Politik

Madeleine Leijonhufvud och familjen Bernadotte, makt, inflytande och ansvar

Madeleine Leijonhufvud är, enligt Wikipedian, juris doktor och professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet.

Efter en lång och man får anta rätt framgångsrik karriär så har hon bl.a. engagerat sig mot homosexuellas rätt att adoptera och mot religionskritiker som Richard Dawkins och Christer Sturmark.

Kanske inte direkt den mest upplysta dam, men i den svenska demokratin får alla vara med och bli hörda.

Ja enligt Madeleine Leijonhufvud kanske inte riktigt alla, i alla fall inte dom som kritiserar eller “vuxenmobbar” familjen Bernadotte, som Madeleine Leijonhufvud uttrycker det. Hon säger att hon “känner vämjelse för det som försiggår. Jag skäms att vara vuxen svensk under denna hetskampanj som har fått fortgå utan hinder vare sig från rättsligt håll eller från mediernas självsaneringssystem.”

Det är ord och inga visor det. Själv håller jag inte riktigt med henne. Men mer om det längre ner inlägget.

Vad som speciellt retar upp Madeleine Leijonhufvud är Elisabeth Ohlson Wallins bild av bland andra kungen och drottningen och Horkarlmynten : Kungabilden är vuxenmobbning

Den här bilden föreställer inte några makthavare. Den föreställer två personer som fötts respektive genom giftermål fått representationsfunktioner enligt svensk grundlag. Kungen är statsöverhuvud men saknar all politisk makt. Statsministern har makt. Han kan ställas till svars för politiken. Bilden av honom är ett inlägg i debatten om välfärden och privatiseringen av äldrevården. Bilden av kungen och drottningen är inget debattinlägg. Det handlar inte om makt, än mindre om maktmissbruk, över huvud taget inte om något dessa personer skulle ha gjort eller försummat i sina offentliga roller.

Jag känner vämjelse för det som försiggår. Jag skäms att vara vuxen svensk under denna hetskampanj som har fått fortgå utan hinder vare sig från rättsligt håll eller från mediernas självsaneringssystem.

Men trots att hon är långårig jurist så håller sig Madeleine Leijonhufvud inte riktigt till sanningen. För även om familjen Bernadotte inte har någon politisk makt så har dom ett mycket stort och skattefinansierat inflytande, dvs mjuk makt, understödda av en hel arme med “inflytelseagenter”. En av dom är Ebba von Sydow och jag nämner henne för när jag var i Sverige nyligen så såg jag henne i programmet Gokväll och det tog inte mer än några minuter förrän hon blrjade tala om “kronprinsessan”, på bästa sändningstid. Om inte det är mjuk makt så vet jag inte vad det är. Och med ett ett sånt inflytande så följer också ett ansvar.

Och det är just för att familjen fortsätter att acceptera över 60 miljoner kronor i skattepengar per år, pengar som aldrig redovisas för skattebetalarna, utan att visa något större ansvar, som kritiken mot familjen har vuxit sig starkt under de senaste åren.

Elisabeth Ohlson Wallins fotografi syftar alltså på kungens intresse för unga kaffeflickor, och drottningens försök att putsa bort ett hakkors nere i högra hörnet av bilden syftar på hennes märkliga tystnad om hennes fars förflutna. Trots att den svenska regeringen under ett par decennier har satsat stort på upplysning om nazistperioden och Förintelsen.

Precis som försöken att censurera TinTin på Kulturhuset i Stockholm nyligen så försöker Madeleine Leijonhufvud censurera folkets rätt att rikta kritik mot familjen Bernadotte.

Eftersom det faktiskt är folket som betalar för familjens uppehälle, och eftersom folket inte har någon som helst insyn i hur miljonerna i apanaget används, och dessutom eftersom inget enda av kungabarnen har visat något som helst intresse av att stå på egna ben och ge sig ut i förvärvslivet, så är det litet magstarkt att kräva förbud av “vuxenmobbning”.

När den nymyntade “prins” Daniel ville studera extra på universitetet så var det inga som helst problem, skattebetalarnas syltburk står alltid öppen, det är bara att ta för sig: Sveriges dyraste student, Daniel Westlings vidlyftiga studier

Sånt sticker i ögonen snälla Madeleine, speciellt i tider av stor arbetslöshet. Så mitt tips till dig är att använda ditt inflytande hos familjen Bernadotte och be dom avgå och bereda vägen till republik i Sverige. Det fungerar utmärkt på Island och i Finland. Det finns ingen som helst orsak att behålla familjen Bernadotte på tronen, speciellt eftersom dom inte har visat det minsta ansvar för sitt liv och leverne, och dessutom vägrar att avslöja vart alla miljonerna går till.

Och lägg av att försöka stoppa HBT-människor från att adoptera, det är något du lugnt kan överlåta till dom själva att besluta om.

Pressklipp:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags]Bernadotte,Republikanska Föreningen,Bernadotte, Bertil Hult Victoria mutbrott, Gunnar Stetler, Hovet mutor, Kronprinsessan och USA, Kronprinsessan Viktoria och USA, Kungahuset, Kungahuset och USA, Kungen och USA, Mutskandal Hovet, President i Sverige, Prinsessbröllopet, Rojalister i Sverige, Royal wedding Sweden, Swedish royal family, Swedish royal wedding, USA och Kungen, Varumärket Sverige, Varumärket Sverige i USA, Victoria Mutbrott, Victoria och Daniel, Madeleine Leijonhufvud [/tags]