Politik

Det är utbildningsnivåerna dumbom, konsten att provocera människor i Kina och de muslimska länderna

I en av sina böcker om det svenska språket skriver Fredrik Lindström om hur en svensk tonåring skulle reagera på den gamla kinesiska och arabiska förolämpningen om att man sover med hans mamma. “Jasså verkligen ? och sen en axelryckning”.

Men i Kina liksom i arabvärlden möts ett sånt påstående som en förolämpning mot familjen och följden blir att man drar kniv eller ännu värre.

Det är precis samma sak med stridigheterna mellan Kina och Japan om de små öarna, helt vansinniga från svensk horisont men blodigt allvar för Kina och Japan.

Bristen på modern utbildning, brist på jobb och en rent medeltida mentalitet, det kommer säkert att ta flera generationer innan Kina och länderna i Mellanöstern når ifatt västvärlden och blir toleranta.

Men vi får också komma ihåg att så sent som på 1990-talet så ägde ett folkmord rum i hjärtat av Europa.

Sen är det också lätt att överskatta hur många personer som verkligen är inblandade i de här angreppen.

Allteftersom Mellanöstern och Kina moderniseras så kommer attityderna också att steg för steg att bli mer toleranta.

Samtidigt visar attackerna i Mellanöstern hur skadliga alla religioner faktiskt är och hur kmycket bättre och fredligare världen skulle bli om de försvinner.

Klart är också att de som ligger bakom angreppen gärna ser att den USA-ledda moderniseringen, globaliseringen och den Arabiska våren stoppas. Vilket knappast kommer att ske. Men vägen mot ett tolerant Mellanöstern kommer uppenbarligen att bli lång och blodig.

Pressklipp:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter,svt.se – Världen,svt.se – Världen,svt.se – Världen,Ekot,Ekot

[tags]Attacker Mellanöstern, Anti-amerikanska angrepp, Amerikanska ambassader, Mellanöstern, Libyen USA, Kairo USA,:
Egypt Protests, Middle East, Video, Anti American Protests, Christopher Stevens, Innocence Of The Muslims, Libya Attacks, Muhammad Movie, Sudan Embassy, Tunis Embassy, World News [/tags]