Politik

Alfahannarnas bärsärkagång, den tredje och sista debatten mellan Obama och Romney innan valdagen den sjätte november

Den tredje och sista debatten mellan Obama och Romney kommer att äga rum natten till tisdagen svensk tid i Boca Raton i Florida, sju svenska mil norr om Miami , och den kommer att handla om utrikespolitik.

Men egentligen är debatten en typisk bärsärkagång mellan två alfahannar. M.a.o., mycket stånkande och stönande, huvudskakningar, öppet förakt, hånfulla utfall och snabba förintande svar.

Samtidigt gäller det för Romney att vinna över USA:s kvinnor och unga, och det gör han knappast genom att propagandera för krig mot Iran hårda tag mot Kina. Kina är inte ett ämne som Obama behöver oroa sig för för han kan lätt påpeka att Romney länge har varit för utlokalisering till just Kina.

Och Romneys försök att vinna över USA:s judiska väljare genom att lova krig mot Iran kommer heller knappast att lyckas eftersom de flesta av dom redan röstar demokratiskt.

David E Sanger skriver i New York Times om debatten som mest kommer att handla om Mellanöstern: Monday’s Debate Puts Focus on Foreign Policy Clashes

The most time, Mr. Schieffer has said, will be spent on the Arab uprisings, their aftermath and how the terrorist threat has changed since the attacks on Sept. 11, 2001. No doubt the two candidates will spar again, as they did in the second debate, about whether the Obama administration was ready for the attack in Benghazi, Libya, that killed J. Christopher Stevens, the American ambassador, and three other Americans. Mr. Romney was widely judged to not have had his most effective critique ready, and this time, presumably, he will be out to correct that

Den som vill se ett förspel av debatten kan titta på den här videon av hur indiska och pakistanska gränsvakter visar sitt förakt för varandra i en rent fantastisk ceremoni.

Efter debatten kommer det sedvanliga spinnet om vem som vann och sen går valet in i sin sista fas, där det gäller att mobilisera sina väljare och för republikanerna i speciellt nyckelstaten Ohio, som har en republikansk guvernör och där man alltså sköter valorganisationen, att göra allt man överhuvudtaget kan för att lägga så många hinder som möjligt i vägen för demokratiska väljare att avlägga sina röster.

Försöken att införa drakoniska regler för väljarna att dokumentera sig i vallokalerna och att stoppa eller minimera poströstningen har dock misslyckats.

Det bör tilläggas att de flesta amerikaner röstar i garage eller på lokala platser där de personligen känner valförrättarna, så kravet på foto ID är enbart till för att stoppa fattiga amerikaner som saknar körkort och därmed foto-ID.

Axplock från den nordiska pressen:

: SVT SVT, SVT SVT, : SVD SVD, SVD SVD, SVD SVD, SVD Nyheter SVD Nyheter, : SVD Nyheter SVD Nyheter, : SVD Nyheter SVD Nyheter

[tags] Obama Romney debatt, Presidentvalet i USA, Obama debatt, Romney debatt, Obama Romney Florida,Barack Obama , Climate Change , Mitt Romney , Presidential Debates , Coal , Florida , Climate Change , Gas & Oil , Barack Obama , Green Energy , Natural Gas , Union Of Concerned Scientists , Fossil Fuels , Rising Sea Level , Solar Power , Wind Power , Politics News [/tags]