Politik

Tassafaronga Village och Richardson Apartments, bostäder för de fattiga i San Francisco och Oakland

Bilden från San Francisco har ingenting med bostäderna i artikeln att göra.

Det skulle vara intressant att veta om någon svensk stadsplanerare någonsin har studerat Lyndon Johnsons Great Society-program i mitten av 1960-talet och dess försök att bl.a. bygga bostäder för USA:s fattiga.

Resultatet blev inte bra, med gigantiska betongkolosser som snart förvandlades till nedgångna knark- och brottsinfekterade områden som skulle få Tensta i Stockholm och Rosengård i Malmö att se ut som lyxområden.

Men som Michael Kimmelman skriver i New York Times så har dagens stadsplanerare och arkitekter här i Silicon Valley-området lärt sig av misstagen och man har nu lyckats bygga åtminstone två områden med nya bostäder för de fattiga i San Francisco och Oakland, tvärs över bukten från San Francisco: Design as Balm for a Community’s Soul
Tassafaronga Village and Richardson Apartments in Bay Area

With Richardson, his design goes beyond housing some of a wealthy city’s poorest citizens. It entails healthy urbanism, including features that open the building to the neighborhood instead of making it a fortress, like pedestrian-friendly remade sidewalks and a glassed and landscaped ground floor.

Inside as well as out, the place feels open. The shape is a U, constructed around a garden court (gained by dispensing with on-site parking, which also saved money). The garden faces a 2003 public mural of dancers covering the back of a parking garage next door, ready-made art above a scrim of palms.

Eftersom fattigdomen nu även ökar i Fredrik Reinfeldts Sverige så skulle det vara intressant att veta om just arkitekter och stadsplanerare samarbetar över gränserna om s.k. best practices och benchmarking för bostäder för fattiga.

Det är i alla fall mycket positivt att man har börjat bygga beboeliga områden för fattiga i San Francisco (och Oakland), som länge har haft otäcka slumområden inte långt från turiststråken.

Och om någon undrar vad namnet Tassafaronga kommer ifrån, så var det namnet på ett sjöslag mellan USA och Japan under Andra Världskriget.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan, SvD – Utrikes

[tags]San Franciscxo, Fattiga i San Francisco, Fattiga i USA, Oakland Silicon Valley [/tags]

One thought on “Tassafaronga Village och Richardson Apartments, bostäder för de fattiga i San Francisco och Oakland

  1. roger

    För de fattiga i Sverige är det väl vanliga hyresbostäder som gäller, är ekonomin riktigt tight så får de bidrag för att klara av den.
    Den enda fattiga grupp som får särskilt anpassade lågbudgetsbostäder är studenter.

    I Sverige bor fattiga i små tråkiga lägenheter, att bo i hus kan de fetglömma. Däremot i USA verkar det inte vara helt ovanligt med hus och trädgård även för de fattiga?

Comments are closed.