Politik

Bara begränsade mängder med lätta vapen, hur Obama-regeringen sviker frihetsrörelsen i Syrien

Medan Obama-regeringen sätter in elektronisk krigföring och kanske också riktade mord och en allt hårdare blockad mot regimen i Iran så gör man allt man överhuvudtaget kan för att begränsa och minimera den vapenhjälp som når rebellerna i Syrien.

Endast lätta handeldvapen är tillåtna och då också endast i begränsade kvantiteter. Orsaken går tillbaks till USA:s erfarenheter i Afghanistan där CIA försåg motståndsrörelsen mot den sovjetiska invasionen med Stinger-missiler, raketer som man sen tappade kontrollen över, även om det inte finns några bevis på att dessa raketer senare användes mot USA eller dess allierade.

Robert F. Worth skriver i New York Times om hur Obama-regeringen begränsar rebellernas tillgång till annat än lätta vapen, och även tillgången till dessa är begränsade: Citing U.S. Fears, Arab Allies Limit Aid to Syrian Rebels – NYTimes.com

RIYADH, Saudi Arabia — For months, Saudi Arabia and Qatar have been funneling money and small arms to Syria’s rebels but have refused to provide heavier weapons, like shoulder-fired missiles, that could allow opposition fighters to bring down government aircraft, take out armored vehicles and turn the war’s tide.

While they have publicly called for arming the rebels, they have held back, officials in both countries said, in part because they have been discouraged by the United States, which fears the heavier weapons could end up in the hands of terrorists.

As a result, the rebels have just enough weapons to maintain a stalemate, the war grinds on and more jihadist militants join the fray every month. “You can give the rebels AKs, but you can’t stop the Syrian regime’s military with AKs,” said Khalid al-Attiyah, a state minister for foreign affairs in Qatar.

Providing the rebels with heavier weapons “has to happen,” he added. “But first we need the backing of the United States, and preferably the U.N.” Saudi officials here said the United States was not barring them from providing shoulder-fired missiles, but warning about the risks.

Resultatet är ett allt blodigare inbördeskrig där hundratusentals syrier på sikt kommer att dö. Men det verkar inte oroa Obama-regeringen nämnvärt. Så länge som rebellerna inte får vapen med vilka som kan hota Assad-regimen.

Det här är dock en mycket farlig strategi för USA, som nu har överlämnat initiativet till Ryssland, Kina och Iran. Och om Assad-regimen som det nu verkar, kommer att överleva, så kommer det knappast att hjälpa den demokrativåg som har svept över Mellanöstern de senaste åren.

Det verkar nästan som om Obama-regeringen föredrar USA-vänliga diktaturer framför demokratiska länder. Och vem vet, kanske en tacksam Assad också omfamnar USA om Obama-regeringen kan strypa gerillans tillgång till vapen och försäkra Assad om segern.

Nu tror jag inte att det kommer att sluta på det sättet. Men jag tror samtidigt inte att Obama skulle bli speciellt upprörd om det gick så. Han verkar i alla fall helt ointresserad av den arabiska våren och det blodiga inbördeskriget i Syrien.

Gerillarörelsen har visat sig mycket bra på att skapa sina egna vapen på samma sätt som gerillan i Irak, men när Assad-regimen en gång faller så står det klart att det nya Syrien knappast har någon anledning att bli speciellt USA-vänligt.

Pressklipp:

svt.se – Världen,Ekot, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

Länkar:

[tags] Mellanöstern, Syrien Assad, Syrien Jasminrevolutionen, Syria , Syria Internet , Internet Blackout , Protest , Syria Internet Blackout , Syria Internet Outage , Syria Internet Shutdown , Technology News, Bashar Assad, Syrien USA, Syrien Obama, Assad Obama, Damaskus Assad, Israel Syrien , USA Syrien [/tags]

18 thoughts on “Bara begränsade mängder med lätta vapen, hur Obama-regeringen sviker frihetsrörelsen i Syrien

 1. Marcin

  Ingen av oss kan någonsin vara säker på något när det gäller sådana händelseförlopp. Eller? Den stora bilden! Vi vet ju vad de olika lagen på spelbrädan i regionen önskar.

  Viktigast av allt, är att observera vem det är som säger emot den stora busen. Hur det brukar gå för den som är frispråkig, vet vi ju sedan tidigare…

 2. Bosse

  Det är svåra avväganden som måste göras när det gäller frihetskrig av den typ som pågår i Syrien. Självklart känns det angeläget att stödja folks kamp för att störta en avskydd diktator och införa demokrati. Samtidigt måste man också försöka informera sig om vilka frihetskrigarna är och vilken egentlig agenda de har. Jag tror inte vi ska vara naiva när det gäller extrema islamister, deras framtida önskesamhälle är helt säkert något vi inte önskar någon. Vi ska inte dutta med sådana här människor.
  Med det sagt så får jag nog erkänna att jag inte vet vad som är rätt och fel i fallet Syrien. Andra må vara hur säkra som helst på sin sak men jag tillåter mig själv att tvivla så länge jag inte har full information om vad som pågår.

 3. FkD

  Intervjun… bla talar han om två unga fransmän, varav en har mördaren från Toulouse (Mohammed Merah) som idol
  http://www.france24.com/fr/20120910-temoignage-jacques-beres-medecins-alep-combattants-djihadistes-francais-mohamed-merah-syrie
  ““Les gens de l’hôpital me disaient juste que c’étaient des étrangers sans préciser s’ils étaient Marocains, Tunisiens, Égyptiens, Jordaniens…”

  En revanche, il a aisément pu reconnaître les Occidentaux…et a fortiori ses compatriotes. “J’ai rencontré deux jeunes Français. Je les ai soignés, puis je leur ai parlé, le Français était leur langue maternelle… Ils étaient convaincus de devoir se battre contre Bachar al-Assad pour instaurer le règne de la charia”, explique-t-il. Le médecin n’a pas pu en savoir tellement plus… “Ils étaient très méfiants, c’était difficile de parler avec eux. Mais le plus troublant, c’est que le plus jeune des deux expliquait que l’exemple à suivre, c’était Mohammed Merah”, raconte-t-il.”
  och
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2196933/MI5-stops-British-extremists-joining-Syria-concerns-return-home-deadly-skills.html
  eller
  http://rt.com/news/british-jihadists-fighting-syria-360/
  eller
  http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-19169979 (Jihadi captors spoke with (English) Midlands accent …

  Mvh
  FkD

 4. FkD

  Skälet är att USA inte vill att radikala salafister skall få tag på moderna missilvapen, något som jag verkligen håller med om!
  Jag föreslår att man granskar rebellerna lite närmare och inser deras roll i religionskriget Sunni mot Shia.
  Har ni verkligen inte sett intervjun med Medecins Sans Frontiers kirurgen som hjälpte sårade rebeller och som konsterade att där han var (Aleppo) var 60% av de sårade icke-Syrier, och radikala muslimer. Däribland fransmän och britter!?

 5. Bosse

  Här håller jag nog med en del tidigare skribenter här. USA vill knappast göra samma misstag som under kriget Sovjet VS Afganistan när USA:s hjälp till mujahedin-rörelsen blev en verklig draksådd där mujahedinkrigarna senare bildade den hårda kärnan i Al Qaida.

 6. Marcin

  Hi M 🙂

  This was one of the meetings that happened in may cities of Turkey on the day that Turkish government authorized the military action.

  They are protesting the war. The guy on the right side is Turkish prime minister, I can’t see the one on the left very well, the picture is a bit dark but possibly Obama or an American leader?? Military service is obligatory in our country and of course nobody wants to send their sons to death under US’s imperialistic plans. The picture means: Wear those uniforms and go to the war area yourself if you authorize the action!

  Turkey and Syria never had serious problems in near time, so you know, this situation now is artificially created. And would Esad really want one more problem to fight? Don’t think so.

  Anyway, let’s talk about it later in the office 🙂
  Take care!

  XXXX

  From: –
  Subject: hej
  To: –
  Date: Sunday, October 7, 2012,

  Hey XXXX,

  Can you help me with some information?
  I have seen this video but I am puzzled by the message on the very fist banner during the beginning of the clip.
  Is it against the war or favoring it?
  Who are the men in the helmets?

  http://www.euronews.com/2012/10/05/anti-war-protests-in-turkey-after-strikes-against-syria/

  Thanks
  M

 7. roger

  Johnny: Vidare så motiverar USA såklart sin fortsatta närvaro i MÖ med att det finns väldigt många människor där som vill uppleva en repris av 9/11. Amerikas politiker vill å andra sidan inte återuppleva det. Så, tja, så bl.a. därför tycker de nog att en närvaro i MÖ kan vara bra att ha.

 8. roger

  Johnny:

  Måste USA verkligen vara militärt nedgrävd i MÖ eller finns det andra lösningar?

  Har inte svaret på din fråga men jag tycker inte USAs närvaro enbart är av ondo.

  Vi kan tacka USA för att Saddams bombningar av civila kurder med nerv- & senapsgas upphört, något som var bland det omänskligaste som skett sedan andra världskriget.
  http://www.dn.se/ledare/signerat/minnet-lever-an

  …..var när över 5 000 människor från hans hemby gasades ihjäl….Tre fjärdedelar av alla offer var barn och kvinnor. Omvärlden fick vetskap om Halabja då den iranska regeringen skickade ut fotografier på de förvridna kropparna i syfte att sprida bilden av Saddams terror mot den iranska befolkningen. De mördade var civila…..

  Saddam fick också vända tillbaka från att ha invaderat Kuwait.

  Talibanregimen (som ur kvinnohänsyn är den värsta regim som någonsin existerat) som styrde Afghanistan har fått kliva åt sidan. Musik är åter lagligt i landet, flickor som lär sig läsa riskerar inte spöstraff längre.

  Må vara att USA tagit sig friheter under falskt flagg, må vara att några civila kommit i kläm, må vara att deras syfte kanske är något annat än en bättre värld.
  Men deras närvaro i regionen kanske påminner vidriga diktatorer om att försöka vara snälla? Hur många krig och övergrepp som aldrig skett tack vare deras närvaro kommer vi aldrig få veta, men jag tror att de finns.
  Lite gott har de trots allt fört med sig.

 9. Johnny

  San: Jag tror det beror på att du ibland faktiskt är ganska “Sansad”, ungefär som om du kunde tänka själv och inte bara papegojade Jew York Times vinklingar av verkligheten. Jag tror att bloggägaren förr eller senare inser samma sak och blir en intelligent och tänkande människa i stället för en politiskt korrekt Ivy League fjant, eller hur, 🙂

  Varför är det inte en mänsklig rättighet att få köpa olja CIF (Cost Insuarence Freight) i New York eller Rodertam, utan att bli skjuten eller spräng i luften, varför skall USA militärt behöva garantera oljeflödet från MÖ till hela världen, borde inte FN garantera fria sjöfartsvägar och fri handel? Måste USA verkligen vara militärt nedgrävd i MÖ eller finns det andra lösningar?

 10. Johnny

  Den “Arabiska Våren” är en naturlig revolutionär reaktion mot de tyranniska regimerna i MÖ som USA baserat sin utrikespolitik på sedan andra världskriget i regionen. Syrien är inget speciellt viktigt land för USA eftersom de inte har så mycket olja där. Oro över att Syriska vapenarsenaler skall hamna i islamisternas händer oroar förstås om de kan användas för att skada amerikanska soldater i regionen. Ju fler islamister som dör i Syrien desto bättre för Amerikansk säkerhet, det finns ingen anledning för Obama att göra någonting mer än att noggrant följa utvecklingen, det finns ingen anledning för USA att offra amerikanska liv och pengar i något Syriskt befrielse krig, det får de sköta själva.

  Om man utgår från den Sunniarabiska revolutionen i Egypten så blev det demokratiskt val där och islamisterna vann. Hur Sharialagarna blir i verkligheten vet vi väl inte ännu, men dödsstraff för att lämna islam och för otrohet förväntar jag mig. Det blir med stor sannolikhet ingen västerländsk sekulär demokrati med lika rättigheter för män och kvinnor, hetrosexuella och homosexuella. Men om det är så den sunnimuslimska majoriteten i Egypten vill ha det så kan jag inte se någon som helst anledning för något annat land att offra blod och pengar på att förhindra egyptierna från det.

  När det gäller amerikansk utrikespolitik och säkerhet i den muslimska världen så är före detta CIAs Bin Laden Hunter, Michael Scheuer outstanding. Han säger att så länge USA är beroende av olja för sin energiförsörjning kommer USA att vara involverat militärt i regionen och fortsätta förlora blod och pengar.

  http://www.youtube.com/results?search_query=michael+scheuer+&oq=michael+Shauer&gs_l=youtube.1.0.0i10l10.4553.16774.0.18596.12.12.0.0.0.0.37.313.12.12.0…0.0…1ac.1.WnF_b1J0sC0

 11. Marcin

  Lennart, det är ingen demokrativåg som sveper över mellanöstern. Muslimerna kastar av sig det koloniala oket och Islamismen flyttar fram sina positioner. Inget fel i det kanske då historien gång på gång visat för dem att västsydda kläder inte sitter lika bra.
  Resultatet riskerar att bli det som vi idag ser i Iran och det är man mycket medveten om från västs sida, även om orden utåt klingar gott.
  Vi kan i alla fall vara överens om att en slätrakad diktator är lättare att göra med än en med vildvuxet skägg?

 12. Peter Andersson

  Å andra sidan – Vietnam spöade USA utan att ha tillgång till tyngre vapen, med miljontals AK-beväpnade soldater och ren jävla övermanning (och enorma förluster av liv dock), var det inte ungefär så?

Comments are closed.