Politik

Från Microsofts Kinect till Silicon Valleys 3Gear, pekteknologin revolutionerar arbetslivet

Det var kanske inte så konstigt att datorerna skulle imitera gamla tiders skrivmaskiner. En skrivmaskin med en teveapparat ovanpå, det har varit den analogi som man har använd ända fram tills för några år sen.

Det enda nya var kanske musen, ett smått patetiskt försök att göra det möjligt att peka på teveskärmen.

Surfplattorna och pekmobilerna har gjort det möjligt att slänga musen, men de pekgester som man använder istället kräver att man trycker fingrarna mot skärmen.

Det riktigt revolutionerande teknologin finns redan, och den kommer från gamla anrika Microsoft och dess Kinect, ett system där datorn kan se och tyda ens gester utan att man behöver
trycka fingrarna mot glaset.


Nu har 3Gear Systems, ett startupföretag i SoMa-distriktet i San Francisco utvecklat ett Kinect-likande system som lovar att vidareutveckla ett helt naturligt gestbaserat gränssnitt för dagens mobila och stationära datorer.

Kate Green skriver om den revolutionerande pekteknologin på MIT:s Technology Review: Meet the Nimble-Fingered Interface of the Future. A startup uses 3-D cameras to keep track of hands and fingers, enabling more complex gesture control.

Microsoft’s Kinect, a 3-D camera and software for gaming, has made a big impact since its launch in 2010. Eight million devices were sold in the product’s first two months on the market as people clamored to play video games with their entire bodies in lieu of handheld controllers….

Now a San Francisco-based startup called 3Gear has developed a gesture interface that can track fast-moving fingers. Today the company will release an early version of its software to programmers. The setup requires two 3-D cameras positioned above the user to the right and left.

…Eventually, says Robert Wang, who cofounded the company, 3Gear’s technology could be used by engineers to craft 3-D objects, by gamers who want precision play, by surgeons who need to manipulate 3-D data during operations, and by anyone who wants a computer to do her bidding with a wave of the finger.

Vår egen analoga värld består av saker vi kan se och röra, knivar och gafflar, böcker, mat, skor, bilar, andra människor, anslagstavlor, tegelstenar, paraplyn, skördetröskor, katter och hundar, osv i alla oändlighet.

Den digitala världen med sina stora data existerar som en spegelvärld vid sedan av den analoga, och för att se och röra den så behövs datorer. Det har hittills varit knepigt och omständligt att manipulera datan i den digitala världen. Man har behövt skriva svårförståeliga datorprogram som inte alltid har fugerat som de ska.

Men 3Gear och Kinect erbjuder oss ett gestspråk där vi kan plötsligt kan se abstrakta digitala objekt och direkt manipulera dom på skärmen. Objekt som ibland kan vara en spegelbild av objekt som existerar i vår egen värld, men som ibland kan vara helt imaginära.

En svindlande tanke. Det är kanske så vi kommer att arbeta framöver. Genom att manipulera imaginära objekt för att skapa nya objekt i vår egen värld, objekt som vi sen ger till trogna robotar att fabricera.

Onekligen en spännande tanke.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,NyTeknik – Senaste nytt,
svt.se – Sverige

[tags]3Gear,hand gestures, Kinect, Microsoft, Microsoft Kinect, Pekteknologi [/tags]