Politik

Datormolnen, Silicon Valleys Box.com introducerar en ny moln-modell: OneCloud, vertikalt integrerade molntjänster

Datormolnen har på kort tid blivit den plats från vilken hundratals miljoner mobiler, läs och surfplattor hämtar och lagrar sina data. Datormolnen och den mobila webben utgör två sidor av samma mynt s.as.

Men alla datormoln är inte skapade lika, speciellt nu när allt fler företag som t.ex. Oracle ger sig in på datormolnområdet.

Å ena sidan har vi vertikalt integrerade och ofta låsta datormoln, inte helt olika Apples produkter. Det är inget egentligt fel med det, bara det att man får s.k. lock-in, dvs som kund så kam man lätt bli inlåst i ett datormoln och få sen svårigheter att också använda andra molntjänster.

Box.com, inte att förväxla med DropBox i San Francisco, är ett startupföretag i Los Altos inte långt från där jag bor här i Silicon Valley, som har lanserat ett horisontalt datormoln som gör det lätt att integrera mängder med olika molntjänster i en utmaning till de traditionella låsta vertikala datormolnen.

Quentin Hardy skriver i New York Times om Box.coms innovativa datormolnmodell: Open vs. Closed: The Cloud Wars – NYTimes.com

the cloud storage company Box announced Tuesday a service that enables customers of several specialized cloud software companies to share their data broadly among these companies.

The idea is that customers of SugarCRM, a maker of sales management software, could collaborate internally and externally (with permissions and controls) by sharing select data onto the software of Jive Software, which is used in corporate communications. Others in the partnership include Concur, Cornerstone OnDemand, DocuSign, Eloqua, FuzeBox, NetSuite, Zendesk – and Oracle, but probably just for its databases, which are used widely in the cloud.

If Oracle and H.P. are offering a vertical integration, Box is trying to sell a horizontal integration of diverse software applications, which would provide customers more choice. “It will enable a bigger shift to ‘best of breed’ solutions,” said Aaron Levie, chief executive of Box. “Larry’s position is ‘Just buy Oracle.’ This is dramatically opposed to having everything on one stack.”

Se videon ovan för mer om Box.com.

Orsaken till att datormolnen utvecklas så snabbt är att dom alla konkurrerar på pris. Vilket alltså betyder att man för det mesta använder öppen kod och billiga Intel-serverar. Det gör det lätt för startupföretag att lansera nya innovativa molntjänster, som Heroku, som nu ägs by Salesforce.

Däremot är det långt ifrån säkert att Box.com kommer att lyckas. Just integrering av olika tjänster är ett traditionellt svårt problem inom datavetenskapen, även om den framgångsrika SOA-arkitekturen har visar att det går att lösa.

Jag gissar att traditionella storföretag kommer att välja vertikala moln medan konsumentföretag och öppna kodföretag alla kommer att använda de nya horisontella datormolnen.

Det verkar också som om nu även EU och Kina nu äntligen har börjat intressera sig för datormolnen, som hittills till 99% har varit en helamerikansk teknologi.

Litet underligt med tanke på hur oerhört viktig teknologin är.

Pressklipp:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,Computer Sweden 20 senaste nyhet, SvD – Senaste nytt

Länkar och källor
Amazon Elastic Compute Cloud The Xen virtual machine monitor, Open Cloud Manifesto, Mosso, RightScale, Salesforce

Taggar
[tags]Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project, VMWare Cloud Foundry,Google App Engine, Amazon EC2, Engine Yard, Heroku, Windows Azure Rightscale,Force.com , Box.com[/tags]

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, OneCloud, Box.com[/tags]