Politik

Silicon Valley-entreprenören Peter Thiels unika stipendier, var finns den svenska motsvarigheten?

Klicka på bilden.

Jag har skrivit om Silicon Valley-miljardären och entreprenören Peter Thiel: Vem är vem i Silicon Valley 5: Superentreprenören Peter Thiel, en av de mest inflytelserika entreprenörerna i Silicon Valley idag.

Thiel är idag kanske mest känd för sina stipendier, som ger $100 000 på två år till upp till 20 unga människor under 20 års ålder,för att de ska göra något de brinner för, på ett villkor, att de hoppar av från den exklusiva universitetsutbildning de för det mesta är garanterade.

Det kan inom parentes vara värt att påpeka att ett antal amerikanska miljardärer med Bill Gates i spetsen har beslutat sig för att ge bort en huvuddel av sin förmögenhet till välgörenhet när de dör, något jag inte tror har någon motsvarighet bland den betydligt mer själviska svenska ekonomiska eliten. Kungen kunde t.ex. gå i spetsen och som Bill gtaes helt sonika skänka bort sina miljoner och sen låta sina barn stå på egna ben.

Caitlin Kelly skriver i New York Times om Peter Thiel-stipendierna och några av de unga människor som söker dom:Forgoing College to Pursue Dreams

Since 2010, he has been bankrolling people under the age of 20 who want to find the next big thing — provided that they don’t look for it in a college classroom. His offer is this: $50,000 a year for two years, few questions asked. Just no college, unless a class is helpful for their Thiel projects.

A cool hundred grand, no strings attached? You won’t be shocked to learn that it is harder to get a Thiel Fellowship than it is to get into Princeton. Mr. Thiel (Stanford ’89, Stanford Law ’92) has grabbed headlines with his outlandish offer. Less has been said about the handful of plucky people who have actually managed to snag one of his fellowships in hopes of becoming the next Gates or Jobs. The first Thiel fellows are now in their second year of the program. Twenty new ones were selected this summer.

Applications for 2013 are not yet being accepted; the due date will be posted this fall at ThielFellowship.org. Candidates must be under 20 when they apply. The final step is straight out of Silicon Valley: applicants get two and a half minutes to pitch their ideas to would-be mentors, most of them successful entrepreneurs.

Vad som först inte är uppenbart är att Thiel har insett att vad som alltid har gällt inom universitetsutbildningen är inte vad man lär sig utan vem man träffar, dvs de sociala nätverk man bygger upp och som sen hjälper en livet igenom.

Peter Thiel ger sina stipendiater samma möjligheter att snabbt bygga upp ett unikt socialt nätverk bland Thiels enterprenörsvänner, som är bland de mäktigaste och mest inflytelserika i världen, för att sen göra något unikt.

Ett unikt experiment som är typiskt för entreprenörsandan i Silicon Valley. Och som alltså inte verkar ha någon som helst motsvarighet i Sverige.

Pressklipp:

SvD – Senaste nytt

[tags]Peter Thiel, Silicon Valley, Stipendier för ungdomar [/tags]