Politik

Det okända sambandet mellan Big Data, datahallar och luftföroreningar

Allteftersom samhället digitaliseras så ökar datamängderna lavinartat. Och data måste sparas och manipuleras på hundratusentals datorer i gigantiska datahallar. För att skapa en enda 3D-animerad film behövs t.ex. en miljon gigabytes.

Världens börser fullkomligt spyr ut gigantiska datamängder; New York Stock Exchange, t.ex producerar upp till 2 000 gigabytes data per dag som måste lagras i flera år.

Men att köra stora mängder serverdatorer i stora datahallar kräver gigantiska mängder el och energi, inte minst därför att datahallarna måste ha dieselgeneratorer på standby ifall det blir elavbrott.

Och all den här el och energiförbrukningen betyder att datahallarna idag håller på att bli en växande källa till luftföroreningar världen över.

James Glanz skriver i New York Times:Power, Pollution and the Internet

Most data centers, by design, consume vast amounts of energy in an incongruously wasteful manner, interviews and documents show. Online companies typically run their facilities at maximum capacity around the clock, whatever the demand. As a result, data centers can waste 90 percent or more of the electricity they pull off the grid, The Times found.

To guard against a power failure, they further rely on banks of generators that emit diesel exhaust. The pollution from data centers has increasingly been cited by the authorities for violating clean air regulations, documents show. In Silicon Valley, many data centers appear on the state government’s Toxic Air Contaminant Inventory, a roster of the area’s top stationary diesel polluters.

Worldwide, the digital warehouses use about 30 billion watts of electricity, roughly equivalent to the output of 30 nuclear power plants, according to estimates industry experts compiled for The Times. Data centers in the United States account for one-quarter to one-third of that load, the estimates show.

Medan datamolnföretagen ofta talar om Grön energi och högeffektiva datahallar så har New York Times funnit att sanningen är en annan. Facebook har t.ex. startat sitt Open Compute Project där man bl.a. skriver att projektet

the data center maximizes mechanical performance and thermal and electrical efficiency. It accepts 277 volts of AC, so more energy makes it from the grid to the data center to server components.

Vilket är ett lovvärt mål som dock ännu inte har blivit en realitet.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter,Computer Sweden 20 senaste nyheter

[tags] Datahallar, Luftförorening, Data Centers and air pollution [/tags]