lyckas att integrera sin hårdvaruplattform med mobila tjänster, och som Chris Vander Mey skriver på Oreilly Radar så har Google en mycket stark position just på integreringsområdet tack vare sina molntjänster: Mobile developers, integration, and discovery are what count now
Three new battles to watch as the mobile hardware gap closes.

First, the very best developers will build apps that tap key trends: improved camera quality is making real-world text and face recognition more possible, geofencing data stores are making proximity–based apps more possible,
….
…the number of people I know who are leaving their iPads at home in favor of their Nexus 7 tablets is remarkable. They’re switching because they use Gmail, Google Calendar, Maps and other Google services. The integration of these applications is deep and seamless in Android 4.1 (Jelly Bean) — just like media is seamlessly integrated on Apple. ….

…The third battle, therefore, is for discovery. It’s not about the devices, the OS, or even the apps themselves. And I would argue that it’s not about search, either, though a great search experience is part of the solution. A great discovery experience will require great curators, high-quality inventory, and painless trial.
O’Reilly Radar (http://s.tt/1ncp7)

För att se vart vi är på väg så behöver vi bara titta på sjukvården, där mobilerna redan nu håller på att ersättas av betydligt mindre sensor-drivna teknologier: I’ve got you under my skin. Släng termometern och stetoskopet, Big Data förändrar sjukvården in på bara huden

Så vi kan vänta oss en liknande utveckling på mobilområdet, med teknologier som Google Glass, läs David Pogues viktiga artikel i New York Times: Google Glass and the Future of Technology

And the mind-blowing thing is, this slim thing is the prototype. It’s only going to get smaller in future generations. “This is the bulkiest version of Glass we’ll ever make,” Babak told me.

The biggest triumph — and to me, the biggest surprise — is that the tiny screen is completely invisible when you’re talking or driving or reading. You just forget about it completely. There’s nothing at all between your eyes and whatever, or whomever, you’re looking at.

iPhone och dess konkurrenter är inte början till något nytt utan slutet på en lång utveckling som bölrjade med stordatorn. Det nya är på väg men inte riktigt här än, utom inom sjukvården.

Pressklipp:

,Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter

[tags]Apple, iPhone, Mobile Internet, Mobiler, Framtidens mobiler [/tags]

3 thoughts on “Iphone 5, Apple mot Google och resten av världen, men mobilen är redan föråldrad, nu kommer den nya mobilteknologin

 1. Bossebus

  L: jag vet,men tavar gärna fel ibland för effekten. Tvekade över stavningen av “DÖ”, man kan ibland färga kläder med liknande ord. 😉

 2. Bossebus

  Bara en liten kommentar:

  Såvittjagvet kör banker och typ Volvo-reservdelar i stordadorer,vad det nu är i dag. Pc-arna är för ostabila.

  Miniarityrisering i all ära men:

  Vi köper 200 tums TV-skärmar för vi ser sämre,hemmabioljud för vi hör sämre.
  Undras om man ser och hör bättre då?

  Kolla din hälsostatus med minigadgets? Mår du bättre då?

  “Din puls är just nu över normalvärdet!” *alert* “Goto doctor or risk dieing!”

  ja ja

  ” This airline is notoriously unsafe” På vilka grunder?
  etc

  1. Lennart

   Bossebus: “Goto doctor or risk dieing!” ?? Goto-instruktionen slängdes ut för 40 or sen och sen heter det “dying” för den som är intresserad av att dö. 🙂

   Ledsen men djävulen flög i mig.

Comments are closed.