Politik

Kvällens smaskiga vicepresidentdebatt i USA, kan Joe Biden rädda den skadskjutne Obama?

För en Europé så är amerikanska presidentkampanjer förvånansvärt primitiva. Kolla videon ovan som finns på Obamas hemsida och som enbart består av oerhört barnsliga angrepp på Paul Ryan, Mitt Romneys vicepresidentkandidat och inte ett enda ord om Obamas egna initiativ och förslag.

Även om svenska riksdagsval håller på att bli mer amerikanska, så går det inte att på något sätt jämföra med amerikanska pajkastning som gäller för valkampanjer och debatter.

Frågan är varför det har blivit så. Visst, USA är stort, men befinner sig befolkningen verkligen på en sådan lån intellektuell nivå. Sanningen, tyvärr, är att efter att vuxit upp med tevereklam 24*7 så är svaret ja, i alla fall för oroväckande många amerikaner.

Helene Cooper och Trip Gabriel skriver i New York Times om hur Obama ideligen anfaller Mitt Romnet istället för att lägga fram sina egna förslag: After Fiery Florida Rally, Obama Focuses on Debate Work

To campaign or to study? For President Obama, that has become the question.

On the calendar, there are 25 days until the election. But if there is one thing that emerged after Mr. Obama’s performance in last week’s debate in Denver, it is that it may be better for him to spend his time preparing for the next one than to stump for votes.

So his advisers are sending the president to study hall. He will hole up in Williamsburg, Va., starting on Saturday to get ready for debate No 2 on Long Island next Tuesday, and then will do the same thing next weekend at Camp David, the presidential retreat in rural Maryland. His aides have been impressing upon him the need to aggressively confront Mitt Romney — who spent part of Thursday on debate practice himself — for shifting his position on a variety of issues.

On Thursday, in a speech at the University of Miami’s basketball arena, the president sounded like a student who has been paying attention in class. He delivered a full-throated, derisive attack on Mr. Romney’s move to the center.

“Now, Governor Romney thinks we have not been paying attention for the last year and a half,” Mr. Obama said. “He is going to say exactly anything he can to close the deal.”

Idag finns ingenting kvar av den unge Barack Obama som lovade amerikanerna hopp de kan tro på. Istället står nu hoppet till den betydligt äldre Joe Biden att på något sätt rädda den skadskjutne Obama, som har visar sig sakna förmåga att fatta beslut, som har visat sig vara ärkekonservativ och förvånansvärt religiös för en sån ung man.

Det tog t.ex. Obama mer än tre år innan han kunde besluta sig för att stödja samkönade äktenskap, och då endast för att Biden och skolministern Arne Duncan hade tvingat honom att besluta sig genom att själva säga att det stödde hbt-människornas likaberättigande.

Även om nu Obama lyckas klamra sig fast vid Vita Huset så har vi fått en helt annan bild av honom den senaste veckan. En tjurig man, som inte lyssnar på sina rådgivare, som slänger bort sin chans till återval och som avskyr sin politiske motståndare så till den grad att han tittar i sin pulpet och inte ens vill debattera med honom.

En mycket udda president och en mycket udda man, som är en av de mest begåvade president som USA någonsin har haft, men samtidigt en av de mest ovanliga.

Av de två skulle Biden ha blivit en betydligt mer modern president. Vi får se hur det går för honom i debatten ikväll

[tags]Elections 2012, Joe Biden , Joe Biden , Elections 2012, Paul Ryan, Vice Presidential Debate, Video, 2012 Vice Presidential Debate, 2012 Vp Debate, Biden Ryan Debate, Debate Live, Joe Biden Debate, Live Debate, Paul Ryan Debate, Ryan Biden Debate, Vice Presidential Debate 2012, Vice Presidential Debate Live, Vp Debate, Vp Debate 2012, Vp Debate Live, Politics News [/tags]