Politik

Debatten och efter: allt svårare för Obama att stå emot Romneys charmoffensiv

Efter att ha målat ut Romney som hin håle så är Romneys strategi den sista debatten och de två veckorna fram till själva valet nu klart, att framställa sig själv som en moderat och resonabel politiker som inte vill någon något ont utan endast få USA på fötterna igen.

Det är en mycket effektiv strategi, och som Jim Rutenberg och Jeff Zeleny skriver i New York Times så ser det inte precis positivt ut för Obama just nu, även om han med nöd och näppe antagligen skulle vinna valet om det ägde rum idag: Campaign Moods Shift as Contest Tightens

Though polls have shown a mix of results, it is more often than not Mr. Romney who is on the upward trajectory, if not always overtaking Mr. Obama, then, at least, cutting into his leads among important constituencies. For instance a CBS News poll released Monday showed his edge among women was down to 5 percentage points from 12 a month ago. Another, from CBS News and Quinnipiac University, showed Mr. Obama’s lead in Ohio among likely voters narrowing to 5 percentage points from 10 points last month.

Mr. Obama will spend the next two weeks pitting the campaign machinery he built to push his voters to the polls against Mr. Romney’s sense of momentum and new signs of hope in states that were tilting away from him before the first debate, the event that appears to have been pivotal for the Republican.

Yet Mr. Romney still faces more of a challenge in the Electoral College and must win more of the battleground states than does Mr. Obama, who won all of them four years ago

Andres Sullivan skriver bl.a. så här om den sista debatten, där Romney försöker framstå som statsmannalik och moderat, och t.om. säger att han stöder Obamas reträtt från Afghanistan, allt i ett försök att få USA:s kvinnor på sin sida: Live-Blogging The Foreign Policy Debate

9.52 pm. Obama is dominating this debate, and his answer on how you put sanctions in place allowed him to use his presidential experience to best effect. Then Romney riffs on another series of lies. Thank God Obama looked him in the eye and told him to his face that he is a rank liar.

9.50 pm. Romney wants to indict Ahmadinejad for speech? Is he for or against the First Amendment in the United States?

9.47 pm. Obama just kicked ass on Israel and Iran. Obama has managed to out-alpha Romney on the critical area where Romney needed to score, while also seeming calmer and less trigger-happy.

9.42 pm. We have just seen the unraveling not of Obama’s foreign policy – Romney backs it – but of Romney’s mathematics. Romney’s claim that he can balance the budget in eight years is another massive lie. Obama has just made a real advance in this debate. By ripping Romney’s absurd proposals to build ships just because he thinks we should have more ships was devastating. Obama is exercizing mastery in this debate, and more clearly exposing the shallowness of Romney’s grasp on the world.

Det är svårt att se annat än att Romney nu har en riktig chans att Obama och vinna valet. hans främsta vapen är hans förmåga att ljuga och säga precis vad han tror att tevetittarna och väljarna vill höra. Ena dagen är han en rabiat tepåseaktivist och medlem av den kristna högern, nästa dag är han en liberal politiker som inte ens vill tala religion eller klasskamp.

Det är det som Obama har så svårt att förstå, nämligen att han kämpar mot en affärsman vars enda egentlige intresse är att tjäna pengar och som därför inte bryr sig om ideologier eller politiska trossatser.

Så Romney kan plötsligt säga att han inte ens vill intervenera i Syrien, rätt märkligt från en man som för bara några veckor sedan var en neokonservativ.

Så det var en debatt där det viktigaste för Romney var att inte skrämma USA:s kvinnor med hot om nya krig, och där lyckades han onekligen. Han gick t.o.m. så långt som att inte angripa Obama för terroristattacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi. Vilket visar hur liten roll utrikespolitiken spelar för Romney.

Ett problem med debatterna var att moderatorn i den sista debatten, Bob Schieffer, är 75 år fyllda medan moderatorn i den första debatten, Jim Lehrer är hela 78 år fyllda. Helt enkelt för gamla för att hålla koll på en så snabbflytande debatt.

Obamas fördämningar fortsätter att knaka och rännilar syns redan i nyckelstaten Ohio. Allt kommer att hänga på om han kan klamra sig fast vid sin rakbladstunna försprång i ytterligare två veckor. Det är oerhört svårt att sia om just nu. Vi får se vad opinionssiffrorna visar i slutet av veckan.

Axplock från den nordiska pressen:

: SVT SVT, SVT SVT, Sveriges Radio Sveriges Radio, : SVD SVD, : SVD SVD, SVD

[tags]Elections 2012, Barack Obama , Mitt Romney, Barack Obama 2012 , Elections 2012, Video, 2012 Polls, Obama Polls, Romney Polls, Mitt Romney 2012, Pollster Analysis, Presidential Polls, Politics News [/tags]