Politik

Hur Sverige kan lära från USA om vikten av datavetenskap i skolan

Vi lever i en spännande ny industrialiseringsvåg som drivs av snabba framsteg inom data och IT-industrin. Öppen Kod, datormoln, sociala nätverk, mobiler, läs och surfplattor, ny teknologier fullkomligt exploderar och industrin behöver högkvalificerad arbetskraft som aldrig förr.

I USA är situationen närmast katastrofal, man beräknar att man kommer att få 150 000 nya jobb inom IT-industrin varje år fram till åtminstone 2020, men att skolorna på sin höjd kommer att producera under 15000 IT-ingenjörer.

Nick Wingfeld skriver i New York Times om hur Microsoft (och Google) gör sitt för att vaska fram nya IT-experter i skolorna i Seattle, och i USA som helhet: Microsoft Sends Engineers to Schools to Encourage the Next Generation – NYTimes.com

Big technology companies have complained for years about a dearth of technical talent, a problem they have tried to solve by lobbying for looser immigration rules to accommodate more foreign engineers and sponsoring tech competitions to encourage student interest in the industry. Google, for one, holds a programming summer camp for incoming ninth graders and underwrites an effort called CS4HS, in which high school teachers sharpen their computer science skills in workshops at local universities.

But Microsoft is sending its employees to the front lines, encouraging them to commit to teaching a high school computer science class for a full school year.

Jag har alltid förundrat mig över att man inte gör mer i Sverige för att stimulera unga människor att lära sig IT. Istället för att utbildningsministern går genom taket för att skolbarn får lära sig använda en iPad så skulle man lätt kunna satsa stort på att fylla de jobb man vet kommer att gå tomma bara för att man inte har nog med IT-ingenjörer i Sverige.

Kostnaderna är minimala, vad som saknas är insikten i hur viktigt det är att satsa på en utbildning som ger jobb och som drar ner på arbetslösheten.

Och inte minst, ett område som är spännande, intellektuellt utmanande och välbetalt.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,NyTeknik – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Ekot

[tags] Microsoft, Datavetenskap, Computer Science, IT jobb i USA [/tags]

10 thoughts on “Hur Sverige kan lära från USA om vikten av datavetenskap i skolan

 1. roger

  Johnny:

  äga svenska media företag

  Mediföretag har väl inga större problem att jobba globalt. TV3 sänder väl t.ex. från Storbritannien och har historiskt kunnat runda lite reklamlagstiftning den vägen.
  Vill du sträcka det till att vi inte skall få ta del av internationell media?

  uppgift att kritiskt granska makten

  Rimmar ju illa med ditt hyllande av att Putin ser till att staten tar kontroll över media.

  Jag tycker det är ett demokratiskt problem när rik elit kan köpa politiker och lagstiftning samt konstaterar att utvecklingen blivit så här på den fria marknaden. Även om alla skall ha rätt att fritt få yttra sin åsikt så har inte alla rätt att få uttrycka den i SVT, SR, TV4, DN, GP, SvD, etc. Tack vare Internet så har nya möjligheter att kommunicera skapats, idag kan alla människor äga om inte en tidning så i alla fall en blogg.

  Håller med. Visst är det bra att alla kan få sin röst hörd eller vill du förbjuda judiska bloggar?
  Politiker köps tyvärr i ännu större utsträckning i länder utan fri press.
  Just media är nog den absolut största orsaken till att svensk korruption är förhållandevis låg trots allt, tror jag iallafall.

 2. Johnny

  Roger: “Vilka etniciteter skall ha rätt att äga mediaföretag?”

  Bra fråga. Jag tycker varken ryssar, kineser, araber, judar, amerikaner, etc skall äga svenska media företag, utan de skall ägas av svenskar om demokratin i nationalstaten Sverige skall fungera riktigt. I USA måste man åtminstone vara amerikansk medborgare för att äga mediabolag där, vilket inte förhindrar ett fåtal personer att äga de stora mediabolagen och utöva korrumperande politisk makt med sina media och pengar. Jag tycker det är ett demokratiskt problem när rik elit kan köpa politiker och lagstiftning samt konstaterar att utvecklingen blivit så här på den fria marknaden. Även om alla skall ha rätt att fritt få yttra sin åsikt så har inte alla rätt att få uttrycka den i SVT, SR, TV4, DN, GP, SvD, etc. Tack vare Internet så har nya möjligheter att kommunicera skapats, idag kan alla människor äga om inte en tidning så i alla fall en blogg.

  Den “fria” pressen som har till uppgift att kritiskt granska makten är idag främst propagandister för makten och ägs av makten och när kritiken i kommentarsfälten flödade över så bestämnde de “fria ordets försvarare” att helt enkelt stänga av eller kraftigt dra ner på kommentarsmöjligheterna. Så mycket för det fria ordet. Media är en så viktig del av vårt demokratiska styrelse skick eftersom media dagligen tvättar våra hjärnor med utvald information så att vi skall bli lydiga medborgare och äta 68 brödskivor om dagen, så det har stor betydelse om vem som äger media.

 3. roger

  Johnny: Ok, så TV4 har inget existensberättigande pga av deras storägares härkomst/åsikter. Vilka etniciteter skall ha rätt att äga mediaföretag?
  Hur är det med Kanal5, TV3, Cmore, Rai, Eurosport, CNN, BBC osv osv. Vem skall bestämma vem som skall få förse folket med information? Putin?

  Är inte det schysstaste att låta vem fan som helst ägna sig åt det utan att någon annan skall bestämma? O sedan får folket själva bestämma vilka de vill läsa/lyssna/se på.

  Min politiska ståndpunkt är åtgärder som leder till fred, frihet och välstånd. Schweiz har fortfarande det bästa politiska systemet i världen. Rysslands kunde säkert vara bättre, men det går sakta men säkert åt rätt håll trots en del bakslag

  Ja, Ryssland & frihet, det kunde definitivt vara bättre och det verkar tyvärr INTE gå åt rätt håll när det gäller friheten.
  Av mina små ytliga besök i Ryssland tycker jag dock inte det är så illa som den bild media visar upp, mycket blir verkligen bättre, men friare, nä, det blir de inte.

 4. Johnny

  Roger: I praktiken är det naturligtvis media ägarna som beslutar om ledning och chefredaktörer. Jag tror det är bättre att ryska regeringen äger och kontrollerar media än att judiska ägare gör det i alla fall, det bästa vore att flera privata ryssar också ägde tidningar, radio, TV, Internetbloggar, etc för större mångfald och bättre informerade medborgare som medför bättre beslut i en demokrati. I Sverige är det staten med TV1 och TV2 samt Bonnier TV4 som dominerar informations utbudet som bekant. Det är väldigt avgörande i en demokrati vem som äger och kontrollerar de mediaföretag som distribuerar bearbetad (vinklad) informationen till medborgarna, eller hur?

  Har man mycket pengar och äger ett stort media företag så har man politisk power. Berlusconi (katolik) är väl bästa exemplet på det, i USA är det främst judiska organisationer som köper kristna politiker genom att förse dem med pengar och media om de lovar att rösta enligt önskemål. Sådan är den faktiska verkligheten. Om man sedan tycker att den verkligheten är bra eller dålig är vars och ens åsikt. Jag är anser att det vulgära och korrupta judiska politiska inflytandet är skadligt och farligt för Amerika. No more wars for Israel hörs allt oftare och jag håller med, varför skall USA offra blod och pengar på krig mot Iran och Syrien som inte är i deras intresse?

  Min politiska ståndpunkt är åtgärder som leder till fred, frihet och välstånd. Schweiz har fortfarande det bästa politiska systemet i världen. Rysslands kunde säkert vara bättre, men det går sakta men säkert åt rätt håll trots en del bakslag och Putin vill Ryssland väl tror jag.

 5. roger

  Johnny:

  Västvärldens medier är mer vinklade än RT och Al Jazeera.

  Möjligt. Men i väst tillåts all media. Människor får välja vad man skall tro på. Ett samhälle där staten kontrollerar vilka nyheter folket skall få ta del av är inget jag förespråkar.

  Ryssland har som du säger jättepotential till att bli en god handelspartner men tyvärr är det inte enkelt att göra affärer med det landet.

  Får allt svårare att placera dig på den politiska kartan Johnny, ena stunden hyllar du frihet från staten och direktdemokrati likt i Schweiz, nästa stund hyllar du statligt övertagande av privata verksamheter och odemokratiska samhällen där staten kontrollerar sin befolkning med allt hårdare nypor.

  Den religiösa kartan är inte heller lätt att placera dig på. Ena stunden hyllar du att vi anammat religionen Kristendomen från mellanöstern, för att i nästa stund kissa ned dig av rädsla för att vi tillåter ytterligare en religionen från samma region. På detta vill du ibland låtsas tro på asagudarna =) fast det är nog mest av samma anledning som män tar mycket tändvätska på grillen och backar jättefort med sin bil (verka macho, vilket är en viktig egenskap i vissa delar av landet:) ).

  Ditt huvudsakliga mål är såklart att provocera och det lyckas du väl med till viss del. En nackdel för dig är dock att du emellanåt inte framstår som någon direkt raketforskare och då tappar provoktationerna kraft.

 6. Johnny

  San: Nu vet jag inte vad du tycker att jag tycker om judar, men jag är kritisk till att judar äger medieföretag i andra länder än Israel och att de ledande judarna har alldeles för stort inflytande på politiken i västvärlden och förstår att det kan leda till allvarliga konflikter.

  Ryssland, som du avskyr, är väl det landet som drabbats värst av judiskt inflytande hitintills, Ryska revolutionens ledning utgjordes mestadels av judiska Bolsheviker och den gamla ryska eliten mördades, kyrkor brändes, gulag, marxism, etc. Det är snart 100 år sedan och Ryssland har inte återhämtat sig helt ännu, men jag tycker att Putin är bra för Ryssland, han tog tillbaka plundrade tillgångar från oligarkerna (flertalet judar) och förstatligade TV kanalerna samt återknyter till den ortodoxa kristna traditionen och kulturen. Putin är duktig på att manövrera i det världspolitiska landskapet och för en självständig utrikespolitik i eget intresse. Putin är poppulär hos ryska folket och vann i första omgången med drygt 60% om jag minns rätt. Judiska västmedia är mycket kritiska om Ryssland och Putin bara för att han stör Israels krigsplaner med Syrien och Iran. Västvärldens medier är mer vinklade än RT och Al Jazeera.

  Well, efter 30 krig med den ryska björnen och ett 50 år långt kallt krig så är man som svensk antagligen genetiskt präglad av rädsla för den ryska björnen med 10 000 kärnvapenmissiler. Sverige borde skaffa sig några tusen kärnvapen och ett dussin U-båtar som kunde avfyra dem, det borde avskräcka de flesta fiender. Min förhoppning är att Ryssland fortsätter att normaliseras och att Sverige och Europa fortsätter att utveckla sin handel med landet, Ryssland borde vara vår största handelsparter med tanke på världens största land och störst befolkning i Europa.

 7. San

  Vad Johnny tycker om judar är ungefär vad jag har att säga om Ryssland, lyckligtvis är dom bankade ner i skoskaften. Detta vidriga land.

 8. manen

  och vi är inte början på en ny IT-bubbla iom. Fejans frapperade börsintroduktion?, vad en bör hålla i minnet är hur det gick för Boo.com jämfört med CDON.com(som fortfarande är igång, köpte första säsongen av Sleeper Cell där förra eller förrförra året).

Comments are closed.