Politik

Visioner om framtiden: blir livet bättre i den datoriserade världen?

Jag har ofta tänkt på hur det skulle kännas att plötsligt förflyttas tillbaks till säg 60 eller 70-talen. Plötsligt vaknar man i sin gamla säng på Trädgårdsgatan 8 i Uppsala, fyra trappor över gården och man börjar sömndrucket leta på nattygsbordet efter mobilen, den bärbara datorn, och WiFi-routern.

Allt saknas, ingenting finns kvar, allt var tydligen en dröm, och man kippar efter andan och känner en kvävande känsla när man inser att man är helt avstängd från allt man har vant sig vid i åratal.

På samma sätt kommer våra barn och barnbarn att känna sig om tio-tjugo år om dom skulle flyttas tillbaks till dagens stenåldersvärld.

Claire Cain Miller skriver i New York Times om Googles Eric Schmidts drömman om framtiden: he Future, as Imagined by Google

His bed will wake him up when he cycles out of R.E.M. sleep. A driverless car will take him to work. Returning phone calls, scheduling events and other routine tasks will be taken care of by devices using artificial intelligence.

A micro-robot he swallows will monitor his insides and alert his doctor if something is wrong. At night, a robot will go to parties in his place.

“He’ll have a good time and report back in the morning,” said Mr. Schmidt, executive chairman of Google, speaking Monday at the company’s Zeitgeist sales conference in Paradise Valley, Ariz.

Google Zeitgeist är inte bara en konferens, det är också en intressant webbsajt som rapporterar om vad som har fångat mest uppmärksamhet under det gångna året.

Språnget från 1960 till idag eller ett hopp från en värld med ett ytterst litet antal specialistdatorer som de flesta människor inte ens kände till fanns, till en värld där alla utom de allra fattigaste människorna själva äger flera persondatorer och mobiler, som ofta har mer kapacitet och styrka än alla Sveriges datorer på 1960-talet.

Men ännu är inte all information och alla data digitaliserade och därför har datorerna ännu inte kommit oss in på livet. De kan inte köra våra bilar, ersätta läkarna på sjukhusen eller, lyssna på oss när vi pratar och svara med den information vi eller dom tror att vi behöver. Och dom kan ännu inte köra våra bilar, städa våra hus, handla åt oss, ersätta politiker och byråkrater med automatiserade datasystem, och sköta samhället och företagen med minimal hjälp från oss människor.

Men som Googles Eric Schmidt påpekar i sin intervju, en sån världs ligger runt hörnet. Och det är i mångt och mycket en otroligt mycket bättre värld än dagens.

Inga alkoholister kommer längre att döda hundratusentals oskyldiga människor på världens vägar eftersom datorerna kommer att köra våra bilar, inga korrupta byråkrater kommer längre att missköta verk och organisationer, fanatiker inom den Kristna Högern och islamister kommer att tappa i inflytande allteftersom datorerna visar upp deras villfarelser.

En värld där vi har all information på våra fingertippar, och där datorerna aktivt förhindrar oss från att skada våra medmänniskor.

Samtidigt en värld där myndigheter och regeringar vet allt om oss, där allt vi gör omedelbar lagras i databaser över hela världen. Och där binärkoden och DNA-koden kommer att bi alltmer sammanflätade och människor och datorer likaså.

En helt och hållet ny och främmande värld för dagens människor. Precis som dagens värld skulle ha sett ut för femtio år sen.

Vi kan då tänka oss fram ett hundra eller tusen år, så inser vi att den värld vi har lärt känna idag knappast ens kommer att vara förståelig om säg 100 år.

Spännande visioner.

Pressklipp:

NyTeknik – Senaste nytt,Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, SvD – Senaste nytt

[tags] Google, Eric Schmidt, Datorer och samhället, den datoriserade världen[/tags]

3 thoughts on “Visioner om framtiden: blir livet bättre i den datoriserade världen?

    1. Lennart

      Barbro: Det är faktiskt en kul tanke som jag inte hade tänkt på. Men lägg till följande. Man har barn i 10-12 års-åldern som vill kila över till kompisarna. Så istället för att ta hojarna eftersom det regnar så ger man dom nyckeln till den splitternya bilen och säg, ta den, det är bara att köra.

Comments are closed.