Politik

Elementära oc lätt lösta brister inom den svenska sjukvården åtgärdas tydligen inte

Med en åldrande befolkning är det inte konstigt att den svenska sjukvården har många brister. Men eftersom jag har ett visst intresse för sjukvård på grund av mitt arbete i Silicon Valley så har jag förvånat över huvr ofta man läser om brister och missförhållanden inom den svenska sjukvården.

Som följande mycket skrämmande rapport:

Läkare missade cancerprover

En skånsk vårdcentral missade att en kvinna i 80-årsåldern varje halvår skulle kontrolleras för cancer efter en canceroperation i ändtarmen 2007.

Det skedde då en läkare slutade och ersattes av en annan. Inga cancerprover togs från hösten 2009 till i somras. Då hade cancern fått nytt fäste. Förra månaden avled kvinnan.

Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen enligt lex Maria, rapporterar sydsvenskan.se. Biträdande chefsläkaren inom primärvården i Skåne, Lars-Olof Tobiasson, pekar bland annat på att journalsystemet är osmidigt när en patient lider av flera sjukdomar.

Att läkare säger att den här dödliga missen inträffade för att man bytte läkare är ju helt oacceptabelt. I moderna elektroniska sjukjournaler så är det automatiska datarutiner och inte läkare som skickar ut kallelser.

Att primärvården i Skåne tydligen ännu inte har ett modern system för elektroniska sjukjournal är mycket svårt att acceptera. Utan några som helst bevis så misstänker jag att det ligger något annat bakom.

Samtidigt visar en sån här incident, och man kan läsa om liknande incidenter inom andra vårdområden i Sverige mest varenda vecka i den svenska pressen, hur viktigt det är för alla människor att ha järnkoll på sin egen hälsa. Oberoende av vilka åkommor man lider av så kan man inte förlita sig på att läkarna ska hålla reda på alla tester och annat man måste genomgå. Det måste man göra själv.

En viktig sak här är att alla patienter har rätt till att få en kopia av sina sjukjournaler. Det är något som man bör kräva av läkare så att man själv kan kolla om dom har missat något.

Och att en namngiven läkare helt lugnt säger att “journalsystemet är osmidigt när en patient lider av flera sjukdomar” betyder alltså i praktiken att alla svenskar som har mer än en åkomma, och det måste röra sig om någon miljon, svävar i livsfara på grund av omoderna sjukjournaler. Ett rätt märkligt avslöjande. I alla fall de som bor i Skåne.

Man skulle ha trott att man mot den bakgrunden skulle ha infört moderna sjukjournaler som inte är beroende av läkare måste hålla patienters namn och sjukdomar i huvudet.

Nu är jag medveten om att det kanske inte direkt är “lätt” att övergå till ett nytt journalsystem. Men eftersom det är ett måste för att spara liv så går det om man bara vill. Och eftersom elektroniska sjukjournaler kan skötas av automatiska datarutiner så blir besparingarna omfattande, inte minst i sparade liv.

Pressklipp:

GT: Nyheter

[tags]Sjukvård, Den svenska sjukvården, Sjukvården i Sverige, Primärvården i Skåne [/tags]

5 thoughts on “Elementära oc lätt lösta brister inom den svenska sjukvården åtgärdas tydligen inte

 1. Marcin

  Lennart,

  Visst är det bisarrt, man börjar verkligen undra.
  Tyvärr vet jag inte om Lex Maria anmälningar har tvingat någon att ta ansvar.
  Av egen erfarenhet inom svensk vård så vet jag endast att alla arbetare håller käften och ingen vågar kritisera uppåt. Den som gör så, omplaceras inom kort.
  Korridorsnacket däremot, det fortsätter som vanligt.

  Ps.

  Fann dock i socialstyrelsens statistik för självmord i Sverige att män (304) föredrar att ta livet av sig genom hängning till skillnad från kvinnorna (110). Kvinnorna tycks dock vara mer benägna att använda gift (107) till skillnad från männen (70). Statistiken är inhämtad mellan åren 2006-2009. Vill man ha reda på könsskillnaden i bruket av eldvapen klickar man på länken:

  http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/17987/2010-4-5.pdf
  http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2010/2010-4-5

 2. Christer W

  Ambulansvården i Östergötland drivs av privat entreprenör, Sirius Humanum AB, i Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Finspång och den östra delen av länet.
  Händelsen är Lex Mariaanmäld.

  I mars lämnade Sirius Ambulans AB in en ansökan om konkurs till tingsrätten i Stockholm. Företaget sköter på entreprenad stora delar av ambulansverksamheten i Skåne och Östergötland, men vid tillfället var det bara ambulansen i Skåne som berörs.
  Frågan är hur företaget skötts, kommer det sättas i konkurs i Östergötland för att undvika rättsprocess och skadestånd

 3. Marcin

  Den svenska sjudkvården trasas medvetet sönder så att folket kommer skrika sig hesa efter privat dito!

  Ville bli avlösta-patient dog
  Publicerat: kl 08:43 , Nyheter P4 Östergötland
  Ambulanspersonal fick ett prio 1-larm efter att de hade slutat och valde då att åka in till hemstationen för att bli avbytta. De fördröjde utryckningen och patienten avled, det skriver Norrköpings Tidningar.
  Det var den 5 juni i år som ambulansen fick larmet som var av det allvarligaste slaget när det var på väg på E4 norr om Linköping. Ambulansens GPS-navigator visade en väg som passerade ambulansstationen trots att den enligt anmälan inte var den snabbaste rutten och personalen tog då beslutet att göra ett snabbt byte.
  Stoppet fördröjde utryckningen med mellan 50 och 90 sekunder, enligt sjukvårdarnas beräkning.
  Patienten drabbades av hjärtstillestånd och kunde inte räddas.
  Nu har Universitetssjukhuset i Linköping anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

  Ska vi skratta eller ska vi skratta?

  1. Lennart

   Marcin: Jo jag såg den artikeln, det är verkligen helt bisarrt. Och jag undrar själv inom parentse om Lex Maria någon gång har lett till att någon någon enda gång har ställts till ansvar eller om det bara är ett sätt att avskriva fallet. Vet du?

Comments are closed.