Politik

På Kista-gallerian möts Islam och IT, öst och väst, den moderna och den urgamla världen

På besök i invandrartäta Colombes i Paris i somras slogs jag av hur ett toppmodernt IT-distrikt ligger mitt i ett invandrartätt område. Det var fascinerande att se unga iPhone-försedda IT-ingenjörer skynda förbi Hajib-klädda kvinnor och unga och som det tyvärr verkade arbetslösa invandrare.

Två helt olika samhällen som nu kommer i kontakt med varandra.

I förra veckan tog goda vänner med mig till Kista och Kista Gallerian där, och jag kunde se precis samma sak.

En burka-klädd dam omgiven av småbarn, Hijabklädda kvinnor och lunch-ätande IT-människor huller om buller i den svenska IT-industrins ground zero.

Bilden är bjärt, dramatisk, kontrasterna t.o.m. aningen skrämmande, men inger samtidigt förhoppningar om en bättre framtid. För det som skiljer de två världarna åt är inte murar och befästa gränser utan utbildning, upplysning och tolerans.

Tolerans för nya idéer, för att låta ungdomen modernisera och innovera och inte krossas under helt föråldrade ideologier.

Den Öppna Kodrörelsen och den globaliserade livsstilen kommer alltid att slå mullor, präster och deras medeltida livssyn.

Och precis som det finns kristna IT-ingenjörer så finns det ingenting som säger att man inte kan vara muslim och samtidigt syssla med IT eller vetenskap.

Det första steget är öppenhet mot nya idéer och tolerans mot andra livsstilar och samhällen.
Det kommer säkert att ta betydligt längre än det gjorde på Taiwan, men utvecklingen går inte att stoppa.

Så burka-damens barn kommer om ett par årtionden med stor säkerhet att jobba med saker som hon inte ens kan föreställa sig.

Till deras och allas båtnad.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,
NyTeknik – Senaste nytt

[tags]Kistagallerian, Kista, IT i Sverige, Invandrare i Sverige [/tags]

One thought on “På Kista-gallerian möts Islam och IT, öst och väst, den moderna och den urgamla världen

 1. Marcin

  “Öppenhet mot nya idéer och tolerans mot andra livsstilar och samhällen”

  Låt mig förtälja några episoder för er.

  Glad i hågen cyklar jag förbi Gottsunda centrum där Mullaliknande profiler helkädda i vitt, noteras av mina tappar på näthinnan. Mer har man sett, så jag trampar vidare. Backarna är många.
  På avtalad tid träffar jag killen som vänligt visar mig trerummaren. Plötsligt ber han mig följa med till en skrubb som han utgör hans sovrum. På frågan varför, svarar han, att hans väns fru befinner sig i köket och att jag inte får se henne, enligt deras religion…

  Killen befinner sig på Master om inte PhD nivå och studerar vid Evolutionary Biology Centre i Uppsala. Utbildningsnivån eller Norrland kan vi inte skylla på. Inte i det här fallet.

  En annan episod ägde rum för mer än 12 år sedan i huvudstaden. I min naiva nyfikenhet, öppenhet väl blandad med rejäl dos tolerans besökte jag en källare. I den sålde man icke gammalt bröte som brukligt är, utan där befann sig en moské som jag ville titta närmare på och bekanta mig med människorna. Lokalen hade grön heltäckningsmatta och det fanns många barn, gamla och vuxna där. Stämningen var tillsynes god och familjär.

  Plötsligt upptäcker tre män i medelåldern mig och kommer fram. Så långt allting gott! De tar mig vänligt men bestämt i armen och för mig ut ur källarmoskén. Än i dag minns jag de svarta mustascherna och det falska vänliga leendet. Vad deras utbildningsnivå beträffar är det svårt att avgöra då de inte sade ett ord till mig på svenska, trots att jag förklarade att jag bara ville titta…

  Litet närmare i forntiden blev en kvinnlig bekant avrådd från att besöka moskén i Uppsala då hon inte tillhörde rätt gren av islam.

  Vid ett annat samtal var svaret från henne mycket tydligt.
  -Aldrig! De ska få känna på hur det är att befinna sig på fel sida.
  Frågan var ifall hon skulle anställa en svensk om hon en dag befann sig i chefsposition.
  Hennes utbildningsnivå är Master inom beräkningsvetenskap.

  Bilden är komplex, och än mer komplext blir det. Trots att vi alla önskar gott och tänker goda tankar.

  Är vi bara tillräckligt toleranta så kommer allt att ordna sig, för sunt förnuft tillhör dårar allena?

  http://www.youtube.com/watch?v=5UB1hlbDLuo

Comments are closed.