Politik

Fördel Obama i USA-valet: Mitt Romneys och Paul Ryans förslag att riva upp USA:s sjukförsäkringssystem nobbas av väljarna

Årets amerikanska presidentval är i sanning ett ödesval. Stridsfrågan är republikanernas försök att riva upp de sista kvarvarande resterna av den amerikanska välfärdsstaten, the New Deal som byggdes upp av demokraten Franklin D Roosevelt 1933-38 som svar till den Stora Depressionen.

Speciellt vill man riva upp Medicare som är USA:s offentligt finansierat sjukförsäkringssystem som gäller för alla amerikaner som är minst 65 år eller handikappade. 2005 täcktes 42,6 miljoner amerikaner av Medicare.

Systemet godkändes av president Lyndon B. Johnson den 30 juli 1965., strax före den republikanska tsunami som kulminerade med George Bush mellan 2001 to 2009.

Men det verkar inte som om en majoritet av de amerikanska väljarna går på Mitt Romneys och speciellt inte på den extreme tepåserepublikanen Paul Ryans linje om att ersätta Medicare med privata försäkringar.

Jackie Calmes skriver i New York Times hur väljarna inte nappar på republikanernas locktoner:

The latest New York Times/CBS News poll, conducted over the last week, found that Mr. Obama held an advantage over Mr. Romney on the question of who would do a better job of handling Medicare. That is consistent with other recent polls and is a shift from just last month, before the parties’ national conventions, when the two men were statistically tied on the issue.

At the heart of the conflict is the proposal backed by Mr. Romney and Mr. Ryan to change the way Medicare works in an effort to drive down health care costs and keep the program solvent as the population ages. Under their plan, retirees would get a fixed annual payment from the government that they could use to buy traditional Medicare coverage or a private health insurance policy. Supporters say the change would hold expenses down by introducing more competition into the system.

Critics say the fixed payments might not keep up with rising insurance costs and could leave older Americans facing cutbacks in care or paying more out of their own pockets. Democrats contend that Medicare’s rising costs can be held down within the existing system.

In the Times/CBS poll, more than three-quarters of voters favored keeping Medicare the way it is rather than switching to a system like the one backed by Mr. Romney and Mr. Ryan

Så det verkar inte som om Romneys val av tepåserepublikanen Paul Ryan har varit speciellt lyckosamt.

Ryan och centerpartiets Annie Lööf har f.ö. något gemensamt, nämligen att de båda beundrar den rysk-amerikanska Ayn Rand, förespråkaren för extrem individualism och egoism.

Så om Romney och Ryan skulle vinna presidentvalet så är det inte långsökt att vänta sig att även Centern kommer att agitera för att riva upp vad som finns kvar av den svenska välfärdsstaten.

Men lyckligtvis verkar det just nu som om demokraterna och president Obama kommer att vinna.

Pressklipp:

Ekot,SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt,SvD – Mest lästa

[tags]Medeicaid, President Obama, Ayn Rand Annie Lööf, tepåserepublikanen Paul Ryan, USA-valet, Presidentvalet i USA, Romney Obama [/tags]