Politik

Avancerade Big Data-algoritmer hjälper företagen hitta kvalificerad personal

När företag letar anställda så börjar man med att granska CV:n, sen kallar man in de som verkar mest intressanta till en intervju och sen, om personkemin stämmer så anställer man.

Så har man alltid gjort, så länge någon kan minnas, men den gamla beprövade metoden har nu snart tjänat ut sin roll. För i Big Data-samhället så har man nu börjat använda avancerade statistiska modeller som Bayesiansk statistik för att analysera hundratals datapunkter om olika kandidater som tillsammans ger en betydligt bättre bild av hur väl en ansökande kan passa in i ett företag än forna tiders intervjuer.

Joseph Walker skriver i Wall Street Journal om hur Big Data-modeller hjälper företag hitta kvalificerad arbetskraft: Meet the New Boss: Big Data. Companies Trade In Hunch-Based Hiring for Computer Modeling

For more and more companies, the hiring boss is an algorithm. The factors they consider are different than what applicants have come to expect. Jobs that were once filled on the basis of work history and interviews are left to personality tests and data analysis, as employers aim for more than just a hunch that a person will do the job well. Under pressure to cut costs and boost productivity, employers are trying to predict specific outcomes, such as whether a prospective hire will quit too soon, file disability claims or steal.

Personality tests have a long history in hiring. What’s new is the scale. Powerful computers and more sophisticated software have made it possible to evaluate more candidates, amass more data and peer more deeply into applicants’ personal lives and interests.

Some companies are screening for such variables as attitudes toward alcohol use or the distance an applicant lives from the job.

Samma slags modeller används f.ö. redan av försäkringsbolag och kreditkortsföretag för att bedöma risker. Och det är helt naturligt att företag nu också början använda liknande modeller för att leta efter kvalificerad personal. Och att en person bor långt ifrån jobbet och har flyttat många gånger kan alltså uppväga djupa kunskaper eller en bra attityd.

Samma metodik kommer f.ö. snart att användas för de som tänker dejta någon.

Så är det bara. Avancerade algoritmer slår kärleken alla gånger.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter

[tags]Stora Data, Big Data, Anställda och Big Data, Arbetsmarknaden och Stora Data [/tags]

4 thoughts on “Avancerade Big Data-algoritmer hjälper företagen hitta kvalificerad personal

Comments are closed.