Politik

Skrivbordsmetaforen är äntligen död, Microsofts historiska Windows 8 visar vägen mot en mobil och helt revolutionerande framtid

Skrivbordsmetaforen, som nu går i graven med Windows 7, infördes av Alan Kay vid Xerox PARC här i Silicon Valley så tidigt som är 1970 och vidareutvecklades sedan i en serie av andra forskare på Xerox PARC under det efterföljande decenniet. Den första kommersiella datorn som använde denna typ av gränssnitt var Xerox Star.

Sen, eftersom Xerox hade struntat i att patentera några av alla de uppfinningar som gjordes på Xeroxs forskningscentrum i Palo Alto här i dalen så snodde både Apple och Microsoft just skrivbordsmetaforen med rörliga fönster, som helt ologiskt låg och flöt på skrivbordet, och den viktiga musen som man fäktade med när man ville öppna, stänga eller manipulera själva fönstren.

Skrivbordsmetaforen ter sig i dag helt otidsenlig. Den såg datoranvändarna som sekreterare som satt och arbetade vid ett skrivbord på precis samma sätt som sekreterare och kontorsarbetare hade gjort sedan slutet av första världskriget.

Men nu, över 40 år, en helt ofattbar tid inom datorindustrin, så har sekreteraren för länge sen gått i graven. Tanken att miljoner människor i dagens mobila värld ska sitta vid ett skrivbord och knappa på något som fortfarande liknar en skrivmaskin med en teve ovanpå ter sig rent löjligt.

Så Microsoft har insett att den gamla modellen inte längre är hållbar, och har anpassat den nya Windows 8 till den moderna pekskärmsvärlden.

Nick Wingfield skriver i New York Times om Windows 8: Windows, Staple of Most PCs, Gets a Major Makeover

Windows, which has more than a billion users around the world, is getting a radical makeover, a rare move for a product with such vast reach. The new design is likely to cause some head-scratching for those who buy the latest machines when Windows 8 goes on sale this Friday.

To Microsoft and early fans of Windows 8, the software is a fresh, bold reinvention of the operating system for an era of touch-screen devices like the iPad, which are reshaping computing. Microsoft needs the software to succeed so it can restore some of its fading relevance after years of watching the likes of Apple and Google outflank it in the mobile market.

To its detractors, though, Windows 8 is a renovation gone wrong, one that will needlessly force people to relearn how they use a device every bit as common as a microwave oven.

Pekskärmen kommer att förändra samhället på precis samma sätt som på sin skrivmaskinen när den ersatta gamla tiders pennor.

Det är inom parentes rent förskräckligt att se hur svenska journalister har vägrat använda den svenska och dessutom helt riktiga termen pekmobil till förmån för den amerikanska smartphone. För det som utmärker pekmobilen är just att den har en skärm man pekar på. Den underliggande datorn är på intet sätt mer “intelligent” än någon annan dator.

En ny tid stundar alltså, med pekmobiler och surfplattor som ger oss alla chansen att jobba var vi vill. Hemma i soffhörnet, ute på en restaurang eller kafé, på SL-tåget eller flyget, eller givetvis på jobbet. Men då inte nödvändigtvis framför ett skrivbord med musen i högsta hugg.

Det här är en stor förändring, som jag själv ser i min egen brevlåda. Åtminstone 25% av alla mejl jag får idag avslutas med “skickat från min iPhone” eller Android…

Och utvecklingen mot helt nya metaforer och modeller kommer nu att gå i allt snabbare tack. Mjuka tangentbord istället för gamla trista skrivmaskinstangentbord, röstgränssnitt, visuella gestbaserade gränssnitt som XBox, och snart också en övergång till pyttesmå mobiler som Googles revolutionerande Project Glass.

En mycket spännande framtid väntar, en framtid som kommer att mer och mer i allt större utsträckning göra det möjligt för människan och datorn att leva i symbios. En symbios som kommer att göra datorn helt oumbärlig för oss. Utan vilken vi kanske inte ens kan överleva.

Ett exempel på hur världen redan nu har förändrats är att den gamla alliansen mellan Microsoft och Intel nu inte längre dominerar IT-världen. För idag är det den engelska ARM-processorn och inte Intels mikroprocessorer som dominerar på den mobila webben.

Ska skriva mer om Windows 8 när jag har installerat den om några veckor.

Axplock från den nordiska pressen:

Ny Teknik Ny Teknik, Ny Teknik Ny Teknik, : SVD SVD, SVD SVD

[tags]Windows 8, Desktop Metaphore, pekmobiler, surfplattor, mobila Internet, Windows 8 i Sverige [/tags]

16 thoughts on “Skrivbordsmetaforen är äntligen död, Microsofts historiska Windows 8 visar vägen mot en mobil och helt revolutionerande framtid

 1. Peter Andersson

  @ Christer W – Jag håller inte med om det du säger om Reinfeldt. Såg du inte den senaste partiledaredebatten i teve? Reinfeldt var så angelägen om att släppa fram de andra tre partiledarna i Alliansen att han nästan glömde bort att säga något själv. Att de tre sedan inte är kompetenta/charmiga/säljande nog att nå ut själva ens när de får chansen är ju något annat.

  Dock är det ju uppenbart att moderaterna dominerar regeringen i kraft av att de är större än de andra tillsammans, de behöver inte peka med hela handen, de får igenom de mesta som de vill ändå…

 2. Johnny

  Själv tänker jag avvakta så länge som möjligt med Windows 8 på min 100% ljudlösa stationära dator, har ingen lust att lägga ner en massa tid på att lära mig ett nytt OS för att göra samma sak som jag redan gör i Windows 7. Plus att behöva genomlida alla fel och problem samt 1000-tals Windows 8 Updates.

  Windows 7 är ganska okay, har haft en del problem med Windows Update som nästan varje dag vill installera ett dussintal nya säkerhetsuppdateringar på några 100 Mb och nyligen slogs min internet uppkoppling ut av en Windows Update installation, tack gode gud för återställning av system funktionen, så nu har jag stänkt av skiten, nu får det fan i mig räcka med updates, det är tydligen helt omöjligt för Microsoft att bygga fungerande operativsystem som aldrig krånglar från början och inte ens efter 1000-tals updateringar.

 3. Christer W

  När det gäller regeringen så pekar Reinfeldt med hela handen, det är därför Lööfs och Hägglunds partier tynar bort eftersom det inte finns någon anledning att rösta på de som inte hävdar sin existens.

 4. Peter Andersson

  @ Lennart – Ditt tillägg om att man inte pekar på folk ute på stan är ju helt korrekt. Det kompletterar bilden bra där.

  Till mitt eget vill jag tillägga att “peka med hela handen” inte var ett negativt uttryck förr (som jag minns det), en gång i tiden stod det för tydlighet och klara besked, men det har utvecklats till nästan raka motsatsen, en svenska politiker som sade “nu pekar jag med hela handen, vi måste gå i den här riktningen” skulle omedelbart drabbas av en offentlig debatt om bristande lyhördhet, bristande ledarskap, att inte ha vägt in alla åsikter från alla partifalanger, för att köra över vissa delar av sitt eget parti helt enkelt.

  Möjligen kan vissa storfräsare inom näringslivet fortfarande peka med hela handen när de styr sina koncerner, för alla andra är det tabu om det inte först finns enhälliga beslutsprotokoll utan reservationer att hänvisa till.

  1. Lennart

   Peter: precis, man talar ju samtidigt om att inte kunna se skogen för alla träd. Så att peka med hela handen borde ju rimligtvis vara något positivt, att se helhetsbilden, det viktiga i en komplicerad situation och inte gräva ner sig i alla smådetaljer.

 5. Kurt

  Jag tycker att det är mycket märkligt att inte fler fria Linux system frigjort sig från skrivbordet tidigare. Google Chrome OS saknar ju skrivbord, men det borde finnas många andra lösningar för att också slippa det. I många fall tar bara själva skrivbordet upp lika mycket minnesresurser som resten av systemet.

  1. Lennart

   Kurt: Det är en bra fråga och kan kanske ha något med att mjukvaran har varit så bunden till hårdvaran att göra. Vet inte.

 6. Bossebus

  Roger:

  Min fru köpte en Samsung Sx samtidigt och vi har väl pillat fram ett antal konstigheter gemensamt (Hon har kört “duttmobil” i flera år).
  Inte är min Sony speciellt sämre,kameran kommer jag att strunta i.

  Visst är det en generationsfråga men tummen kommer inte upp i så hisnande hastighet även med “gissa nästa ord” funktionen är igång. 🙂

  Provade även Giggles röstsök. Katastrof. Men troligen blir det något som kommer istf tangenter. Ungarna kan ju inte ens ringa längre och finns det inte på Giggle så finns det inte i verkligheten heller.

  Men jobben kanske finns i molnet? 😉

  Ha en trevlig natt allahopa med Obama och han den andre! (Eller var det imorgon natt?)

 7. Bosse

  Har ni sett en tonåring hantera en smartphone? Sånt kan mycket väl vara en generationsfråga.

  San: Haha ja kanske kommer även vuxet folk i framtiden att vara försedda med små minihänder som passar vid hantering av de virtuella tangentborden på en smartphone, den mänskliga artens utveckling kanske. 😉

  roger: Håller helt med dig här. Det går inte att få till en vettig skrivteknik på ett litet virtuellt skrivbord.

 8. roger

  Ännu är det absolut för tidigt att begrava tangentbordet, tror faktiskt det kommer dröja länge innan så kan göras. Skulle aldrig klarat utföra mitt jobb om ordrar, mail, dokument mm mm skulle skrivas på en pekskärm, skulle bli både oergonomiskt och långsamt eftersom jag inte skulle känna var fingrarna sätts.

  Bossebus, bara att beklaga ditt val av xperia, jag trodde som du att den skulle duga för det lilla jag har telefonen till. Men faktum är att xperia kan vara bland det sämsta som någonsin tillverkats, så fort jag kännt på fruns SII var jag tvungen att byta. Xperia kan inte ens jämföras med Samsung S någonting eller i-någonting.

 9. San

  Har ni sett en tonåring hantera en smartphone? Sånt kan mycket väl vara en generationsfråga.

  När Cecilia Bodström intervjuade den mycket skärpta 78:åriga Jeannette Bonnier, ägaren av Bonnierkoncernen, på SVT nyligen så sa hon, dvs Bonnier att hon fördrar att läsa papperstidningen utom när hon är utomlands och då använder en dator.

  En tonåring idag skulle aldrig någonsin föredra en papperstidning före att läsa tidningen på sin mobil eller iPad.

  1. Lennart

   San: Jo precis, det är helt och hållet en generationsfråga. Växer man upp med mobiler och surfplattor är dom det mest naturliga i världen. Och när dom växer upp kommer deras fingrar inte att vara för stora för tangentborden.

 10. Bossebus

  Lennart:

  Du och någon till vill tro det ja. Det kan lika gärna bli MS död.

  Håller med Bosse ovan:

  “Att jobba med en pekmobil är verkligen något man bara gör om man inte har någon som helst annan möjlighet. De virtuella tangentborden är rätt värdelösa att skriva med. De passar möjligen för “barnfingrar” men ska en vuxen människa sitta och dutta med ett sånt sjunker garanterat produktiviteten med 75%. ”

  Köpte mig en “duttmobil” i lördags…den har vissa fördelar men men men. Och den kan lite mer än att ringa med,erkännes.

  Samtidigt kan man få “n*gerb*rn” av ren frustration. 😉

  Sony Xperia Go räcker för mig,struntade i den större Samsung S-något och någon Äppleskrutt finns inte i min värld.

  (Detta är skrivet på tangentbordet på en ASUS X53S)

 11. Bosse

  Tja egentligen tycker jag inte det spelar så stor roll om man säger pekmobil eller smartphone. De flesta säger ändå smartphone och namnet syftar självklart på att det är en mobil med ett riktigt operativsystem och att den är smartare än en mobil utan operativsystem. Det är går inte att invända mot just det och jag har lite svårt att tro att någon tror att namnet skulle syfta på att den är smartare än en “riktig dator”. Sanningen är ju att dagens pekmobiler är ganska långt ifrån den kapacitet och de möjligheter som just en “riktig dator” har.

  Att jobba med en pekmobil är verkligen något man bara gör om man inte har någon som helst annan möjlighet. De virtuella tangentborden är rätt värdelösa att skriva med. De passar möjligen för “barnfingrar” men ska en vuxen människa sitta och dutta med ett sånt sjunker garanterat produktiviteten med 75%.

  Som jag skrivit tidigare så funkar pekmobiler och paddor bra när det gäller att söka och konsumera information men när det gäller att skapa och producera information är de oändligt underlägsna en “riktig dator”. Det måste till nya typer av inmatningssystem för att de någonsin ska bli konkurrenskraftiga på det området. Fullstora, vikbara tangentbord som kan vecklas upp och trådlöst kopplas till pekmobilen kanske?

 12. Peter Andersson

  Det är nog inte ordet pekmobil i sig utan bara prefixet pek- som får svenskar att välja ett annat ord, det kommer nämligen med ganska barnsliga konnotationer här, som i uttrycket “titta-peka” som sammanfattar den allra, allra enklaste formen av barnbok, till uttrycket “peka med hela handen” som faktiskt numera mest används som en negativ beskrivning av t.ex människor som t.ex tepåsarna, det vill säga de med en oflexibel inställning till saker och ting i största allmänhet och som inte är öppna för kompromisser, att peka med hela handen är lite småfult i Sverige, oavsett vem som gör det. Sedan är jag dessutom gammal nog att minnas upprörheten kring den tidningsjournalist som i slutet av 80-talet när MTV var hett sågade alla hip-hop artister med uttrycket “peknegrer” (i betydelsen att de i sina videor hoppade runt och pekade mot filmkameran hela tiden), just det har väl kanske inte så stor betydelse nu längre men summa summarum är att ordet “peka” och prefixet “pek-” användes med försiktighet av folk som är känsliga för vart vinden blåser, då låter man mycket smartare om man använder ordet smartphone…

  1. Lennart

   Peter: Mycket intressant bakgrund, tack. Att peka med hela handen kände jag till men skam till sägandes har jag aldrig riktigt förstått vad det betyder, utom att det är något negativt, så tack för förklaringen. M.ao. en omskrivning av schablontänkande.

   Sen finns det ju också en annan dimension på just ordet peka, vilket är att det inte är fint att peka överhuvudtaget. Så att när vi får syn på Fredrik Reinfeldt ute på stan så är det absolut värsta vi kan göra att ställa oss och peka.

   Sen tror jag ändå, hallstarrig som jag är, att de som började använda “smartphone” eller smart mobil gjorde det för att begreppet kom från USA.
   Jag inser också att någon kan säga att i så fall borde vi inte ha anammat surfplatta utan gått med den det amerikanska uttrycket “tablet”.
   Vilket egentligen är besynnerligt. Liksom att vi fortfarande säger dator och inte computer.

   Har du några insikter eller åsikter?

Comments are closed.